-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 06 /11:12

Vaikus į šulinį sumetęs Aurelijus B. areštinėje elgėsi lyg būtų ne žmogus, o žvėris

Sausio 6 dieną Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu dviejų mažamečių nužudymo Kėdainių rajone tyrimą kontroliuojantys prokurorai sutiko atskleisti keletą šio kraupaus nusikaltimo detalių. Paaiškėjo, kad sausio 2 dieną į įvykio vietą atvykus pareigūnams, vaikai šulinyje dar galėjo būti gyvi. Juos bandyta gelbėti.

Dar prieš prasidedant spaudos konferencijai, Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius patikino, jog sausio 5 dieną, baigiantis darbui, tyrimą kontroliuojantis prokuroras turėjo gauti duomenis iš teismo medikų dėl mirties priežasties ir pirminius duomenis dėl įtariamojo vaikų nužudymu Aurelijaus B. psichinės būklės. Pats jis detalių atskleisti negalėjo. Tai žadėta padaryti konferencijos metu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Darius Valkavičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Darius Valkavičius

Trečiadienį 10 valandą Kauno apygardos prokuratūroje surengtoje specialioje spaudos konferencijoje dalyvavo Kauno apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo 1-jo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas bei Kauno apskrities VPK kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-jo skyriaus viršininkas Valdas Buinickas.

Dėl ko mirė vaikai?

Žurnalistams jie pateikė informacijos apie šiuo metu vykstantį dviejų mažamečių vaikų nužudymo, įvykdyto sausio 2 dieną Kėdainių rajone, ikiteisminį tyrimą ir jo metu gautus duomenis.

Antradienį gautos preliminarios teismo medicinos specialistų pažymos. Berniuko mirties priežastis – prigėrimas vandeniu. Mergaitės – nėra iki galo nustatyta: ar prigėrimas vandeniu, ar sušalimas. 

Ant abiejų vaikų kūnų rasta išorinių sužalojimų. Mergaitės sužalota galva. Berniuko – galva ir kūnas. Ar jie padaryti mušant, ar krentant į šulinį ir atsitrenkiant į rentinių kraštus – kol kas dar neaišku. Į šiuos klausimus bus atsakyta vėliau. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Valdas Buinickas ir Andrius Kiuršinas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Valdas Buinickas ir Andrius Kiuršinas

Areštinėje blaškosi lyg žvėris ir bijo raudonos spalvos

Įtariamajam ruošiamasi paskirti psichiatrinę ekspertizę Utenos ekspertiniame skyriuje. Dėl to bus kreiptasi į teismą.

A.Kiuršinas patikino, kad įtariamąjį elgtis neadekvačiai skatina raudona spalva. Apklausos metu pareigūnų rankose pamatęs raudonos spalvos tušinuką, jis mirtinai išsigando. Manoma, kad ir nužudyti vaikai galėjo vilkėti raudonos spalvos drabužius. Jam ši spalva kelia neigiamas emocijas.

Aurelijus B. ir areštinėje elgėsi neadekvačiai. Jo pasakojimas – nelogiškas. Nėra jokios loginės sekos. Prisimenamos tai dabarties, tai gilios praeities detalės. Nužudymo motyvų jis neįvardijo iki šiol.

„Sveikas žmogus nedarytų tokių dalykų, kokius daro jis. Areštinėje jis plėšė nuo savęs rūbus, graužė dantimis kameros sienas, lakstė nuogas, kišo atneštą maistą į įvairias kūno vietas. Teko panaudoti antrankius. Vėliau jis buvo išvežtas į Kauno tardymo izoliatorių. Ten vykdoma jo priežiūra. Dienas izoliatoriuje jis leidžia ne vienas“, – teigė pareigūnas.

Pasak spaudos konferencijos dalyvių, įtariajam užeina pykčio momentų. Tai jis ramus, tai piktas. Jam reikalinga medicininė pagalba.

Iš šulinio dar girdėjosi vaikų balsai

Nužudytų vaikų mama iki šiol tvirtina, kad ji nebuvo mušama. Sausio 2 dienos iškvietimo į įvykio vietą metu ji pranešė, kad jos vyras – nerimastingas, puolė ją su šakute. Nuo jo ji pabėgo į lauką basa. Vėliau moteriai teko gydytis ligoninėje.

Pribėgus prie šulinio, balsai dar girdėjosi. Iki ugniagesių atvykimo bandyta vaikus iš šulinio gelbėti. Tačiau rastos kopėčios netilpo. 

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, įtariamąjį jie sulaikė ramų. Motina, pamačiusi, kad namuose nėra dviejų vaikų, puolė jų ieškoti. Pats įtariamasis nurodė, kad mažieji vaikučiai – įmesti į šulinį. Pribėgus prie šulinio, vaikiškas balsas dar girdėjosi. Iki ugniagesių atvykimo, bandyta vaikus iš šulinio gelbėti. Tačiau rastos kopėčios netilpo. 

Vyresnėliai vaikai aptikti gulintys lovose, o ne besislepiantys šiene, kaip buvo teigiama iki tol. Jie buvo išsigandę. 

Tyrimo metu apklausta ir nužudytųjų mama, tačiau jos parodymų detalių V.Buinickas neatskleidė. Pareigūnas taip pat negalėjo pasakyti, per kiek laiko į įvykio vietą atvyko pareigūnai.

Įtariamasis Aurelijus B. kaltinamas atlikęs nusikalstamą veiką pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalies net 5 punktus: nužudęs mažametį, bejėgiškos būklės žmogų, savo šeimos narį, du ar daugiau asmenų ir itin žiauriai.

VIDEO: Sugyventinius Saviečių kaime lankę specialistai tragedijos grėsmių neįžvelgė

Šiurpus nusikaltimas

15min primena, jog tragiškas įvykis Kėdainių rajone įvyko sausio 2-osios naktį, apie 02.56 valandą. Pelėdnagių seniūnijos Saviečių kaimo sodyboje 36 metų Aurelijus B., buitinio konflikto metu išvijęs iš namų sugyventinę 26 metų Liną C., įmetė į šulinį du savo vaikus – 2 metų sūnelį, kuris šeštadienį būtų šventęs savo antrąjį gimtadienį, ir 4 mėnesių dukrytę.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aplinka, kurioje gyveno šeima
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aplinka, kurioje gyveno šeima

Žuvusių vaikų kūnus iš šulinio ištraukė ugniagesiai gelbėtojai. Pagalbą į nelaimės vietą iškvietė žuvusiųjų mama, kuri vėliau dėl patirtų sužalojimų buvo paguldyta į ligoninę. 4 bei 6 metų vaikai nuo įniršusio tėvo nenukentėjo. Šiuo metu juos globoja dėdės, tėvo brolio, šeima.

Tėvą, kuris įvykio metu buvo blaivus, tačiau, kaimynu teigimu, nuolat girtaudavo, tą pačią naktį tragedijos vietoje sulaikė policijos pareigūnai. Sausio 3-iąją atvesdintas į Kauno apylinkės teismą jis prisipažino nužudęs abu mažylius. Paaiškinti motyvų, kodėl taip pasielgė, negalėjo. Į žurnalistų klausimą, ar gailisi dėl brutalaus poelgio, vaikžudys teatsakė šypsniu. Jam paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Įtariamajam nužudymu teismas skyrė maksimalią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams. Už žvėrišką nusikaltimą jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Anksčiau Kėdainių rajono gyventojas kartą jau teistas, taip pat 5 kartus baustas administracine tvarka. Visus prasižengimus jis įvykdė apgirtęs nuo alkoholio. Policija dėl smurto artimoje aplinkoje į tragedijos ištiktos šeimynos sodybą iki tol vyko ne kartą. Tačiau oficialūs kaltinimai Aurelijui B. nebuvo pareikšti.

Tėvo nužudytų mažylių laidotuvės įvyko sausio 5-ąją. Jie palaidoti Jonavos rajone, Panoterių kaime. Ten, kur gyvena jų močiutė – mamos mama.

VIDEO: Įkalintas vaikžudys lakstė nuogas ir dantimis graužė kameros sienas
VIDEO: Panoteriuose palaidoti Saviečių kaime tėvo nužudyti vaikai
VIDEO: Šeimos draugas nesulaiko ašarų prisimindamas nelaimę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius