-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 07

Vakcinavimo tempo nedemonstruojančioje Klaipėdoje viešėjusi I.Šimonytė: nėra labai didelių čempionų ir labai atsiliekančių savivaldybių

„Yra nemažai saviveiklos, jei galima taip pavadinti“, – sakė penktadienį po Vakarų Lietuvą keliaujanti ir Klaipėdoje viešėjusi premjerė Ingrida Šimonytė. Kai kurioms savivaldybėms spartinant vakcinavimo tempą ir skiepijant vis jaunesnius gyventojus, Klaipėdoje didelio proveržio kol kas nesimato. Vis dėlto premjerė priekaištų miestui neturi. Jos teigimu, čia „nėra labai didelių čempionų ir labai atsiliekančių savivaldybių“.

I.Šimonytė penktadienį apsilankė šiuo metu įrengiamame vakcinacijos centre LCC tarptautinio universiteto patalpose, sporto salėje. Premjerės teigimu, centras atrodo labai funkcionalus, gerai logistiškai apgalvotas sprendimas, o ar tai patogi vieta atvykti – lieka spręsti patiems miestiečiams.

Centras veiks kitą savaitę

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, šis vakcinavimo centras pradės veikti kitos savaitės pabaigoje.

Miesto vadovas teigia, jog Klaipėdoje laikomasi nurodytos prioritetų tvarkos, o „džiazavimas“ būtų pataikavimas tiems, kurie neateina, tingi ar netiki vakcina.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./I.Šimonytė ir V.Grubliauskas apsilankė Klaipėdoje steigiamame vakcinacijos centre.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./I.Šimonytė ir V.Grubliauskas apsilankė Klaipėdoje steigiamame vakcinacijos centre.

„Saviveikla neužsiėmėme ir neužsiimsime. Valstybė pati sudėliojo scenarijų, tad, manau, šis centras turės ką veikti ne vieną mėnesį“, – sakė meras.

Blogai nevertina

Klaipėda kol kas neišsiskiria sparčiais vakcinavimo tempais, tačiau, I.Šimonytės teigimu, vertinant savivaldybių rezultatus, reikia atsižvelgti į daug faktorių.

VIDEO: I.Šimonytė: Kai kurios savivaldybės užsiima saviveikla

„Nenoriu vertinti gerai ar blogai. Tai nėra labai lengvas procesas, yra daug dalykų, kurie veikia vienu metu – ir vakcinų kiekis, kurį Lietuva gauna masiškesniam vakcinavimui, taip pat logistiką reikia sudėlioti. Be to, yra kitų specifinių dalykų.

Kai kuriose savivaldybėse gerai veikai centralizavimas, asmeninis šeimos gydytojų santykis su skiepytinais pacientais. Matyt, yra įvairių priežasčių, kodėl rezultatai skirtingi įvairiose savivaldybėse. Siekiam visi tų pačių tikslų, vakcinų tiekimai didės, ypač birželio mėnesį, reikia būti pasiruošus“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Nori didesnio lankstumo

Paklausta, kokias problemas susitikimuose įvardija miestų merai ir administracijų vadovai, premjerė teigė, jog visur išsakomas panašus požiūris – nori tam tikro lankstumo, galimybės patiems spręsti dėl prioritetų vakcinuojant žmones.

Yra kelios savivaldybės, kurios labai aiškiai išsiskiria iš kitų – Neringa ir Birštonas. Paaiškinimas paprastas – tai labai mažos savivaldybės.

„Kartais teigiama, kad kai kurie miestai nuėjo tarsi labai toli, kaip Vilniaus miestas ar dar kažkokie palyginimai pateikiami. Yra nemažai saviveiklos, jei galima taip pavadinti, priimant sprendimus dėl to, kad viena ar kita vakcina nejuda taip sparčiai, kaip norėta.

Taip pasakysiu: yra kelios savivaldybės, kurios labai aiškiai išsiskiria iš kitų savivaldybių – Neringa ir Birštonas. Paaiškinimas paprastas – tai labai mažos savivaldybės“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Minėtose savivaldybėje jau priskaičiuojama apie pusė gyventojų, turinčių imunitetą nuo koronaviruso. Pasak premjerės, tai nestebina, nes štai Birštone nestinga ir medicininio personalo, kuris gali atlikti vakcinacijas. Be to, turint didelį skaičių medikų ir statistika natūraliai ūgtelėjo.

„Jei žvelgtume į bendrą paveikslą, nėra labai didelių čempionų ir labai atsiliekančių savivaldybių. Vidurkis, tempas labai panašus. Matosi tiesioginė sąsaja tarp tempo didėjimo ir vakcinų didėjimo. Esu optimistiška, kad didėjant vakcinų kiekiui, tempas didės“, – sakė premjerė.

Dar kartą pabrėžė amžiaus svarbą

I.Šimonytė neslėpė, jog turint vis dar nemažą skaičių vyresnio amžiaus žmonių, kurie nėra paskiepyti, tam tikrą nepasitenkinimą sukelia savivaldybių noras skiepyti vis jaunesnius. Vyriausybės vadovė dar kartą pabrėžė, jog mirštančiųjų statistika byloja apie vyresnių žmonių mirtis, tad dar kartą reikia grįžti prie vyresnių žmonių sąrašo.

Pakruojis, Raseiniai ir keletas kitų savivaldybių jau paskelbė pradėsiančios skiepyti visus savo rajono gyventojus.

Jei žvelgtume į bendrą paveikslą, nėra labai didelių čempionų ir labai atsiliekančių savivaldybių, vidurkis, tempas labai panašus.

„Jei pasižiūrėtume rezultatą pagal vyresnių žmonių skiepijimą, Pakruojis yra iš tų savivaldybių, kurios apatiniame dešimtuke. Ar nebėra daugiau ką skiepyti?

Suprantu, kad tam tikras lankstumas kartais būtinas, kad turėtum masto efektą, nes pagrindinis tikslas turėti kuo didesnį procentą visuomenės, kuri būtų paskiepyta, bet net ir to procento siekiant vis dėl to, veiksmų logika turi remtis tam tikrais dalykais“, – kalbėjo premjerė ir priminė, jog buvę židiniai ligoninėse ir globos namuose išnyko, tad tai pavyzdys, jog skiepijimas bendruomenėse veikia itin efektyviai.

Penktadienį I.Šimonytė taip pat lankysis Skuode ir Plungėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius