Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09 /2016 10 10

Valentinas Mazuronis apie pralaimėjimą: koją pakišo STT, prezidentė ir gramatika

Darbo partijai Seimo rinkimų baigtis nėra palanki – 2012 metais net 29 vietas Seime laimėjusi partija dabar daugiamandatėje nesurinko nė 5 proc. balsų. Partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sekmadienio vakarą sakė, kad, jeigu partija nesurinks daugiausia mandatų, jis atsistatydins.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Politika yra tokia profesija, kaip ir gyvenimas, banguojantis. Kažkada priartėji prie vilčių ir siekių, kažkada nutolsti. Gyvenimas tuo ir gražus, kad jis yra emocingas, besikeičiantis“, – pirmadienio naktį filosofavo V.Mazuronis.

Darbo partija, nesurinkusi 5 proc. balsų, į Seimą šįsyk nepateko. Todėl vienintelė partijos viltis būti Seime - laimėti dvi vienmandates.

Žadėjo pasitraukti

V.Mazuronis pirmadienio naktį sakė prisiimsiantis atsakomybę už partijos rezultatus.

„Ir Darbo partija, ir aš, kaip Darbo partijos pirmininkas, niekada neatsisakysiu nuo savo duotų įsipareigojimų ir pasakytų žodžių ir elgsiuosi taip“, – sakė V.Mazuronis.

Prarasti rinkėjų balsai
Prarasti rinkėjų balsai

Paklaustas, kas lėmė tokius prastus Darbo partijos rezultatus šiuose rinkimuose, jis aiškino: „Buvo sudėtinga situacija partijoje, keitėsi pirmininkas ir taip toliau. Buvo dirbtinai išpūstos mūsų kai kurių deleguotų ministrų vienos ar kitos klaidos, tame tarpe, gramatinės. Jos padarytos baubu. Buvo akivaizdus įsikišimas į rinkiminę kampaniją specialiųjų tarnybų, prezidentės ir daugelis kitų dalykų. Nepaisant to, partija ir partijos pirmininkams privalėjo ir tokiom sąlygom esant reaguoti ir įtikinti rinkėjus, kad padaryti darbai yra geriausi. Kadangi to nepavyko padaryti, už viską, kas vyko partijoje, pirmiausia asmeniškai atsakingas partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.“

Darbo partija 2012 metų rinkimuose iškovojo 29 mandatus, iš jų 12 – vienmandatėse rinkimų apygardose. Po pirmojo turo partija gavo 19,8 proc. balsų.

„Darbietis“ Valentinas Bukauskas Telšių vienmandatėje rinkimų apygardoje surinkęs beveik 36 proc. balsų antrajame ture kovos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politiku Karoliu Martinkumi (surinko per 14 proc.).

„Darbiečiai“ pergalę pirmajame ture užsitikrino ir vienmandatėje Kėdainių apygardoje, kur dabartinė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė surinko per 28 proc. balsų. Su ja į antrąjį rinkimų turą keliauja pats save išsikėlęs Darius Kaminskas, surinkęs beveik 21 proc. balsų.

Molėtų-Širvintų apygardoje laimę bandys pirmajame ture daugiausia balsų surinkęs Petras Čimbaras.

Taip atrodė Darbo partijos pirmasis sąrašo penketukas iki reitingavimo: Kęstutis Daukšys, Artūras Paulauskas, Vytautas Gapšys, Virginija Baltraitienė, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Rinkėjams sureitingavus kandidatus, į pirmąją vietą pakilo Artūras Paulauskas, Vydas Gedvilas pakilo iš 8 į penktąją vietą, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė nukrito į aštuntąją.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė po reitingavimo liko šešta.

Nebus pirmi – atsistatydins

– Bus 5 proc. ar ne? – 15min paklausė Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio. – Apklausos nėra jums palankios.

– Mums labai gerai prognozuoja, žiūrint, kokius tyrimus jūs žiūrite. Jeigu paimsime pastarojo pusmečio tyrimus, paimsime tyrimus ne nuo bendro skaičiaus, o nuo atėjusiųjų, manau, kad mes gausime daugiau nei 10 proc.

– Bet ankstesni rinkimai jums sekėsi geriau.

– Praėjusiuose rinkimuose mes turėjome 17 proc. ir mes tada turėjome 17 vietų (tiek „darbiečių“ išrinkta daugiamandatėje apygardoje – 15 min), dabar turėsime šiek tiek mažiau. Ir tai yra suprantama, nes partija išgyveno sudėtingą laikotarpį, įkūrėjo ir pirmininko pasikeitimą, teisminius sprendimus, ten jie teisingi, neteisingi, aš jau nekomentuosiu, nesiginčykim. Bet tokie dalykai buvo. Partija išgyveno ir pastaruosius du mėnesius tokį padidintą spaudimą akivaizdžiai visur. Tas kažkiek atsilieps.

– Pernai viename interviu sakėte, kad, jeigu negausite daugiausia mandatų Seime, atsistatydinsite iš partijos pirmininko posto.

– Jeigu mes nebūsime stipriausia politinė jėga, aš buvau iškėlęs kaip partijos pirmininkas ir sau tokį ambicingą planą, ir partijai, kad mes turime po šitų rinkimų būti stipriausia politinė jėga. Dėl mano įvardintų aplinkybių, manau, kad mes dabar būsime viena iš stipriausių politinių jėgų. Manau, kad pirmininkas, kuris iškelia partijai ambicingus tikslus ir išsikelia sau ambicingus tikslus, jeigu jie nebus pasiekti, turi daryti atitinkamus žingsnius. Jeigu tikslai nebus pasiekti, partijos pirmininkas, tai aš, turiu atsistatydinti.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis

– Tikslas lieka tas pats – stipriausia partija ar jau tik viena iš stipriausių?

– Tikslai lieka tie patys. Jeigu mes jų nepasieksime, aš kaip partijos pirmininkas, manau, kad turėsiu prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti, nelaukdamas eilinių rinkimų. Eiliniai rinkimai pas mus turėtų būti gegužės pabaigoje. Partija turėtų kviesti suvažiavimą ir jame vertinti rezultatus, rinktis pirmininką.

– Tai tikslas – gauti daugiausia mandatų?

– Tikslas yra būti stipriausia politine jėga.

– Ką tai reiškia?

– Stipriausia politinė jėga – turinti didžiausią gyventojų pasitikėjimą.

– Kuris yra išreikštas procentais ar ne?

– Kuris yra išreikštas daugiamandatės procentais.

Prognozės – nepalankios

Šiemet prognozės nėra įkvepiančios. „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, Darbo partija gali surinkti 5,1 proc. balsų „Delfi“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis – 5,2 proc.

Taip atrodo Darbo partijos pirmasis sąrašo dešimtukas: Kęstutis Daukšys, Artūras Paulauskas, Vytautas Gapšys, Virginija Baltraitienė, Ieva Kačinskaitė-Urbonė, Valentinas Bukauskas, Loreta Graužinienė, Vydas Gedvilas, Gediminas Vagnorius ir Giedrius Mozūraitis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Darbo partija laukia rinkimų rezultatų
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Darbo partija laukia rinkimų rezultatų

Partijos pirmininko Valentino Mazuronio sąraše nėra, tačiau tai nereiškia, kad 2012 metais su „Tvarka ir teisingumu“ kandidatavęs politikas neturi ambicijų – posto valdžioje jis norėtų. Tačiau europarlamentaras, laimėjęs mandatą Seime, privalėtų atsisakyti kėdės Europos Parlamente, todėl laukia rinkimų baigties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius