Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 09

Vaikų išlaikymo fondui – įtarimų šešėlis: ministras L.Kukuraitis prašo prokurorų pagalbos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) pavaldžioje įstaigoje, Vaikų išlaikymo fonde, buvo atliekami neekonomiški viešieji pirkimai, atliktas auditas nustatė nemažai ydų ir pažeidimų. Ministerija prašo prokuratūros ginti viešąjį interesą.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje apie galimą pinigų švaistymą ir abejotinus informacinių sistemų viešuosius pirkimus dvi Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos – Finansų ir apskaitos skyriaus vadėja Viktorija Kaplan-Baranova ir Išmokų skyriaus vedėja Regina Dagienė pranešė naujajam socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui. Tačiau, jos vietoj padėkos sulaukė sistemos kirčio, netrukus prasidėjo fondo bandymai moteris už tai nubausti, skirti joms tarnybines nuobaudas.

Vis dėlto, ministerijos užsakymu Vaikų išlaikymo fonde buvo atliktas nepriklausomas auditas, kuris tyrė informacinių sistemų įsigijimo ir veikimo aplinkybes. Gegužės pabaigoje buvo pateiktos audito išvados. Jos yra neigiamos, auditas nustatė, kad lėšos pirkimui buvo naudojamos neefektyviai ir neekonomiškai. Paaiškėjo, jog apie galimą pinigų švaistymą savo įstaigoje pranešusios darbuotojos daug kur buvo teisios.

Tarėsi, kaip „pritempti“ tarnybinę nuobaudą

15min turimuose elektroninio pašto susirašinėjimuose tarp SADM darbuotojo ir Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos minima, kad tarnybinę nuobaudą apie įtartinus pirkimus ministrui pranešusioms darbuotojoms galima „pritempti“, nes jos pažeidė konfidencialumą.

Elektroninio susirašinėjimo ištrauka:

„Gal galima per šitą punktą ką nors sugalvoti, nes šiaip jau klausimas yra labai „slidus“? – klausia ministerijos darbuotojas Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos.

„Manau panagrinėjus jų pridedamų dokumentų ir pačių skundų turinį drąsiai galime pritempti prie jūsų nurodyto teisės akto punkto pažeidimą. Nes būtent kalba eina apie diegimo etapą, kurio informacija laikoma konfidencialia“, – Vaikų išlaikymo fondo darbuotoja elektroniniu paštu atsako ministerijos darbuotojui (kalba netaisyta, – aut. past.).

Vis dėlto žiniasklaidai paviešinus šį atvejį, nuobaudos darbuotojoms nebuvo paskirtos. Šiam pokalbiui išlindus į viešumą Vaikų išlaikymo fondo laikinoji vadovė pavedė nuobaudas „pritempti“ siūliusiai valdininkei kelti kvalifikaciją dalykinio bendravimo ir kalbos kultūros srityje.

Auditas: nauja sistema turėjo būti sukurta, bet neegzistuoja

2008 metais Vaikų išlaikymo fondas vykdė informacinės sistemos sukūrimo pirkimą. Jo laimėtoja buvo UAB „Alna Software“, pirkimo vertė – 733 345 eurai. Sistema buvo sukurta ir yra naudojama iki šiol, bet nepriklausomas auditas nustatė, jog lėšos buvo panaudotos neekonomiškai, neefektyviai ir nerezultatyviai.

Tačiau vėliau Vaikų išlaikymo fondas nusprendė, kad jiems reikia dar vienos informacinės sistemos. 2015 metų pabaigoje fondas vykdė informacinės sistemos projektavimo, kūrimo ir diegimo, bandomosios eksploatacijos ir apmokymo paslaugų pirkimą. Konkurso laimėtoja buvo įmonė „Algoritmų sistemos“. Sutarties vertė – 98 tūkstančiai eurų.

„Fotolia“ nuotr./Pinigai
„Fotolia“ nuotr./Pinigai

Nepriklausomas auditas konstatavo: „Sutarties įsipareigojimai nebuvo įvykdyti – paslaugų tiekėjas nesukūrė, neįdiegė, neišbandė ir neperdavė informacinės sistemos taip, kaip tai buvo numatyta sutartyje, o perkančioji organizacija neapmokėjo už paslaugas“, – rašoma audito išvadoje.

Taip pat audito išvadose pažymima, kad 8,6 tūkstančiai eurų buvo jau sumokėti už duomenų migravimo programą, bet ji nėra naudojama. T.y. už duomenų perkėlimą iš senosios sistemos į naująją sistemą, kuri taip ir nebuvo sukurta.

Fondas prašė leidimo apmokėti už nesuteiktas paslaugas

Audito išvadose pažymima, kad 2016 metų gruodį Vaikų išlaikymo fondo administracija kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) prašydama pakeisti sutarties sąlygas: apmokėti UAB „Algoritmų sistemos“ beveik 48 tūkstančius eurų už atliktus darbus, o neužbaigtiems darbams organizuoti naują pirkimą.

Taigi, fondo administracija prašė leidimo atsiskaityti už dalį paslaugų, nors vėliau auditas nustatė, kad paslaugos net nebuvo suteiktos taip, kaip tai numatyta sutartyje. Būtent tada, gruodžio mėnesį, dvi fondo darbuotojos, siekdamos užkirsti kelią pinigų sumokėjimui už realiai nesukurtą sistemą, kreipėsi į ministrą.

VPT 2017 metų sausio pabaigoje atsakė, kad tokio leidimo Vaikų išlaikymo fondui nesuteiks, taigi fondas neteko galimybės atsiskaityti su sistemos nesukūrusiu tiekėju.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Beje, VPT anksčiau vertino šį informacinės sistemos viešąjį pirkimą ir nustatė viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus bei konstatavo, kad perkančioji organizacija turėtų nutraukti sutartį ir viešąjį pirkimą organizuoti iš naujo. Vaikų išlaikymo fondas VPT rekomendacijos nepaklausė ir sutarties nenutraukė.

Audito išvadose rašoma, kad VPT 2017 metų vasarį atliko sutarties vykdymo neplaninį vertinimą. Išvadoje tarnyba konstatavo, kad perkančioji organizacija pažeidė įstatyme įtvirtintą skaidrumo principą.

Ministerija kreipėsi į prokuratūrą

Balandžio mėnesį apie problemas Vaikų išlaikymo fonde R.Dagienė ir V.Kaplan-Baranova pranešė ir Vyriausybei bei prezidentūrai. Premjeras Saulius Skvernelis persiuntė raštą ministrui L.Kukuraičiui. „Prašyčiau užtikrinti objektyvų visapusišką pareiškėjų nurodytų problemų tyrimą ir apie rezultatus bei priimtus sprendimus informuoti mane ir pareiškėjas“, – rašoma premjero rašte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ministerija

Ministro L.Kukuraičio patarėja viešiesiems ryšiams Gabija Vitkevičiūtė 15min pateikė atsakymą, kokių veiksmų ėmėsi ministerija, gavusi neigiamas audito išvadas dėl Vaikų išlaikymo fondo pirkimų.

Pasak jos, buvo parengtas ir Vaikų išlaikymo fondo administracijai išsiųstas raštas prašant reaguoti į audito išvadas ir rekomendacijas ir pateikti veiksmų planą. Taip pat yra parengtas ministro įsakymo projektas dėl darbo grupės galimam Vaikų išlaikymo fondo reorganizavimui. Ir taip pat buvo inicijuotas kreipimasis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

SADM siūlo nuo kitų metų iš viso panaikinti Vaikų išlaikymo fondą, o jo funkcijas perduoti „Sodrai“.

Anksčiau L.Kukuraitis žiniasklaidai teigė, kad šis sprendimas nėra susijęs su viešumon iškilusiomis problemomis Vaikų išlaikymo fonde.

Vaikų išlaikymo fondo administracija pateikė savo versiją

Paklausta, kodėl fondo administracija norėjo sumokėti beveik 48 tūkstančius eurų tiekėjui, nors sistema nebuvo sukurta ir tai dabar patvirtino nepriklausomas auditas, Vaikų išlaikymo fondo direktorės pavaduotoja Ina Skubilovienė teigė, kad buvo nustatyti tiekėjo padaryti darbai.

„Abi šalys – fondo administracija bei UAB „Algoritmų sistemos“, siekdamos užbaigti projektą, ir nustatyti atliktų bei neatliktų darbų apimtis bei priežastis, lėmusias susiklosčiusią situaciją, 2016 metų spalio – lapkričio mėnesiais atliko detalųjį techninės specifikacijos reikalavimų auditą. Buvo konstatuota, kad dalis reikalavimų sutarties vykdymo laikotarpiu nebuvo įmanoma įgyvendinti dėl techninių priežasčių, o dalies funkcijų realizavimo rezultatas fondo administracijos netenkina, todėl Fondo administracija jų nepriima ir atsisako atsiskaityti už jas.

Reikalavimus, kurių įgyvendinimo baigtumą fondo administracija atsisakė vertinti dėl audito metu nustatytų klaidų arba netikslumų tikslinga būtų specifikuoti iš naujo ir organizuoti informacinės sistemos vystymo paslaugų pirkimą, numatant, kad funkcionalumai būtų integruoti į jau sukurtą Vaikų išlaikymo fondo administravimo informacinę sistemą. Atsižvelgiant į tai, Fondo administracija prašė VPT leisti pakeisti Pirkimo sutarties sąlygą – mokėjimą už Paslaugas atliekant pagal faktiškai atliktus darbus“, – rašoma I.Skubilovienės 15min atsiųstame komentare.

Paklausta, todėl beveik 9 tūkstančiai eurų jau buvo sumokėti už duomenų perkėlimą iš senos sistemos į naują, nors naujoji net neegzistuoja, I.Skubilovienė teigė: „8,6 tūkst. eurų sumokėta už programos sukūrimą, kuri yra įstaigos nuosavybė ir yra įgalinta perkelti visus istorinius dokumentų valdymo sistemos duomenis į bet kurią kitą informacinę sistemą. Tad tokios programos poreikis išlieka aktualus, netgi sprendžiant įstaigos reorganizacijos ir reikalų bei duomenų perdavimo klausimus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius