Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06

Valdas Adamkus apie prezidento rinkimus: „Širdyje turiu tris kandidatus“

15min studijoje viešėjęs kandidatas į Lietuvos prezidentus Vygaudas Ušackas užsiminė, kad neseniai buvo susitikęs su kadenciją baigusiu prezidentu Valdu Adamkumi ir išgirdęs, kad jis turi du favoritus prezidento rinkimuose. Tačiau V.Adamkus patikslina, kad iš tikrųjų turi nusižiūrėjęs ne du, o tris kandidatus, už kuriuos svarsto balsuoti. Pavardžių prezidentas kol kas nesako.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.Ušackas 15min studijoje ketvirtadienį sakė visai neseniai susitikęs su V.Adamkumi ir atvirai, nuoširdžiai pasikalbėjęs. Klausiamas, ar sulaukė V.Adamkaus paramos varžantis dėl valstybės vadovo posto, V.Ušackas tvirtino, kad kadenciją baigęs prezidentas agitacijoje nedalyvaus, tačiau favoritų turi.

„Prezidentas V.Adamkus tikrai neis ir neagituos nė už vieną kandidatą, bet jis turi savo nuomonę apie du geriausius kandidatus“, – sakė V.Ušackas.

15min susisiekė su V.Adamkumi ir paklausė, ar V.Ušackas pateikė tikslią informaciją ir buvęs prezidentas tikrai turi du favoritus prezidento rinkimuose.

„Kaip aš galiu iš anksto paskelbti, kai visi dar nepasiskelbė dalyvausiantys rinkimuose? Aš savo širdyje turiu ne du, o tris, jeigu jau taip norite žinoti, žmones. Kai jie visi trys pasiskelbs, tada aš jau...“, – kalbėjo V.Adamkus.

Vis dėlto jis patikino ketinąs laikytis etiketo apie savo favoritus garsiai nekalbėti iki rinkimų dienos.

„Aš liksiu neutralus. Tarptautinis etiketas ir protokolas įpareigoja, kad buvę prezidentai nepasisako iš anksto už bet kokius kandidatus favoritus. Prieš pat rinkimus aš savo galvoje pasakysiu, už ką aš balsuoju, bet rinkimų kampanijoje nedalyvausiu ir iš anksto favoritų neįvardinsiu nenorėdamas paveikti rinkėjų ir jų skaičiaus, kad štai V.Adamkus renkasi tą, tai ir mums reiktų rinktis tą. Aš noriu likti neutralus, tauta turi pasirinkti pati“, – 15min sakė V.Adamkus.

Jie man visi trys yra geri, pajėgūs dirbti Lietuvos labui ir vesti lietuvių tautą į ateitį.

Už ką balsuos, V.Adamkus ketina atskleisti tik rinkimų dieną.

„Aš atvirai pasakysiu – aš svarstau visų trijų kandidatūras. Jie man visi trys yra geri, pajėgūs dirbti Lietuvos labui ir vesti lietuvių tautą į ateitį“, – klausiamas, ar bus sunku pasirinkti iš trijų dabar atrodančių vertų prezidento pareigų asmenų, teigė V.Adamkus.

Kadenciją baigęs prezidentas tikino, kad pasirinkimą lems kandidato gebėjimai telkti ir prisiimti atsakomybę už sunkius sprendimus.

„Pažiūrėkime į dabartinę padėtį: yra chaosas. Man daug kas nepatinka, kuria kryptimi suka mūsų įstamdavys Seimas, kokius įstatymus leidžia, kaip tvarkosi. Net ir Vyriausybės sprendimuose aš matau daug to, su kuo aš niekaip negalėčiau sutikti, susitapatinti. Gal ir aš padariau klaidų, bet aš dariau nuoširdžiai tikėdamas vienu tikslu – matyti Lietuvos valstybės ateitį, matyti Lietuvos žmonių gerovę. Šitoje situacijoje iš paskelbtų kandidatų, kurių, jau ryškėja, bus gana didelis spektras, aš jau esu išskyręs tris žmones, kurie, mano supratimu, galėtų tikrai pasitarnauti Lietuvos ateičiai“, – kalbėjo V.Adamkus.

Ne visi trys V.Adamkaus nusižiūrėti kandidatai jau paskelbė tikrai dalyvausiantys rinkimuose, tačiau visi jie jau buvo susitikę su kadenciją baigusiu prezidentu ir aptarė savo planus.

„Aš su jais kalbėjau, aš buvau ramiai susitikęs, apkalbėjęs jų pažiūras, jų tikslus ir aš esu išskyręs tris žmones, kurie, mano supratimu, yra tinkami būti Lietuvos vadovais. Vieni turi vienas stiprybes, kiti turi kitas stiprybes, o aš galų gale dar palauksiu jų pasisakymų, jų išreikštų minčių ir tada apsispręsiu. Apsispręsiu remdamasis ne kokiais nors politiniais sumetimais ar simpatijomis, bet tikru įsitikinimu, kad jie yra tinkamiausi vesti Lietuvą į šviesesnę ateitį“, – teigė V.Adamkus.

D.Grybauskaitė taip pat neįvardys nė vieno

Antrą kadenciją baigianti prezidentė D.Grybauskaitė ketvirtadienį teigė, kad nevertins ir rinkimų metu nerems nė vieno kandidato.

„Aš nekomentuosiu nė vieno kandidato, jų pasisakymų ir viešai neišsakysiu palaikymo nė vienam kandidatui, norėdama išlikti neutrali ir nedaryti įtakos Lietuvos žmonių nuomonei“, – griežtai nukirto prezidentė.

Jau yra šeši norintys

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metų gegužę. Apie planus juose dalyvauti yra pareiškę šeši kandidatai: Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė, Valentinas Mazuronis, Petras Auštrevičius, Žygimantas Pavilionis ir V.Ušackas.

Tarp galimų kandidatų į prezidento postą taip pat įvardijami premjeras Saulius Skvernelis, SEB banko prezidento patarėjo pareigas palikęs ekonomistas Gitanas Nausėda. Pastarasis sprendimą dėl prezidento rinkimų žada paskelbti šį mėnesį.

VIDEO: V.Ušackas 15min studijoje: V.Adamkus pasirinkęs du geriausius kandidatus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius