-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16

Valdančiųjų nesėkmė atmetant prezidento veto: kaip R.J.Dagys sumėtė pėdas

Vienas balsas – tiek trūko valdantiesiems, kad prezidento Gitano Nausėdos veto būtų atmestas, o 3 ir 5 proc. kartelės į parlamentą įsigaliotų. Panašu, tikėtasi, kad už veto atmetimą pasisakys nuo konservatorių atsiribojęs, naują partiją kuriantis parlamentaras Rimantas Jonas Dagys, tačiau jis teigia net neketinęs to daryti.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Antradienį Seimas, priimdamas prezidento veto, išsaugojo esamą tvarką – partijoms liko galioti 5 proc. rinkimų kartelė, koalicijoms – 7 proc.

Nors valdantieji vieningai siekė ją pakeisti, balsų neužteko. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis aiškino, kad vienas jų frakcijos narys – sirgo, todėl nedalyvavo Seimo posėdyje, kitas – kažkur dingo.

„Dar vienas Seimo narys po balsavimo prisiekinėjo, kad jis tiesiog nesuvaldė savo kortelės“, – nacionalinio transliuotojo laidai „Dienos tema“ pasakojo R.Karbauskis ir leido suprasti, kad kalba apie Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantį R.J.Dagį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Gruodžio 12-ąją Seimui tvirtinant naują rinkimų tvarką, jis balsavo už 3 ir 5 proc. slenksčius.

Šią savaitę sprendžiant, ar priimtą Seimo rinkimų įstatymą svarstyti iš naujo, ar jį apskritai laikyti nepriimtu, R.J.Dagys pasisakė už pirmąjį variantą – kaip ir dauguma valdančiųjų.

Svarstymo metu bei galutinio balsavimo dėl veto priėmimo ar atmetimo metu parlamentaras net nesiregistravo balsavimui.

Tai kokia ta R.J.Dagio pozicija kartelės klausimu?

„Aš būčiau turbūt nepalaikęs 3 proc. Dabar jau čia spekuliacija galėtų būti, bet toks buvo mūsų komandos apsisprendimas – tų, kurie renka parašus partijos steigimui“, – ketvirtadienį 15min komentavo jis.

Politikas nepaneigė, kad apie rinkimų kartelę su valdančiaisiais diskutavo: „Šiuo klausimu pokalbių buvo tiek daug ir su visais – ne vakuume gyvenam.“

Mes priėjom tokios išvados, kad vis dėlto palaikyti prezidento poziciją.

Klausiamas, ar valdantieji galėjo susidaryti įspūdį, jog jis palaikys siūlymą leisti kartelę iki 3 ir 5 proc., R.J.Dagys atsakė: „Įvairiai buvo. Diskusijų metu mano nuomonė tikrai nebuvo galutinė. Aš iš principo maniau, kad greičiausiai 4 proc. dalykas – pats geriausias, bet nemačiau didelės tragedijos ir su 3 proc. Diskusija buvo ir mes priėjom tokios išvados, kad vis dėlto palaikyti prezidento poziciją.“

Ar politikas sulaukė skambučių iš prezidentūros?

„Tuo klausimu kokio nors specialaus spaudimo aš tikrai nesulaukiau. O informacija, paaiškinanti poziciją, tai buvo. Ne vieną kartą čia“, – teigė R.J.Dagys, bet kas su juo susisiekė, nepatikslino.

„Tai Seime susitinki, patarėjai pasako, mes gi ne vakuume gyvenam“, – dėstė parlamentaras.

Kalbėdamas apie tai, kodėl svarstymo ir priėmimo procedūrose dėl veto nedalyvavo, R.J.Dagys pasakojo panaudojęs ne tą kortelę – esą todėl balsas „neužsiskaitė“.

„Aš tiesiog per klaidą buvau įdėjęs ne pagrindinę. Turėjau laikinąją kortelę pasiėmęs – jos labai panašios. Mano klaida. Jeigu būčiau įsidėjęs teisingą, būtų ir pasimatęs balsavimas“, – kalbėjo jis.

O koks tas balsas?

„Matot, prasideda spekuliacijos. Jeigu kortelė būtų suveikusi, greičiausiai būčiau balsavęs susilaikydamas“, – atsakė politikas.

Apie tai, kaip buvo priimtas sprendimas nekeisti rinkimų barjero į parlamentą, bei politikų Seimo posėdžio metu išsakytus argumentus skaitykite čia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kiek kartų Mindaugas Kubilius ir Rimantas Dagys lankėsi prezidentūroje? Versijos skiriasi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius