Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25 /15:58

Valdančiųjų bandymas iš Lukiškių aikštės išpūsti smėlį įgauna pagreitį: Seimas nagrinės skubiai

Seimas po karštos diskusijos, pateikimo procedūros metu pritarė valdančiųjų iniciatyvai numatyti, kad sostinės Lukiškių aikštė būtų formuojama tik su laisvės kovų memorialiniais akcentais. „Už“ tai vieningai balsavo valdantieji „socialdarbiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, „prieš“ arba susilaikė – opozicijoje dirbantis Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių nuomonės išsiskyrė, o tarp „valstiečių“ irgi radosi vienas, kuris nebalsavo „už“. Įstatymo projektas bus svarstomas skubos tvarka.
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Įstatymo projektą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo ir memorialinio statuso ketvirtadienį Seime pristatė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė. Politikė paminėjo, jog panašių projektų parlamente bandyta priimti ir daugiau, tačiau šiuo esą nesistengiama išspręsti aikštės įpaminklinimo klausimo.

„Šiuo projektu stengiamasi nustatyti bendrus aikštės tvarkymo principus, kurie padėtų įtvirtinti tikrai išskirtinį Lietuvos istorijoje šios aikštės memorialinį statusą, atsimenant tai, kad aikštė siejasi tiek su okupaciniais režimais – net ne pastarosios okupacijos, bet ir atsimena kitų okupacijų pasekmes – ir kartu siejasi su ilga Lietuvos laisvės kovų istorija“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Valdančiųjų teiktomis pataisomis siūloma leisti Lukiškių aikštę naudoti ir tvarkyti laikantis šių principų:

  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas turi atitikti jos memoralinį statusą, užtikrinti rimtį bei deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiesiems 1863–1864 m. sukilėliams.
  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.
  • Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas rekreacijos tikslu negali nustelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 m. sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų.
VIDEO: Nuogi kūnai sostinės širdyje: kaip reaguoja vilniečiai?

Vilniaus valdžios iniciatyvą Lukiškių aikštėje, kuri, pasak A.Širinskienės turi „sakralinę vertę lietuvių tautai“, įrengti laikiną pliažą ji pavadino vandalizmo aktu.

„Suprantama, kad Lukiškių aikštė turi ir rekreacinį tikslą, rekreacinę paskirtį, tačiau vis dėlto šios aikštės naudojimas rekreaciniu tikslu negali ar neturi prieštarauti, negali persverti aikštės memorialinės funkcijos“, – teigė Seimo narė.

Politinę atsakomybę dėl aikštės perversmo į pliažą, pasak jos, turi prisiimti sostinės valdantieji.

„Ponas meras, turėdamas konservatorius vicemerus, su jais nesitarė, jų neinformavo ir taip niekingai pasielgė su Lukiškių aikšte. Manyčiau, čia jau interpeliacijos klausimas turėtų būti“, – svarstė A.Širinskienė.

Seimas prieš keletą metų svarstė įstatymą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo, kuriuo siūloma aikštėje pastatyti Vytį. Jis įstrigo „valstiečio“ Ramūno Karbauskio vadovaujamame Kultūros komitete.

A.Širinskienė aiškino, kad grįžti prie šio klausimo ir vykstant teisiniam ginčui Seimui keisti teisės aktus bei įteisinti Vytį „būtų nepadoru“.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Andrius Mazuronis pastebėjo, jog istorinių aikščių Vilniuje, o ir visoje Lietuvoje, yra ne viena, ir klausė A.Širinskienės, ar valdantieji prieš artėjančius Seimo rinkimus ėmėsi tuščio politikavimo, o gal visoms aikštėms bus imtasi registruoti atskirus įstatymų projektus?

„Tikrai negalime sulyginti tos aikštės, prie kurios yra KGB rūmai, kur žuvo sukilimo dalyviai, kur išlieta nemažai kraujo, tarkime, su Rotušės aikšte, pagal jos monumentalią vertę, memorialinį statusą“, – atsakė A.Širinskienė, pridūrusi, kad nuo 1999 metų Seime verda diskusijos dėl Lukiškių aikštės.

Sostinės mero bendražygė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad valdančiųjų iniciatyva imtis aikštės sutvarkymo klausimo – nesvarbi.

„Vienintelis pasityčiojimas iš Seimo darbo tai yra jūsų stovėjimas čia, šitoje tribūnoje, kai valstybėje yra neįtikėtino svarbumo klausimų. Miela Agne, leiskite jums priminti, kad Lukiškių aikštėje istoriškai vyko įvairiausi dalykai – ir komercija, ir turgus, ir manifestacijos, ir deja, stovėjo kartuvės. Sovietiniais laikais stovėjo Leninas, visai neseniai – Johno Lenonno skulptūra. Taigi, natūralu, kad vienoje pagrindinių miesto aikščių vyksta visko“, – kalbėjo politikė.

Vienintelis pasityčiojimas iš Seimo darbo tai yra jūsų stovėjimas čia, šitoje tribūnoje, kai valstybėje yra neįtikėtino svarbumo klausimų.

Pliaže besidžiaugiantys vaikai, pasak jos, yra geriausias paminklas laisvei.

Reaguodama į šiuos žodžius, A.Širinskienė pasiūlė pagalvoti, kaip jaučiasi šeimos, kurių artimieji žuvo priešais aikštę veikusiuose KGB rūmuose.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje

Jai paantrino Mišrios Seimo narių grupės atstovas Rimantas Jonas Dagys: „Esu šeštą kadenciją Seime, tikrai dar nesu matęs tokios diskusijos, tiek cinizmo žmonėms, kurie paaukojo savo gyvybes dėl nepriklausomybės. Tikrai padvelkė gūdžiu sovietmečiu.“

O Seimo narys Petras Gražulis, kreipdamasis į A.Armonaitę, pratrūko riksmu – esą „tapom barbarais“.

„Kad okupantas norėjo išniekinti šitą aikštę, man suprantama, bet kas jūsų galvas okupavo, kad jūs 30 metų niekinat šitą aikštę?“ – pakėlęs balsą šaukė jis.

Kas jūsų galvas okupavo, kad jūs 30 metų niekinat šitą aikštę?

Aikštė, pasak kito Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus, tapo pajuokos objektu. Ironizuodamas jis siūlė A.Armonaitei į Lukiškių aikštę atitempti karves, kad su jomis susipažintų vaikai, ir surengti melžėjų konkursą.

Reaguodama į tai, kad buvo paminėta, A.Armonaitė teigė norinti pasisakyti. Posėdžiui pirmininkaujanti „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė iš pradžių to leisti nenorėjo, tačiau žodį galiausiai, po įkalbinėjimų suteikė.

„Pasižiūrėkite, kaip jūs visi atrodote iš šono. Lietuvoje dalijame skolintus milijardus be biudžeto, dėl Astravo persiderinėja biurokratai ir valstybinių įmonių darbuotojai – be politikų, be aukščiausių valstybės vadovų.

Turime pandemiją, žmonės miršta dėl nedirbančių gydymo įstaigų, o jūs prieš rinkimus sudarėte visi vadinamąją Karbauskio vertybinę koaliciją ir dabar sprendžiate vieno miesto, vienos aikštės klausimą, it tai būtų pagrindinis, esminis valstybėje dalykas dėl to, kad nepatinka tiesiogiai išrinkto mero veiksmai. Nedarykite pajuokos iš Parlamento, kolegos“, – įnirtingai paragino A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Seimas pateikimo procedūros metu valdančiųjų iniciatyvai dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo pritarė, balsai pasidalijo taip: „už“ balsavo 66 Seimo nariai, „prieš“ – 11, susilaikė 9.

Nevieningai balsavo opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija, nemažai jos narių balsavime nedalyvavo. Taip pat – valdantieji „valstiečiai“. Nors dauguma jų balsavo „už“, parlamentaras Tomas Tomilinas susilaikė.

Seimas Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą, daugumos balsais, nutarė svarstyti skubos tvarka.

„Valstietis“ Robertas Šarknickas pareiškė, kad „situacija yra neeilinė“ ir projektą Kultūros komitete paprašė svarstyti ketvirtadienį po pietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius