Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 08

V.Zemlys-Balevičius: omikron plinta greičiau nei delta, prieš ją mažiau efektyvios vakcinos

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius pasidalino įžvalgomis apie naująją omikron atmainą. Anot jo, galima tik spėlioti, kaip ji paveiks Lietuvą, tačiau tikėtina, kad bent artimiausiu metu omikron dėl aktyvios vakcinacijos trečiąja doze didelių problemų nesukels. Visgi mokslininkas pabrėžia vakcinacijos svarbą ir sako – tikėtina, kad omikron atmaina labiausiai palies nevakcinuotus žmones ir pakartos tai, ką padarė delta atmaina.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kalėdų senelis šiais metais, panašu, dovanų atnešė virusui“, – įrašą savo feisbuko paskyroje pradėjo V.Zemlys-Balevičius.

Anot duomenų mokslininko, nors šiuo metu dar yra daug neatsakytų klausimų, tačiau kol kas visi nauji pasirodantys duomenys rodo, kad omikron plinta greičiau nei delta ir vakcinos prieš ją yra mažiau efektyvios.

„Tam tikra paguoda, kad virusas dabar plinta Jungtinėje Karalystėje, kurios mokslininkų COVID-19 tyrimai yra patys patikimiausi“, – rašo V.Zemlys-Balevičius. Anot jo, dėl šios priežasties į likusius klausimus – koks vakcinų efektyvumas populiacijoje ir koks simptomų sunkumas – tikėtina, greitai bus pateikti atsakymai.

Anot jo, kol kas panašu, kad vakcinos vis tiek suteiks apsaugą nuo sunkios ligos formos ir mirties. V.Zemlys-Balevičius sako, kad stiprinančioji dozė turėtų tą apsaugą sustiprinti.

„Geriausias variantas būtų, jeigu paaiškėtų, kad po trečios dozės apsauga nuo omikron yra tokia pati, kaip buvo antros dozės apsauga nuo delta“, – mano V.Zemlys-Balevičius.

Visgi apie omikron atmainą jau yra nekokių žinių. Pietų Afrikos tyrimas rodo, kad omikron „geriau“ „pabėga“ nuo vakcinos nei beta atmainos virusas. O vakcinų efektyvumas prieš beta atmainos koronavirusą yra mažesnis.

Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina
Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina

„Pavyzdžiui, efektyvumas nuo susirgimo simptomatine forma studijoje yra 50 proc., palyginus su 80–90 proc. nuo delta ir alfa. Svarbu, kad nuo sunkios ligos vakcinų efektyvumas prieš betą vis tiek yra gana aukštas: apie 90 proc.

Tai galima tikėtis, kad vakcinos prastai saugos nuo užsikrėtimo: efektyvumas bus apie 50 proc. ir mažiau, o efektyvumas nuo sunkios formos ir nuo mirties sumažės 10–20 proc. Taip pat tikėtina, kad labai svarbus bus laikas nuo paskutinės dozės, t. y. efektyvumas kris greičiau, nei stebime, kas vyksta su delta. Čia mano asmeninis spėjimas.

Jeigu tai pasitvirtins, vadinasi, labiausiai bus apsaugoti gavę trečią dozę. Trečia dozė pakelia antikūnų skaičių. Turint daugiau antikūnų yra stipresnė apsauga. Natūralu, kad neseniai persirgę irgi bus labiau apsaugoti, nes persirgimo efektas lygiai toks pat, kaip ir stiprinančios dozės, tik su kur kas didesnėm rizikom“, – feisbuke rašo mokslininkas.

Anot V.Zemlio-Balevičiaus, galima tik spėlioti, kaip omikron atmaina paveiks Lietuvą.

„Spėju, kad omikron paplitimas labiau atsakys į klausimą: kiek vis dėlto pas mus yra persirgusių? Kadangi stebime leidimąsi nuo delta bangos ir vyksta aktyvus skiepijimas trečia doze, tai tikėtina, kad omikron bent jau artimiausiu metu neturėtų sukelti didelių problemų.

Kita vertus, dėl didesnio plitimo greičio banga labiausiai palies nevakcinuotus, o kadangi Lietuvoje daugiausia nevakcinuotų yra tarp mokyklinio amžiaus ir vyresnio amžiaus žmonių, tai galime turėti spalio mėnesio augimus, t. y. omikron pakartos tai, ką padarė delta su likusiais neskiepytais.

Dėl didesnio plitimo tai galimai įvyks greičiau, vadinasi, krizinė situacija truks trumpiau. Vėlgi – čia mano spėjimas. Pamatysim, kaip viskas vyks. Visiems norintiems apsisaugoti trečia dozė yra vienintelis variantas. O tie, kurie nenori saugotis, tai laikykitės ten“, – feisbuke rašo duomenų mokslininkas V.Zemlys-Balevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius