Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 17

Valdančiųjų lyderiai: D.Jočienės kandidatūra į KT pirmininkes nederinta

Teisėjos Danutės Jočienės kandidatūra į Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkes nederinta su Seimu, sako liberalų ir konservatorių lyderiai.
Danutė Jočienė
Danutė Jočienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Anksčiau turėjau patirties, kai kandidatūros su Seimu būdavo derinamos, skiriant tam daugiau laiko ir pastangų. Pastaruoju metu tai daroma daugiau primygtiniu būdu kviečiant tiesiog pasitikėti ta kandidatūra, kuri yra. Man pats procesas kelia šiek tiek klausimų, ar jis yra atitinkantis teisingą valdžių pasidalijimo dvasią“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Jis teigė, kad konservatorių frakcijoje nuomonės dėl kandidatės skiriasi.

Anot politiko, krikščioniškajam frakcijos sparnui užkliuvo D.Jočienės požiūris dirbant Europos Žmogaus Teisių Teisme priimant sprendimą dėl religinių simbolių klasėse.

Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat teigė, kad dėl D.Jočienės kandidatūros „ypatingo derinimo proceso“ nebuvo.

„Ypatingo derinimo proceso, mano žiniomis, nebuvo. Mano požiūriu, visada geriau, kai su parlamentu yra derinamos kandidatūros“, – teigė ji.

Tuo metu opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas sakė, kad Prezidentūra siūlė rinktis iš dviejų kandidatų, todėl jis negalįs sakyti, jog derinimo nebuvo.

„Negalėčiau pasakyti, kad nederino, buvo pasiūlytos dvi kandidatūros, bent jau frakcijų klausė, kuri kandidatūra labiau priimtina vienai ar kitai frakcijai“, – tvirtino jis.

Opoziciniai „valstiečiai“, socialdemokratai, „darbiečiai“ teigė palaikantys D.Jočienės kandidatūrą vadovauti KT.

Parlamentarai ketvirtadienį balsuos dėl naujo Konstitucinio Teismo vadovo paskyrimo. Dėl šios kandidatūras rengiamas slaptas balsavimas.

Jei Seimas patvirtins D.Jočienės kandidatūrą, ji taps pirmąja moterimi Konstitucinio Teismo pirmininke.

KT teisėja D.Jočienė paskirta 2014 metų kovą, jos devynerių metų kadencija baigiasi kiek anksčiau nei po dvejų metų. Jeigu ją pakeisiančio teisėjo paskyrimas neužsitęs, D.Jočienė taps trumpiausiai Konstituciniam Teismui vadovavusia pirmininke.

KT pirmininką skiria Seimas prezidento teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius