Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27

Valdiški butai Seimo viešbutyje: nuo audringų pasilinksminimų iki gūžtos suaugusiems vaikams

Galimybe nemokamai ar padengiant komunalines išlaidas gyventi Seimo viešbutyje Vilniaus centre, Gedimino prospekte, naudojasi pusė parlamentarų – beveik visi valdiški butai čia yra užimti. Į viešumą iškilus istorijoms apie tai, kad valdišku būstu kaip savu galėjo naudotis kai kurių parlamentarų atžalos, dalis kitų Seimo viešbutyje apsistojusių politikų stebisi, kad kolegoms kyla pagundų dar labiau pasigerinti ir taip išskirtines gyvenimo sąlygas.
Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus
Seimo viešbutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo statutas numato, kad, pageidaujant, parlamentarams gyventi su šeimos nariais gali būti suteikiama gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje.

Jame gyvenantiems Seimo nariams, kurie nuosavybės teise neturi gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybėje ir 25 km spinduliu nuo jos administracinės ribos, nereikia mokėti už komunalines išlaidas.

Butas Seimo viešbutyje
Butas Seimo viešbutyje

Kiti parlamentarai, gyvenantys Seimo viešbutyje, turi susimokėti už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas pagal patvirtintus tarifus.

Kaip informavo Seimo kanceliarija, parlamento viešbutyje užimti beveik visi butai – 70 iš 72. Už komunalines paslaugas šiuo metu moka trys viešbutyje gyvenantys parlamentarai.

Į viešumą iškilus istorijai, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius nuomojasi butą Seimo viešbutyje, kuriame nakvodavo jo dukra, kultūros ministro patarėja Karolina Narkevič, jis atsisakė nuomos.

Kultūros ministerijos nuotr./Karolina Narkevič
Kultūros ministerijos nuotr./Karolina Narkevič

Taip pat šią savaitę nuomos sutartį nutraukė Seimo „valstiečiams“ priklausanti Laimutė Matkevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laimutė Matkevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laimutė Matkevičienė

Trečiadienį LNK televizijos laida KK2 pranešė apie tai, kad besigindamas, jog gyvena Seimo viešbutyje su mergina, parlamentaro Zbignevo Jedinskio sūnus Edvardas, dirbantis Švenčionių rajono mero Rimanto Klipčiaus patarėju, padarė avariją ir pabėgo. Z.Jedinskis 15min pripažino, kad sūnus nakvoja jam skirtame bute.

LNK televizijos laida KK2/Seimo nario Z.Jedinskio sūnus Edvardas Jedinskis
LNK televizijos laida KK2/Seimo nario Z.Jedinskio sūnus Edvardas Jedinskis

Rami kaimynystė

Parlamentaras socialdemokratas Algimantas Salamakinas pasakojo Seimo viešbutyje gyvenantis nuo pat jo atidarymo 1993 ar 1994 metais.

Politikas aiškino, kad jo kaimynas valdiškame pastate – pats ramiausias ir geriausias žmogus visame Seime – parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

Bute virš A.Salamakino įsikūręs parlamentaras Valentinas Bukauskas.

Aukštu žemiau gyveno socialdarbietė Irena Šiaulienė. „Dabar, kiek žinau, ji įsigijo turtą ir išsikels iš ten“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, apie tai, kas, kaip pastebi, gyvena Seimo viešbutyje, A.Salamakinas sakė, kad priklauso nuo kadencijos.

„Būna įvairiai: būna gyvena vienas Seimo narys, būna – gyvena su šeima, būna, kad vaikai gyvena kartu su Seimo nariu. Na, tai jaunimas yra jaunimas. Čia jau nevarykim Dievo į medį. Būna, kad ir užšvenčia biškį ilgiau ir viską. Bet taip, kad būtų kažkokia tragedija, langai dužtų ar ką, nebūna tokių dalykų. Tačiau tai priklauso nuo kaimynų pagal kadencijas. Ši kadencija – ypač rami“, – įvertino Seimo senbuvis.

Na, tai jaunimas yra jaunimas. Čia jau nevarykim Dievo į medį. Būna, kad ir užšvenčia biškį ilgiau ir viską. Bet taip, kad būtų kažkokia tragedija, langai dužtų ar ką, nebūna tokių dalykų.

A.Salamakinas skaitė pastarųjų dienų pranešimus žiniasklaidoje apie kai kurių kolegų gyvenimą Seimo viešbutyje. Jam keista, kad dalis kolegų nukrypsta į „velnias žino ką“.

„Nežinau, kas čia – gobšumas ar dar koks velnias apsėda. Jeigu tu turi butą, tu gyvenk tame savo bute. Man nesuprantama, kaip čia dabar daryt tą biznelį. Tapai Seimo nariu, tu turi kaip tik skaidriai elgtis. (...) Būdavo įvairių dalykų. Pamenu ir labai labai seniai – dabar jau nebėra jo, jis ne Seimo narys, tai pavardės neminėsiu, – tai jo bute gan gausiai, daug gyveno: ir vaikai, ir sutuoktiniai. Buvo toks momentas, bet tai labai seniai, 1994 metai“, – prisiminė parlamentaras.

Nežinau, kas čia – gobšumas ar dar koks velnias apsėda. Jeigu tu turi butą, tu gyvenk tame savo bute. Man nesuprantama, kaip čia dabar daryt tą biznelį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Planuojama pakeisti Seimo viešbučio langus

A.Salamakinas sakė, kad suprantama, jog keturių metų darbo Seime laikotarpiui į Vilnių persikėlęs parlamentaras kartu atsiveža sutuoktinį, vaikus.

„Bet šitie atvejai, kai pats gyvena ten, o suaugusiam vaikui palieka kambarį, kurį čia Seimas suteikia, jau čia yra negerai“, – pabrėžė jis.

Būta audringų pasilinksminimų

Seimo viešbutyje gyvenantis Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys sakė, kad nėra seklys morka, kuris stebėtų viename pastate gyvenančius kolegas, kas apsistoję pas juos ir panašiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Jis prisiminė, kad praėjusios Seimo kadencijos pradžioje parlamento viešbutyje norinčių apsigyventi tautos išrinktųjų klausta, kiek yra šeimos narių.

„Pas mane buvo sūnus, kuris tuo metu studijavo Vilniuje. Kur formaliai aš irgi galėjau paprašyti didesnio kambarių skaičiaus, bet aš atvirai pasakiau, kad mes tik su žmona būsime. Kiekvieną sykį į Seimą išrenkamas žmogus susiduria su tuo mažu skaidrumo testu. Jis prasideda nuo to, ar jis sako visą teisybę, ar ne, kas gyvens tame viešbutyje ir kiek jam tų kambarių priklauso. Tai kai kurie Seimo nariai galbūt sprendžia ne vien tik savo, bet ir šeimos narių problemas“, – pastebėjo P.Urbšys.

Kiekvieną sykį į Seimą išrenkamas žmogus susiduria su tuo mažu skaidrumo testu. Jis prasideda nuo to, ar jis sako visą teisybę, ar ne, kas gyvens tame viešbutyje ir kiek jam tų kambarių priklauso.

Politiko manymu, Seimo viešbutis yra kaip bendrabutis, nes beveik visiems jame gyvenantiems parlamentarams nereikia už nieką mokėti.

Kai yra suteiktos tokios išskirtinės sąlygos, esą keista, kad kai kuriems Seimo nariams atsiranda pagunda pasigerinti ne tik savo, bet ir artimųjų gyvenimo sąlygas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujų Seimo narių priesaikos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujų Seimo narių priesaikos

P.Urbšys pasidžiaugė labai ramiais kaimynais Seimo viešbutyje. Tame pačiame aukšte kaip jis, gyvena liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Greta – butas, kuriame apsistojęs „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Tačiau jis pasakojo girdėjęs, kad užpraeitą parlamento kadenciją 2008-2012 metais, kai į Seimą su tuomete šoumeno Arūno Valinsko partija buvo išrinktas būrys žvaigždūnų, valdiškuose butuose vykdavo tokie pasilinksminimai, jog kartais nesaugiai pasijusdavo viešbučio darbuotojos.

Juliaus Kalinsko/Dienraščio „15 minučių" nuotr./Tautos prisikėlimo partija
Juliaus Kalinsko/Dienraščio „15 minučių" nuotr./Tautos prisikėlimo partija

„Seime net yra pirtis. Tai po tų pasilinksminimų, man atrodo, buvo ir uždaryta ta pirtis, atjungtas visas vanduo. Kadangi ten, kaip pasakyti, kėlė tam tikrų rūpesčių tie atsipalaidavimai. Kai kurios darbuotojos Seimo gal pasijusdavo ten nelabai saugios“, – kalbėjo P.Urbšys.

Seime net yra pirtis. Tai po tų pasilinksminimų, man atrodo, buvo ir uždaryta ta pirtis, atjungtas visas vanduo. Kadangi ten, kaip pasakyti, kėlė tam tikrų rūpesčių tie atsipalaidavimai.

Klausiamas, gal reikėtų tikslinti gyvenimo Seimo viešbutyje taisykles, kad nepasitaikytų tokių, kaip J.Narkevičiaus, atvejų, P.Urbšys sakė, jog tokios tvarkos yra labai sureikšminamos, o viskas prasideda nuo žmogaus sąžinės.

„Seimo narys pats turi sau nustatyti raudonas linijas. (...) Jeigu Seimo narys pats nejaučia ribų: kur yra jo asmeninis interesas, kur yra jo viešas interesas, tai mes galime prigalvoti visokių taisyklių, vis vien jis ras, kaip apeiti“, – įsitikinęs parlamentaras.

Jeigu Seimo narys pats nejaučia ribų: kur yra jo asmeninis interesas, kur yra jo viešas interesas, tai mes galime prigalvoti visokių taisyklių, vis vien jis ras, kaip apeiti.

Taisyklės – paprastos ir aiškios

Būstas Seimo viešbutyje taip pat yra suteiktas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnei V.Čmilytei-Nielsen.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Parlamentarė pasakojo nuolat šiame būste negyvenanti. „Aš tik pernakvoju kartais, o dažniausiai važiuoju į Šiaulius nakvoti“, – nurodė ji.

Aš tik pernakvoju kartais, o dažniausiai važiuoju į Šiaulius nakvoti.

Retai, maždaug kartą per pusmetį, V.Čmilytė-Nielsen iš Šiaulių į Vilnių atsiveža mažametį sūnų.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, bendrauti su kaimynais jai beveik netenka.

„Aš matau kaimynus kolegas, kurie, tikrai žinau, kad gyvena kituose miestuose realiai ir čia nakvoja panašiai, kaip ir aš retkarčiais“, – pasakojo politikė.

Ji sakė tik iš viešosios erdvės sužinojusi, kad keli parlamentarai, nuomodamiesi būstą Seimo viešbutyje, elgiasi neetiškai ir nekorektiškai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

V.Čmilytės-Nielsen nuomone, jeigu reikia, Seimo viešbutyje su parlamentarais turėtų gyventi netolimi giminaičiai.

„Kita vertus, čia reikėtų sveiko proto ir paprasto padorumo kriterijus taikyti. Aišku, kad jeigu gyvena Seimo narys ar narė su sutuoktiniu ar su vaikais, tam ir yra skirta. Kitas dalykas, principas yra visiškai aiškus – tai yra tiems Seimo nariams, kurie neturi kito būsto sostinėje. Man atrodo, kad tiek paprastos ir aiškios taisyklės, kad jų nė į galvą neateitų apeiti. Tai ta prasme truputį keista, kad vis pasitaiko tokių atvejų“, – akcentavo liberalė.

Man atrodo, kad tiek paprastos ir aiškios taisyklės, kad jų nė į galvą neateitų apeiti. Tai ta prasme truputį keista, kad vis pasitaiko tokių atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius