-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 31

V.Zemlys-Balevičius: A.Armonaitės siūlymas trumpinti izoliaciją – pavojingas

„Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius teigia, kad kai kurių politikų siūlymai siaučiant koronaviruso omikron bangai iki 5 dienų trumpinti izoliaciją yra pavojingi. Vietoj to jis siūlo apsvarstyti antigenų testų platesnį panaudojimą, kad sumažėtų eilės.
Savižudybės procese esančiam žmogui labai svarbus aplinkinių empatija
Izoliacija

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pirmadienį delfi.lt sakė, kad ekspertai galėtų pasvarstyti galimybę iki 5 dienų trumpinti saviizoliaciją žmonėms, sergantiems besimptome ligos forma.

„Siūlome epidemiologams pasakyti, kiek trumpinti, bet šiaip JAV yra penkios dienos, kviečiame pagalvoti apie penkias“, – pirmadienį delf.lt sakė ministrė.

Į šį ministrės siūlymą sureagavo „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius. V.Zemlys-Balevičius savo paskyroje „Facebook“ rašo:

„JAV epidemiologai nuo 5 dienų izoliacijos pasiūlymo buvo švelniai pakraupę, o ir CDC po to pripažino, kad truputį persistengė.

Ar galima trumpinti izoliacijos laiką, priklauso ne nuo politikų pageidavimų, o nuo mokslinių tyrimų, kiek laiko persirgęs žmogus dar gali užkrėsti kitus. Ir to paties CDC sprendimo kritikoje nemažai buvo kalbama apie tai, kad omikron gali skleisti ir 10 dienų po susirgimo.

Vertėtų diskutuoti tai, kad dabar eilė prie PGR yra ilgoka, o izoliacija skaičiuojama nuo PGR gavimo datos. Tai geriau pamąstyti apie antigenų testų platesnį panaudojimą, kad sumažėtų eilės.

Kita problema yra ta, kad nėra kaip nustatyti, ar sergantis yra besimptomis, ar ne. Paprastai besimptomiai net ir nesitestuoja, nes jeigu nėra simptomų, kam testuotis? NVSC, primenu, kontaktų atsekimo nedaro, tai testuotis po žinomo kontakto yra kiekvieno sąžinės reikalas. Be to ir pagal dabartinį SAM algoritmą to daryti nebereikia. Tai apie ką mes tada kalbame? Siųsim visus besimptomius pas šeimos gydytojus apžiūrai, kaip siūlė STI? (...)

Tai, kad ministrė teikia tokius pasiūlymus, kurie yra akivaizdūs DOA, yra mažytis skandalas. Negi sunku šiek tiek research padaryti prieš teikiant pasiūlymus?

Nors omikron bangą Lietuvoje pavyko sulaikyti, būtų klaidinga galvoti, kad pandemija baigėsi. Virusas dar gali pateikti nemalonių siurprizų ir jiems reikia ruoštis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius