Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 05

V.Zelenskis Bučoje dalijo lietuvių paramą, bet kieno – Palangos, „Maisto banko“ ar „Vikondos“?

Palangiškių suaukota humanitarinė siunta su maisto produktais pasiekė karo nualintą Bučos miestą Ukrainoje. Nuotrauka, kurioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis stovi prie stalo su parama, pasidalijo ir Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas, pasidžiaugęs, kad Ukrainos prezidentas dalijo „Vikondos“ konservus. Į politiko pasisakymus socialiniuose tinkluose palangiškiai jautriai sureagavo, įžvelgdami norą reklamuotis. Į Ukrainą keliavo ir „Maisto banko“ parama su konservais, tad tapo neaišku, kieno dovanas dalino V.Zelenskis.
Nuotraukoje, kurioje įamžintas išlaisvintos Bučos gyventojus aplankęs V.Zelenskis, matoma maisto parama iš Lietuvos.
Nuotraukoje, kurioje įamžintas išlaisvintos Bučos gyventojus aplankęs V.Zelenskis, matoma maisto parama iš Lietuvos. / „Telegram“ nuotr.

Pirmadienio vakarą Palangos meras Šarūnas Vaitkus pasidalijo informacija su vietos gyventojais, kad jų suaukota parama pasiekė Bučą. Šis Ukrainos miestas, kuriame Rusijos kariai paliko pasaulį sukrėtusį įspaudą, – Palangos miestas partneris.

„Iš okupantų išlaisvintą mūsų miestą partnerį Bučą šiandien aplankė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis. Nutiko ir kitas labai svarbus įvykis – Bučą pagaliau pasiekė palangiškių suaukota parama – maisto produktai ir būtiniausi daiktai – tai, ko prašė Bučos gyventojai“, – teigė Palangos meras.

Žiniasklaidą apskriejo fotografija, kurioje – V.Zelenskis, o šalia jo ant stalo sudėti stiklainiai. Dangteliai, ant kurių matomi „Kėdainių konservų fabriko“ užrašai, išduoda, kad parama – iš Lietuvos.

Š.Vaitkus dėkojo kiekvienam palangiškiui, prisidėjusiam prie paramos. Atskleidžiama, kad į Bučą buvo išsiųsta apie 15 tūkst. stiklainių plovo su mėsa.

Tačiau ta pačia fotografija pasidalijo ir V.Uspaskichas, „Vikondos“ grupės, kuriai priklauso ir „Kėdainių konservų fabrikas“, kūrėjas.

Tai gerokai supykdė palangiškius. „Bando darytis reklamą“, –komentavo jie.

Feisbuke – politiko pasiteisinimas

Iš pradžių savo feisbuko paskyroje V.Uspaskichas pasidalijo fotografija su V.Zelenskiu ir konservais. Parašė tik vieną sakinį: „Pats prezidentas Zelenskis dalina Vikondos konservus“.

Į tokį pasisakymą sureagavo palangiškiai. Š.Vaitkus jiems kelis kartus atsakė, kad į Bučą atkeliavo kurorto gyventojų parama.

Netrukus V.Uspaskichas papildė savo pasisakymą: „Iš fb (fabriko, – 15min past.) iskeliavo 2 furos labdaros. Ar ten tos, ar kitos konservos, as nezinau“.

Facebook nuotr./Viktoro Uspaskicho pasisakymas palangiškiams pasirodė kaip noras pasireklamuoti.
Facebook nuotr./Viktoro Uspaskicho pasisakymas palangiškiams pasirodė kaip noras pasireklamuoti.

Antradienį politikas išsamiau nurodė norėjęs pasidžiaugti jautria akimirka, kad lietuviška produkcija pasiekė Ukrainą. Ir jau pridėjo: „Nežinau, ar ten palangiškių paaukota, ar fabriko išsiųsta parama. Svarbiausia yra visų mūsų suteikta pagalba Ukrainai. O pagalbą organizuojame ir mes, tik neskelbiame apie tai, ir nesekam, nefotografuojame, kokiame Ukrainos rajone valgo mūsų produkciją. Dėl šios priežasties nereiškia, kad kažkurių pagalba yra svarbesnė už kitų“, – dėstė V.Uspaskichas.

Ir klausė retoriškai, ar jo pasisakymuose kur nors būta žodžių, kad siuntinys – jo.

Daug kritikos sulaukęs politikas paragino visus prisidėti darbais ir priminė, kad Ukraina – jo tėvo gimtinė. Ten dar gyvena politiko giminės, palaidotas brolis.

Per kelias dienas – didžiulė parama

Buča – Palangos miestas partneris. Palangos miesto gyventojai ir kurorto svečiai labai aktyviai atsiliepė į Palangos miesto savivaldybės kovo pradžioje paskelbtą kvietimą padėti karo nusiaubtam miestui.

Gyventojai noriai aukojo maisto produktus, higienos priemones, kitus būtiniausius daiktus (konkrečiai tai, ko oficialiu raštu prašė Bučos savivaldybė), taip pat – aktyviai aukojo pinigines lėšas, pervesdami jas į specialiai Bučai paremti atidarytą sąskaitą.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Vilkikai su parama Bučos gyventojams kurį laiką negalėjo pasiekti karo nusiaubto miesto.
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Vilkikai su parama Bučos gyventojams kurį laiką negalėjo pasiekti karo nusiaubto miesto.

Vos per tris paramos maistu ir būtiniausiais daiktais rinkimo dienas karo nuniokotos Bučos gyventojams palangiškiai ir kurorto svečiai paaukojo 30 palečių negendančių maisto produktų bei higienos priemonių ir kitų būtiniausių daiktų. Tačiau Bučos labai prašomų konservų tuo metu mūsų rinkoje buvo mažai, tad, be gyventojų suaukotų, buvo apsispręsta už palangiškių suaukotas lėšas nupirkti didelį kiekį konservų – plovo su kiauliena bei grikių košės su mėsa. Iš specialiai Bučai paremti paaukotų piniginių lėšų (kurių jau suaukota jau beveik 42 tūkst. eurų), Palangos miesto savivaldybė nupirko 14 400 konservų stiklainių.

Gyventojų sunešta parama, savivaldybės už suaukotas lėšas nupirktais konservais, įmonių paaukotais šildytuvais ir kitais būtiniausiais daiktais, bendradarbiaujant su NVO organizacijomis gautomis tvarsliavomis, kitomis reikalingomis priemonėmis, maistu, buvo užpildyti du vilkikai.

Jie į Ukrainą išvyko kovo 9 dieną.

Parama stovėjo sandėlyje

Tačiau nugabenti krovinio nebuvo galimybės, nes miestas buvo okupuotas. Vilkikas su parama ilgai stovėjo Lvivo krovinių sandėlyje.

Kaip teigė Palangos savivaldybės atstovė Jurgita Vanagė, su Bučos vadovybe ryšys buvo palaikomas ir humanitarinės pagalbos tiekimo galimybės – koordinuojamos. Kovo 31-ąją išlaisvinus Bučą atsirado galimybė imti tiekti paramą.

Nurodoma, kad sąskaitoje, į kurią aukojo palangiškiai, dar yra apie 27 tūkst. eurų.

Palangos miesto savivaldybė, atsižvelgdama į konkrečius Bučos poreikius, pirks maisto produktų, medikamentų, medicininių priemonių ar kitų nuo karo kenčiantiems Bučos gyventojams būtinų daiktų. Dar 30 tūkst. eurų kaip paramą Bučai Palangos miesto savivaldybės taryba yra numačiusi miesto biudžete.

Pirmadienį Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus telefonu dar kartą kalbėjo su Bučos meru ir sutarė, jog bus atsiųstas oficialus Bučos raštas su sąrašu šiuo metu reikalingiausių daiktų. Jie bus perkami iš minėtų lėšų.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Palangiškių dovana Bučos gyventojams – plovas su mėsa.
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Palangiškių dovana Bučos gyventojams – plovas su mėsa.

Svarbu: parama pasiekė

„Kėdainių konservų fabriko“ atstovai pažymėjo, kad šioje istorijoje nėra tiek svarbu, kieno iniciatyva fabriko produkcija pasiekė Ukrainos žmones. „Gerokai svarbiau, kad reikiama parama juos pasiekė“, – nurodė bendrovės rinkodaros ir komunikacijos direktorius Tomas Želionis.

Jis nurodė, kad vos prasidėjus karui, kovo 1-ąją į „Maisto banką“ buvo išvežta per 170 tūkst. porcijų sriubos. Iš viso jau yra paaukota daugiau nei 200 tūkst. porcijų įvairiausių gaminių.

Taip pat paaukota ir apie 2000 davinių kariams. Ši produkcija perduota per privačias iniciatyvas.

Fabrikas Lietuvos pramonininkų konfederacijai už savikainą pardavė dvi siuntas sriubų – apie 500 tūkst. porcijų.

Į Ukrainą – keli siuntiniai su konservais

„Maisto banko“ komunikacijos vadovė Miglė Petronytė 15min patvirtino, kad vienu metu į Bučą iš Lietuvos pajudėjo net keli kroviniai maisto, tarp kurio buvo nuotraukoje matomi konservai.

„Maisto bankas“ į Bučą siuntė konservus, kurių dalį mums perdavė „Kėdainių konservai“, o dalį – Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovai nupirko“, – kalbėjo „Maisto banko“ atstovė.

„Nuotraukose, kuriose matoma, kaip Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalija konservus, nematyti serijų numerio, tad negalime atpažinti, ar čia mūsų siųsti, ar ne. Išėjo toks sutapimas, kad visi siuntėme identiškus konservus“, – paaiškino ji.

Pasak „Maisto banko“ atstovės, vienu metu į Ukrainą iš Lietuvos pajudėjo net keli humanitarinės pagalbos kroviniai.

„Dalį konservų tuo pat metu siuntė ir Palangos miesto savivaldybė, tas yra labai tikėtina, nes Buča yra jų miestas partneris. Visi kroviniai nukeliavo panašiu metu. Toks sutapimas. Tik jie siuntė plovą, o mes – tirštas sriubas. Tačiau stiklainiai vienodi ir dangteliai irgi“, – sakė M.Petronytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius