Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 22 /2023 08 24

Balsų už Šakių rajono merą pirkimo bylos pabaiga: teisme paaiškėjo intriguojančios aplinkybės

Per šių metų savivaldos rinkimus nuskambėjo balsų pirkimo skandalas Šakių rajone. Tuometis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Šakių rajono savivaldybės taryboje Vaidas Zimnickas pirko balsus už į Šakių rajono merus kandidatavusį šios partijos atstovą Raimondą Januševičių, kuris galiausiai rinkimus ir laimėjo. Teisme V.Zimnickas kaltę pripažino, tačiau teismas patikėjo, kad meras apie tai nieko nežinojo. Vis dėlto teisme paaiškėjo netikėtų ir intriguojančių aplinkybių, kaip į šį skandalą įsitraukė su meru susiję asmenys.
Vaidas Zimnickas
Vaidas Zimnickas / 15min ir VRK nuotr.

Rugpjūčio 3 dieną Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rajono teisėjas priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo pripažino kaltu buvusį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovą Šakių rajono savivaldybės taryboje V.Zimnicką pirkus balsus už Šakių rajono merą R.Januševičių. Nuteistajam, kuris gailisi dėl savo poelgio, skirtas 8 mėnesių laisvės apribojimas.

V.Zimnickas buvo kaltinamas trukdymu pasinaudoti rinkimų teise. Už tai jam grėsė net laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Po pastarųjų savivaldos rinkimų kilus balsų pirkimo skandalui ir prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, V.Zimnickas atsisakė Šakių rajono tarybos nario mandato ir pripažino savo kaltę.

Nuotr. iš „Facebook“ puslapio „Šakių valstiečiai ir žalieji“/Vaidas Zimnickas (priekyje kairėje) aktyviai agitavo už Raimondą Januševičių (trečias iš dešinės)
Nuotr. iš „Facebook“ puslapio „Šakių valstiečiai ir žalieji“/Vaidas Zimnickas (priekyje kairėje) aktyviai agitavo už Raimondą Januševičių (trečias iš dešinės)

Tas, kurio naudai buvo perkami balsai – išrinktas Šakių rajono meras Raimondas Januševičius, tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Raimondas Januševičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Raimondas Januševičius

10 eurų už balsą

Marijampolės apylinkės teismo Jurbarko rajono teisėjas Raimundas Klimaitis, išnagrinėjęs Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroro Lino Frančiako pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir susipažinęs su ikiteisminio tyrimo bylos medžiaga, nustatė, kad V.Zimnickas papirkdamas trukdė asmenims realizuoti savo teisę rinkti.

Remiantis bylos medžiaga, šių metų kovo 19 dieną apie 15 valandą automobiliu „Dodge Grang Caravan“ atvykęs tam tikru adresu, V.Zimnickas pasiūlė K.K., A.B. ir V.B. piniginį atlygį už tai, kad šie mero rinkimuose balsuotų už jo nurodytą kandidatą į Šakių rajono merus – R.Januševičių. Už balsą kiekvienam balsavusiam rinkėjui buvo pažadėta po 10 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius