Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

V.Ševaldinui kelia nerimą Ignalinos AE uždarymo darbų finansavimas

Vienintelis dalykas, šiuo metu keliantis didžiausią rūpestį – ar bus garantuotas Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo darbų finansavimas, teigia jėgainės generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Dėl finansų jaudinuosi labiau negu dėl visų kitų klausimų. Mums prireiks avansavimo, kad galėtume laiku mokėti darbo užmokestį personalui, mokesčius valstybei, apmokėti energijos išteklius, ryšių paslaugas, būtinus pirkimus ūkinei veiklai“, – savaitraščiui „Veidas“ sakė V.Ševaldinas.

Pasak jo, elektrinės finansininkai seniai suskaičiavę būsimus poreikius, paraiškos pateiktos, tik nežinia, ar jos bus patenkintos. Todėl Ignalinos AE vadovas nerimauja girdėdamas, kaip valstybėje mažinamas visų sričių finansavimas.

„Jeigu mažins, neduok Dieve, mes irgi turėsime mažinti savo programą. O tada tektų papildomai atleisti darbuotojų ir iš naujo svarstyti kai kurių darbų atlikimo grafiką. Tai paveiktų visą procesą. Mes galime padaryti lygiai tiek darbų, kiek gali leisti lėšos“, – teigė V.Ševaldinas.

Ignalinos AE eksploatacijos nutraukimo skyriui vadovaujantis finansų specialistas Antanas Budraitis irgi sakė, kad svarbiausias dalykas – pinigai 2010 metams, kuriems prasidėjus jėgainė nebeturės savo pajamų.

„Esama tam tikrų niuansų, bet problemų kilti neturėtų, nes visi investiciniai projektai, visi saugos darbai bus finansuojami iš Europos Sąjungos (ES) lėšų. Žinoma, atsiras smulkių išlaidų, kurioms tų pinigų panaudoti negalėsime, bet dar yra lietuviškas Ignalinos AE uždarymo fondas, jame šiuo metu esama daugiau kaip 200 mln. litų“, – teigė A.Budraitis.

Anot V.Ševaldino, dėl techninių klausimų viskas aišku, juridinius klausimus taip pat kaip nors išspręs Vyriausybė ir Seimas: „Tiesiog nustojame gaminti elektros energiją ir tampame vartotojais“.

Agentūros, atsakingos už Ignalinos AE uždarymą, taip pat neišvengiamai reikės, nes iš Energetikos ministerijos esą sunku koordinuoti investicinius projektus, kuriems bus skirtos milžiniškos lėšos. Dalis jų atkeliaus per Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką. Kažkas visa tai turės prižiūrėti.

„Nesutikčiau, kad tai bus nauja biurokratinė struktūra. Niekas nesirengia tokios kurti. Bet yra Centrinė projektų valdymo agentūra prie Finansų ministerijos, yra Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra (RATA), dabar ir galvojame, iš ko padaryti tą agentūrą, nekuriant naujo darinio“. – teigė A.Budraitis.

RATA direktorius Dainius Janėnas kol kas nenorėjo komentuoti galimybės, kad būtent šiai agentūrai gali būti patikėta uždarymo priežiūra.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai Ignalinos AE turi būti visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje. Pirmasis Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos jėgainės reaktorius buvo sustabdytas 2004–ųjų gruodžio 31 dieną. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius