Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Vaiko teisių gynėjai baigė vidinį tyrimą dėl paviešinto vaiko perkėlimo į neutralią aplinką vaizdo įrašo: žada pokyčių

Atlikę vidinį tyrimą dėl paviešinto vaizdo įrašo vaiko teisių gynėjai jau ėmėsi spręsti nustatytus veiklos trūkumus ir inicijavo pokyčius. Įgyvendinti sistemos tobulinimai padės vaiko teisių gynėjams savo darbą atlikti sklandžiau, efektyviau ir kaip įmanoma labiau apsaugant vaikus nuo neigiamų išgyvenimų, teigiama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime.
Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.
Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose. / 15min.lt koliažas

Šis tyrimas vyko dėl gruodžio pačioje pradžioje socialiniuose tinkluose išplitusio vaizdo įrašo, kuriame matoma, kaip tarnybos iš šeimos paima vaiką, kuris visais būdais bando priešintis. Aiškėja, kad įrašas darytas 2023 m. rugsėjį Palangoje, o šeima stebima jau kelerius metus.

Tarnybos tuomet aiškino, kad situacija šeimoje – labai sudėtinga.

Plačiau – Masiškai plinta dramatiškas iš mamos paimamo vaiko vaizdo įrašas: kas iš tikrųjų nutiko?

Kaip teigiama trečiadienį išplatintame vaizdo įraše, tarp laukiančių naujovių, kurios padės greičiau, jautriau ir profesionaliau atlikti darbą – patobulinti darbo algoritmai, užtikrinsiantys glaudesnį bendradarbiavimą tarp skyrių bei su policijos pareigūnais. Taip pat identifikuotos sritys, kuriose visiems vaiko teisių gynėjams yra būtina kelti kvalifikaciją ir mokymai turės būti išklausyti per artimiausius mėnesius.

„Visi matėme viešojoje erdvėje paviešinto vaizdo įrašo paskutines minutes, kurios daugelį iš mūsų palietė labai jautriai. Nedelsiant inicijavome vidinį tyrimą, kurio metu išnagrinėjome ne tik rugsėjo 21 d. pilną vaizdo įrašą, bet ir kitus su šeima susijusius kelių mėnesių įvykius.

Galime patikinti, kad vaiko teisių gynėjos dėjo pastangas neutralizuoti situaciją, tačiau akivaizdu, kad to tikrai nepakako ir galėjome veikti geriau. Mums buvo ypač svarbu išsiaiškinti ir suprasti, kokios priežastys lėmė tokį veikimą ir kaip galime to išvengti ateityje“, – pranešime cituojama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ilma Skuodienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ilma Skuodienė

Vaiko teisių gynėjai jau inicijavo tarpinstitucinę darbo grupę ir kartu su policijos pareigūnais pradėjo diskusijas dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais. Šis algoritmas, kaip teigiama, aiškiai numatys, kaip turėtų būti koordinuojami veiksmai, kas yra atsakingas už šį procesą, kada ir kaip pasitelksime policijos pareigūnų pagalbą užtikrinant vaikui saugią aplinką.

Papildomai peržiūrėsime ir tobulinsime mūsų vidinius procesus, kuriuose bus aiškiau numatytas vaiko teisių gynėjų veikimas perkeliant vaiką iš nesaugios aplinkos, aiškus informacijos perdavimas tarp skyrių, rekomenduojamas proceso laikas, į atvejus reaguojančių darbuotojų skaičius ir papildomi specialistai, kurių pagalbos gali prireikti vaiko perkėlimo metu.

Taip pat visi tiesiogiai su vaikais dirbantys darbuotojai bus įpareigoti išklausyti mokymus apie vaiko nuomonės išklausymą, vaikui suteikiamos informacijos pateikimą jam suprantama kalba. Praėjusiais metais parengėme naują metodinį leidinį su vaikais dirbantiems specialistams – vaiko nuomonės išklausymo vadovą, šia tema esame parengę ir mokymų programą vaiko teisių gynėjams. Jau artimiausiu metu visi darbuotojai kels kvalifikaciją šioje srityje, tai leis ateityje efektyviau užtikrinti vaiko nuomonės išklausymą.

„Neabejoju, kad visi šie veiksmai žymiai prisidės prie sistemos tobulinimo ir vaiko perkėlimo procesas ateityje bus sklandesnis ir saugesnis. Tad dėsime maksimalias pastangas tobulindami procesą ir keldami darbuotojų kvalifikaciją, kad vaiko teisių gynėjams būtų sudarytos visos sąlygos maksimaliai gerai atlikti savo darbą“, – sako I.Skuodienė.

Tyrimo metu buvo nagrinėjami ne tik praėjusių metų rugsėjo 21 d. įvykiai, kurie buvo užfiksuoti policijos pareigūnų kameromis, tačiau ir ankstesni su šeimos atveju susiję duomenys nuo liepos 17 d.

Tyrimo metu identifikuota, kokius procesus ir darbuotojų kompetencijas būtina tobulinti siekiant išvengti panašių situacijų ateityje. Tad buvo priimtas sprendimas tobulinti darbo procesus įstaigos viduje bei su socialiniais partneriais. Taip pat kelti darbuotojų kvalifikaciją vaiko nuomonės išklausymo bei sudėtingų stresinių situacijų valdymo atvejais.

Anksčiau Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė I.Skuodienė sakė, kad skyrybų proceso metu teismui nustačius vaiko gyvenamą vietą su tėčiu, mama slapstėsi, vaikas nelankė ugdymo įstaigos, o jau buvo besibaigiantis rugsėjis.

Sausio vidury paskelbta, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, atlikusi tyrimą dėl galimai netinkamų vaiko teisių apsaugos specialistų veiksmų paimant vaiką iš šeimos (vaiko mamos) bei vaiko teisių ir interesų užtikrinimo, nustatė, kad specialistai padarė klaidų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Edita Žiobienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Edita Žiobienė

Kontrolierė nustatė, kad dėl netinkamo Tarnybos darbo organizavimo, nepakankamo vaiko teisių apsaugos specialistų profesionalumo ir kompetencijos, ilgai užsitęsus vaiko paėmimo į saugią aplinką procesui, vaikas galimai patyrė neigiamus išgyvenimus, stresą, baimę.

Kontrolierės pranešime taip pat rašyta, kad prokuratūroje 2023.10.23 išnagrinėjus pareiškėjos skundą, policijos pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos specialistų veiksmai baudžiamosios teisės aspektu nevertinti, nesant tam pagrindo.

Vaiko mamai buvo paaiškinta, kad jeigu ji mano, jog vaiko teisių apsaugos specialistės netinkamai atliko savo pareigas, jų veiksmus turi teisę apskųsti Tarnybai. Mama specialisčių veiksmų Tarnybai neskundė.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius