-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 06

Valdantieji konservatoriai siūlo nekeisti rinkimų sistemų

Prieš kelis mėnesius inicijavę visų rinkimų sistemų peržiūrą, valdantieji konservatoriai nusprendė siūlyti nekeisti esamų Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų.
Antroji išankstinių Seimo rinkimų diena Lukiškių aikštėje
Rinkimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) siūlo palikti esamą Seimo rinkimų sistemą ir nepereiti prie pilnai proporcinės rinkimų sistemos“, – rašoma trečiadienio vakarą išplatintame partijos pranešime.

Partija pranešė tokį sprendimą priėmusi po trečiadienį vykusio jos prezidiumo balsavimo.

„Viešojoje erdvėje buvo daug diskusijų dėl dabartinės Lietuvos Seimo rinkimų sistemos tinkamumo. Šią sistemą šiandien matome kaip tinkamą, pirmiausiai dėl to, kad vienmandačių dalis padeda užtikrinti balansą tarp tradicinių, stabilesnių bei radikalesnių politinių jėgų“, – komentavo TS-LKD vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis.

Anot jo, jeigu Seimo nariai būtų renkami tik daugiamandatėje apygardoje, tai yra pagal partijos kandidatų sąrašus, tai tiek 2012 metais, tiek 2016 metais radikalesnių partijų mandatų skaičius būtų didesnis.

„Tad dabartinė rinkimų sistema leidžia Seimo sudėtį turėti labiau tradicinių, stabilesnių, labiau prognozuojamų politinių jėgų pagrindu. Ankstesnių rinkimų rezultatai rodo, kad rinkimų sistema parankesnė tradicinėms, tame tarpe iš dešiniųjų pažiūrų, politinėms partijoms“, – teigia konservatorių atstovas.

Dabar Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad 71 parlamentaras renkamas vienmandatėje apygardoje, 70 – daugiamandatėje, pagal partijų keliamus sąrašus.

Apie tai, kad inicijuoja visų rinkimų sistemų peržiūrą, didžiausią dėmesį skiriant Seimo ir savivaldos rinkimams, Seimo valdančioji konservatorių frakcija pranešė vasario pabaigoje. Kovą Seimo valdyba sudarė darbo grupę.

Frakcijos seniūnės pavaduotojas Andrius Vyšniauskas tąkart BNS teigė, jog šia iniciatyva siekiama savalaikės vieningos rinkimų sistemų peržiūros, vengiant pavienių, smulkių iniciatyvų.

„Kai kalbame apie Seimo rinkimų sistemą, manome, kad atėjo laikas iš esmės normaliai padiskutuoti, ar mišri rinkimų sistema atitinka visuomenės lūkesčius“, – tuomet teigė parlamentaras.

Pasak jo, konservatoriai mano, kad reikėtų išsamiau padiskutuoti apie perėjimą prie didesnio proporcinio atstovavimo Seime, nes dabar nuolat kintant rinkėjų skaičiui prieš kiekvienus parlamento rinkimus reikia perbraižyti vienmandačių apygardų ribas.

„Per kitus rinkimus turėsime vienmandates, kurios apims keturių savivaldybių teritorijas. Tokios apygardos tampa nebelogiškomis, jos mažina atstovavimą regiono gyventojų, tuo metu Vilniaus atstovavimas didėja“, – vasarį BNS tvirtino A.Vyšniauskas.

Vis tik šią savaitę nusprendę siūlyti nekeisti rinkimų sistemų, konservatoriai pranešė pateikę siūlymų, susijusių su rinkimų tvarkomis bei partijų stiprinimu.

Seime sudarytai rinkimų sistemų peržiūros darbo grupei TS-LKD siūlo diskutuoti apie partijų steigiamų ir nuo verslo paramos atribotų analitinių centrų reglamentavimą tokiu būdu stiprinant politines partijas.

„Gerosios Europos Sąjungos šalių praktikos rodo, kad programiškai ir idėjiškai stiprioms politinėms partijoms yra reikalingi analitiniai pajėgumai. Prie partijų veikiantys analitiniai centrai galėtų reikšmingai prisidėti prie analitinių pajėgumų didinimo, programinio turinio kūrimo ir tapti politinių idėjų kalvėmis. Tokie centrai galėtų veikti juos finansuojant pačioms partijoms ir registruotiems Europos politiniams fondams“, – pranešime teigė M.Prievelis

TS-LKD taip pat siūlo galutinai išspręsti klausimą dėl tiesioginių merų rinkimų, juos įtvirtinant Konstitucijoje, taip pat apibrėžiant merus kaip savivaldybės vykdomosios valdžios vadovus, renkamus ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Tarp konservatorių pateiktų siūlymų – visuomeninių rinkimų komitetų atsakomybės prilyginimas partijoms, paprastesnis aukų iš fizinių asmenų rinkimas.

TS-LKD taip pat skelbia siūlantys diskutuoti apie internetinį balsavimą užsienio lietuviams, kvietimo į rinkimus skaitmenizavimą, keturių arba penkių išankstinio balsavimo dienų įtvirtinimą, rinkimų debatų kokybės didinimą bei kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius