Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 07

Vaikų globos namus palikę auklėtiniai: kankino noras grįžti

Tyrimas, nagrinėjęs, kaip susiklosto vaikų globos namus palikusių globotinių likimas, atskleidė, kad daugumą už globos namų sienų kamuoja vienatvė bei noras sugrįžti.
Liudesys
Savarankiškai pradėti gyvenimą vaikų globos auklėtiniams sekasi sunkiai. / 123rf.com nuotr.

Klaipėdos globos namų „Rytas“ direktorės pavaduotoja Edita Navickienė apklausė 28 buvusius šių namų gyventojus, sulaukusius pilnametystės ir turėjusius išsikraustyti.

Po tyrimo paaiškėjo, kad dauguma, tik užvėrę globos namų duris, pasijunta vieniši ir iš pradžių sunkiai apsipranta su savarankišku gyvenimu.

Problema – finansinė disciplina

„Nė vienas aštuoniolikametis nėra pasirengęs gyventi savarankiškai – jiems dar reikia tėvų priežiūros. Juk tėvai savo studentams vaikams, tik palikusiems namus, skambinėja beveik kasdien Taip pat ir vaikų namų gyventojams reikia pagalbos. Per vieną dieną netampama savarankišku “, – teigė specialistė.

Nors našlaičiai ar tėvų globos netekę tik į pilnametystę įžengę jaunuoliai gauna iš valstybės įsikūrimui skirtą pašalpą – jos būna maža.

„Problema ta, kad dalis tiesiog nemoka elgtis su pinigais. Iš tų devynių tūkstančių litų jie prisiperka brangių daiktų, išleidžia niekams. Būna, kad ir tėvai prisistato“, – apgailestavo „Smitelės“ globos namų direktorė Vida Petraitienė.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Ryto“ vaikų globos namai
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Ryto“ vaikų globos namai

Daugelis globos namus palikusių jaunų žmonių įsikūrė mokyklų bendrabučiuose, nuomojosi butus ar išvažiavo pas gimines. Ir tik vienai merginai pasisekė nusipirkti butą. „Dauguma galvoja, kad 500 Lt pašalpa yra labai didelė. Tačiau realybėje pamato, kad tos pašalpos vos vos pakanka maistui“, – pažymėjo E. Navickienė.

Beveik pusė apklaustųjų įsitikinę, kad savarankiškam gyvenimui dar nebuvo pasiruošę.

Pasigedo privatumo

Dauguma palikusiųjų globos namus linkėjo globotiniams stropiai mokytis ir siekti daugiau. „Nedarykite mūsų klaidų“, – surašė palinkėjimuose. Pedagogams ir auklėtojams jie linkėjo būti griežtesniems.

Apie 80 proc. globos namus palikusių jaunuolių ir vėliau aplanko buvusius namus.

Prisiminę valdišką pastogę jie guodėsi labiausiai stokoję čia privatumo, šilumos, supratimo.

„Nors vis manoma, kad jiems reikia pinigų, įvairių daiktų, tai iš tiesų nėra patys svarbiausi dalykai“, – teigė E.Navickienė.

Keli buvę globotiniai guodėsi, kad vaikų namų stigma juos dar lydi. Darbdaviai ne visada būna patenkinti pavartę gyvenimo aprašymą.

Tačiau praktika rodo, kad dauguma jų randa darbą. Nedarbo lygis tarp buvusių vaikų globos gyventojų siekia vos 8 proc. – mažesnis nei šalies vidurkis.

Ne visų likimai susiklosto palankiai – 2 iš 68 „Ryto“ globos namus palikusių jaunų žmonių kali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius