Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16 /10:16

Valdantieji dėl D.Žalimo kreipėsi į G.Nausėdą: kelia klausimą, ar jis teisėtai vadovauja KT

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) išplatino pranešimą, kuriame nurodo, kad koalicijos partneriai kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, atkreipdami pastarojo dėmesį į tai, jog pasikeitus Konstitucinio Teismo įstatymui, Dainiaus Žalimo, kaip Konstitucinio Teismo pirmininko, įgaliojimai esą negalėjo būti pratęsti. D.Žalimas pažymi, kad toks kreipimasis yra neleistinas kišimasis Teismo veiklą.
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip teigiama LVŽS pranešime, koalicijos kreipimesi į G.Nausėdą cituojama Konstitucinio Teismo įstatymo 14 straipsnio pirmoji dalis, nustatanti, kad „nutrūkus Konstitucinio Teismo teisėjo – šio teismo pirmininko įgaliojimams šio įstatymo 11 straipsnio pirmosios dalies 1, 3 ir 4 punktuose nurodytais pagrindais arba kai Konstitucinio Teismo pirmininkas laikinai negali eiti savo pareigų, Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas laikinai eina Konstitucinio Teismo pirmininko paskirtas Konstitucinio Teismo teisėjas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Žalimas

Taip pat aiškinama, kad šio įstatymo 11 straipsnio pirmosios dalies 1 punktas nurodo, kad Konstitucinio Teismo teisėjo įgaliojimai nutrūksta, kai pasibaigia įgaliojimų laikas, kas ir įvyko šių metų kovo viduryje.

Pasak LVŽS vadovo ir koalicijos tarybos pirmininko Ramūno Karbauskio, D.Žalimas, nutrūkus jo, kaip pirmininko, įgaliojimams nepaskyrė jokio kito teisėjo, kuris laikinai eitų Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstitucinis teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstitucinis teismas

Jo teigimu, įstatymas nenumato Konstitucinio Teismo pirmininko įgaliojimų pratęsimo galimybės tam laikotarpiui, kol bus paskirtas visai kadencijai naujas Konstitucinio Teismo pirmininkas.

„Taigi, kyla klausimas, ar D. Žalimas šiuo metu teisėtai eina pirmininko pareigas, nes iš esamo reguliavimo panašu, kad jas turėjo eiti kitas, jo paskirtas žmogus, bet tikrai ne jis pats. Dėl to ir kreipėmės į prezidentą, prašydami jį imtis politinės lyderystės, užtikrinant, kad sprendžiant dėl laikino Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo būtų išlaikytos visos Konstitucinio Teismo įstatymo 14 straipsnyje numatytos procedūros ir nekiltų abejonių dėl Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo teisėtumo, o taip pat, kad Konstitucinio Teismo teisėjų korpusas būtų suformuotas per įmanomai trumpesnį laiką, užtikrinant šio Teismo veiklos stabilumą bei efektyvumą“, – sakė R.Karbauskis.

Taigi, kyla klausimas, ar D.Žalimas šiuo metu teisėtai eina pirmininko pareigas, nes iš esamo reguliavimo panašu, kad jas turėjo eiti kitas, jo paskirtas žmogus, bet tikrai ne jis pats.

LVŽS pranešime teigiama, kad Konstitucinis Teismas yra nagrinėjęs vieno teismo pirmininko kadencijos pratęsimo galimybes ir savo 2006 metų gegužės 9 dienos nutarime yra nurodęs, kad ,,[...] Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad minėta konstituciškai pateisinama bendro konstitucinio draudimo pratęsti teisėjo įgaliojimus pasibaigus jų laikui arba teisėjui sulaukus pensinio amžiaus išimtis negali būti interpretuojama kaip reiškianti, esą kokiu nors panašiu pagrindu gali būti pratęsiami teismų pirmininkų ar skyrių pirmininkų įgaliojimai. [...]“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

,,Pirmininko pareigų ėjimo teisėtumo klausimas yra ypač svarbus, nes paskui, remiantis teisės principu iš neteisės nekyla teisė, gali būti kvestionuojamas ir jo, kaip Teismo pirmininko, priimtų sprendimų teisėtumas“, – sakoma LVŽS išplatintame pranešime.

Kalbėdamas su žurnalistais R.Karbauskis apie kreipimąsi į prezidentą dėl D.Žalimo užsiminė po to, kai buvo paklaustas, ar bendrapartietė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė gali ir toliau eiti šias pareigas.

„Aš tik galiu pasakyti, kad šiandien valdančios koalicijos frakcijos atstovai, seniūnai kreipėsi į prezidentą prašydami įvertinti, ar Konstitucinio Teismo pirmininkas teisėtai eina šias pareigas“, – kalbėjo politikas, pridurdamas, kad opozicija esą jau tris su puse metų siekia atstatydinti valdančiųjų atstovus iš pareigų Seime.

Klausiamas, kodėl būtent dabar kreipėsi į prezidentą dėl D.Žalimo, R.Karbauskis atsakė, jog anksčiau apie galimą pažeidimą neturėjo supratimo.

Teisininkai mums padėjo susigaudyt, kad, atrodo, pažeidžiamas įstatymas.

„Mes ne visi esam teisininkai ir teisininkai mums padėjo susigaudyt, kad, atrodo, pažeidžiamas įstatymas. Antra vertus, net pačio Konstitucinio Teismo išaiškinimas“, – sakė jis.

Abejonių dėl to, ar D.Žalimas teisėtai eina Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas, teigė turintis ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Abejonės tokios yra, o atsakymus, matyt, teisės teoretikai išgvildens“, – Seime žurnalistams antradienį komentavo jis.

Ragina nustoti kištis į veiklą

Konstitucinio Teismo pirmininkas D.Žalimas teigia, jog valdančiųjų kreipimasis į prezidentą dėl jo įgaliojimų yra neleistinas kišimasis į šio teismo veiklą ir sieja jį su penktadienį priimtu valdantiesiems nepalankiu sprendimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Žalimas

„Aš tai vertinu kaip neleistiną kišimąsi į Konstitucinio Teismo veiklą už jo priimamus sprendimus, konkrečiai už penktadienį priimtą sprendimą“, – BNS sakė D.Žalimas.

„Raginu liautis kištis į nepriklausomos teisminės institucijos veiklą, kadangi, atkreipiu dėmesį, kad nei mano kaip teisėjo, nei kaip pirmininko įgaliojimai nėra nutrūkę“, – kalbėjo jis.

Raginu liautis kištis į nepriklausomos teisminės institucijos veiklą, kadangi, atkreipiu dėmesį, kad nei mano kaip teisėjo, nei kaip pirmininko įgaliojimai nėra nutrūkę.

A.Širinskienės raginimai

Pirmadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė paragino konservatorius ir D.Žalimą paaiškinti, kodėl esą vyksta jų susitikimai, kuriuose esą aptarinėjami būsimi kreipimaisi į KT ir bylos, kurias D.Žalimui gali tekti nagrinėti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

KT pirmininkas ragino A.Širinskienę neišsigalvoti nebūtų dalykų.

„Man kelia juoką, atvirai pasakius. Daugiau nieko negaliu komentuoti, nes nebuvo jokių susitikimų, nebuvo jokio kreipimosi į KT. O už nežinia kokių dokumentų turinį aš tikrai nesu atsakingas“, – komentavo jis.

Man kelia juoką, atvirai pasakius. Daugiau nieko negaliu komentuoti, nes nebuvo jokių susitikimų, nebuvo jokio kreipimosi į KT. O už nežinia kokių dokumentų turinį aš tikrai nesu atsakingas.

KT penktadienį paskelbė, kad „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovauta laikinoji tyrimo komisija, tyrusi galimą poveikį sprendimų priėmėjams ir politiniams procesams, sudaryta pažeidžiant Konstituciją ir jos išvados yra neteisėtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius