Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 10

Valdžios stalčiuose – šūsnis neįgyvendintų Konstitucijos sargų sprendimų: kai kas marinuojama ir keliolika metų

Iki šiol nėra pataisyta dalis įstatymų, kuriuos Konstitucinis Teismas (KT) yra pripažinęs prieštaraujančiais svarbiausiam valstybės įstatymui. Du tokie Teismo nutarimai buvo paskelbti dar prieš dvylika ir aštuonerius metus. Pavyzdžiui, dėl neskubrumo atsirado ir vis dar nepanaikintas teisinio reguliavimo dėl referendumo organizavimo vakuumas. Seimo vicepirmininkas Julius Sabatauskas pripažįsta, kad situacija nenormali, o Vyriausybės kanceliarija atsakė neturinti informacijos apie tai.
Lietuvoje prasidėjo Respublikos Prezidento rinkimai
2019 metų prezidento rinkimai ir referendumas dėl Konstitucijos pakeitimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

KT teismo pirmininkės Danutės Jočienės teigimu, šiuo metu yra neįgyvendinta 12 Teismo nutarimų.

Tai sudaro apie 5 proc. visų KT nutarimų, kuriuose buvo pripažinta, kad teisės aktas prieštarauja Konstitucijai.

Dar 3 KT nutarimų, kuriais konstatuotas tirtų teisės aktų prieštaravimas Konstitucijai, oficialus paskelbimas yra atidėtas, kad atitinkamas teisėkūros subjektas, priėmęs tą teisinį reguliavimą, turėtų daugiau laiko pasirengti tokių nutarimų įgyvendinimui. Vadinasi, šie nutarimai šiomis dienomis dar ir neturi būti įgyvendinti.

Pavyzdžiui, 2021 metų balandžio 19 dienos nutarimo dėl tiesioginių merų rinkimų oficialus paskelbimas atidėtas iki 2023 metų gegužės 3 dienos.

2021 metų spalio 15 dienos nutarimo dėl kompensuojamųjų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių bazinių kainų apskaičiavimo tvarkos nustatymo iki 2023 metų sausio 2-osios.

2021 metų gegužės 13 dienos nutarimo dėl mokesčius nustatančių įstatymų įsigaliojimo oficialus paskelbimas atidėtas iki 2022 metų liepos 1 dienos.

Be teisės į referendumą

Vertinant pagal tai, anot D.Jočienės, galima teigti, kad apskritai KT nutarimai įgyvendinami gan sėkmingai.

Kaip minėjo ji, kai kurie iš neįgyvendintų KT nutarimų buvo priimti tik šiemet.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danutė Jočienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danutė Jočienė

Tarkime, 2022 metų vasario 10 dienos nutarimas dėl reikalavimo, kad prašymą atnaujinti procesą administracinėje byloje kai kuriais pagrindais surašytų advokatas, ar 2022 metų balandžio 27-osios nutarimas dėl informacijos apie kandidatą į politinę atstovaujamąją instituciją pateikimo rinkimų plakatuose.

Taip pat praėjusių metų pabaigoje – 2021 metų gruodžio 22 dieną – priimtas nutarimas dėl neterminuoto valstybės tarnautojų nušalinimo.

Tad esą dar šiuo metu būtų anksti kalbėti apie tai, kad šie KT nutarimai neįgyvendinti.

D.Jočienės teigimu, kai kurių KT nutarimų įgyvendinimo procesas jau yra prasidėjęs – atitinkami teisės aktai svarstomi Seime.

„Pavyzdžiui, priėmus atitinkamas Konstitucijos pataisas dėl tiesioginių mero rinkimų, parengtas naujas Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projektas, nors atitinkamo KT nutarimo oficialus paskelbimas, kaip minėta, yra atidėtas ir tas nutarimas dar neįsigaliojęs“, – sakė KT pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius