-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 26

Vakcinaciją Klaipėda vykdo skrupulingai: vakcinų yra, bet darbo pabaigoje gali likti ir neskiepytas

Į darbo pabaigą vakcinuotis nuvykęs klaipėdietis liko it musę kandęs. Nors buteliukų su vakcina nestigo, pranešta, jog praimtų nebesama, o naujas nebus atidarytas, nes nesunaudotas vakcinas teks išmesti. Vėliau užsiregistruoti pakartotiniam vizitui vyrui nebepavyko, nes esą prieš tai jis neatvyko skiepytis. Kaip teigia vakcinacijos procesus koordinuojantys medikai, Klaipėda laikosi politikos neišmesti nė vienos nepanaudotos koronaviruso vakcinos dozės.
Pirmadienį prie Klaipėdos miesto poliklinikos nusidriekė eilė senjorų, laukiančių vakcinų nuo COVID-19.
Vakcinavimas Klaipėdoje / M.Andrijanovo nuotr.

Į 15min laišku kreipėsi klaipėdietė, aprašydama situaciją, su kuria susidūrė artimas žmogus viename Klaipėdos vakcinacijos centrų.

„Asmuo, turintis lėtinių ligų, buvo užregistruotas vakcinacijai. Atvykus į centrą buvo pasakyta, jog paskiepytas nebus, nes neturi atidaryto vakcinos buteliuko. Kadangi tą dieną buvo mažokai žmonių, o po to asmens taip pat tik keletas užregistruota, todėl neaišku, ar jie atvyks, ar ne, todėl buteliukas pradarytas nebus ir asmuo vakcinos negaus. Liepė paskambinti kitą savaitę, galbūt (?) tada bus paskiepytas.

Šiuo metu internetinė registracijos sistema rodo, jog laisvų vietų vakcinacijai yra virš 700. Tačiau asmens užregistruoti negalima, nes sistema teigia, jog asmuo neatvyko. Pasirodo, jog registracija dar nereiškia, kad asmuo bus paskiepytas. Įdomu tai, kad jei tokiais tempais dirbs Klaipėdos vakcinacijos centras (galbūt ir kiti, tik tylima?), kada bus pereita prie kitų prioritetinių grupių? Kiek tiesos žodžiuose, jog asmenys vangiai eina skiepytis? Kaip spręsti šią problemą ir asmeniui būti tikram, jog atvykęs antrą kartą, jis vėl nebus išprašytas?“ – rašė moteris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Vakcinas naudoja skrupulingai

Šiuo metu Klaipėdoje veikia du vakcinavimo centrai – Galinio Pylimo g. 3 (prie Klaipėdos psichikos sveikatos centro) ir Taikos pr. 76 (Klaipėdos miesto poliklinika).

Kaip 15min sakė Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė, tokia situacija iš tiesų galėjo susiklostyti, jei žmogus vakcinuotis atvyko į vakcinavimo centro darbo pabaigą.

Klaipėda vadovaujasi taisykle neišmesti nė vienos vakcinos dozės.

„Į pamainos pabaigą turime surinkti tiek žmonių, kad išnaudotume visas dozes. Klaipėda nėra išpylusi nė vienos dozės. Priklausomai, kokia vakcina, tarkime, „Pfizer“ yra šešios vakcinos dozės, „Moderna“ ir „Astra Zeneca“ – 10. Yra skirtingi saugojimo laikai. „Pfizer“ saugoma dvi valandas, kitos – keturias, reikia laikyti šaldytuve laikyti. Pamainos pabaigoje turime atidžiai sekti kiekius.

Jei matome, kad daugiau žmonių, prašome, kad susidarytų reikiamas skaičius, būna, tenka palaukti. Kai pasibaigia darbas, negalime išpilti, tai pasitaiko, kad prašome ateiti kitą kartą, bet paprastai iškart laiką sutariam arba kontaktus prašome palikti“, – situaciją komentavo L.Venckienė.

Pasak jos, darbo dienos pradžioje tokių problemų nesusidaro.

„Šeštadienį ir sekmadienį buvo tokia situacija su „Astra Zeneca“, ėjo gyva eile mokytojai, kurie norėjo revakcinuotis, buvo suteikta galimybė atlikti anksčiau skiepą, bet ta vakciną atidarius reikia surinkti darbo dienos pabaigoj dešimt žmonių, o atėjo tik trys, tad sutarėm, kad ateis šiandien iš ryto, kad galėtume dienos eigoj sunaudoti vakciną“, – aiškino L.Venckienė.

Vakciną atidarius reikia surinkti darbo dienos pabaigoj dešimt žmonių, o atėjo tik trys, tad sutarėm, kad ateis šiandien iš ryto, kad galėtume dienos eigoj sunaudoti vakciną.

Pasak jos, Kaune ir Vilniuje, kiek teko girdėti, pradaryti vakcinų buteliukai darbo dienos pabaigoje išpilami, tačiau Klaipėda nusprendė elgtis skrupulingai ir neišmesti nė vienos dozės.

Vyriausiosios gydytojos teigimu, nuo sausio per visą laikotarpį tik porą kartų pasitaikė situacija, kai iš „Pfizer“ buteliuko buvo paskiepyti ne šeši, o penki žmonės.

„Nė vienos neutilizuojame. Kai yra toks poreikis ir žmonės nori skiepytis, negalime elgtis neatsakingai. Ministerijos nurodymu, net jei lieka vakcinos negalime skiepyti bet ko, turime ieškoti prioritetinių grupių iš rezervo sąrašų. Sekmadienį buvo likę keturi buteliukai „Pfizer“, tai šeštadienį vakare pati sėdėjau vakare ir skambinau, kviečiau žmones, kad galėtume panaudoti. Iškvietėme žmones iš įmonių, nes neatėjo eilė po senjorų. Atsakomybės stoka. Būna tokių, kurie paskambina ir pasako, neateisime", – teigė ji.

Anot L.Venckienės, susiklosčius tokiai situacijai, kai žmogus buvo įtrauktas į sąrašą, bet dėl tam tikrų priežasčių nebuvo paskiepytas, toks asmuo gali sugrįžti į tą patį vakcinavimo centrą su buvusia registracija dar kartą ir bus paskiepytas.

Tokios situacijos vienetinės

Jūrininkų sveikatos priežiūros centro, kuruojančio antrąjį vakcinavimo centrą Klaipėdoje, vyriausioji slaugytoja Jūratė Beinorienė 15min raštu taip pat informavo, jog darbo pabaigoje pasitaiko panašių situacijų.

„Informuojame, kad jei asmuo yra užregistruotas vakcinavimui, jis turi būti paskiepytas. Tačiau darbo pabaigoje gali būti įvairių situacijų: dažniausiai tenka iš rezervinių sąrašų kviesti pacientus atvykti pasiskiepyti arba atvirkščiai (kas pasitaiko itin retai) – nepaskiepijame paskutinio paciento/-ų, tačiau užregistruojame sekančiai dienai“, – komentavo J.Beinorienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonės laukiantys prie vakcinacijos centro Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonės laukiantys prie vakcinacijos centro Vilniuje

Ji aiškino irgi aiškino, kad taip įvyksta todėl, kad turi sunaudoti visas vakcinos dozes iš praimto flakono.

„Viename vakcinos flakone yra ne viena vakcinos dozė: „Pfizer“ vakcinos – 6 dozės flakone, „Moderna" vakcinos – 10 dozių flakone, „Astra Zeneca“ („Vaxzevria“) – 10 dozių flakone. „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcina, pradūrus flakoną turi būti sunaudota per 6 val., todėl darbo pabaigoje tenka skaičiuoti likusias vakcinos dozes, tam, kad sunaudotume visą flakonėlį, kad netektų utilizuoti vakcinų“, – nurodė J.Beinorienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius