Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 09 /13:24

Valstiečiai ir žalieji pasirašė koalicijos sutartį su socialdemokratais, bet dalies kandidatų į ministrus dar nėra

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovai trečiadienį Seime, Algirdo Brazausko salėje, pasirašė koalicijos sutartį. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis pranešė, kad Seimo pirmininku bus siūlomas agronomas Viktoras Pranckietis.

Pagal susitarimą numatyta, kokiomis proporcijomis bus pasidalinti postai Seime bei Vyriausybėje, tačiau konkrečios ministerijos sutartyje raštu nenumatytos.

Antradienį partijų lyderiai žodžiu susitarė, kad socialdemokratai siūlys užsienio reikalų, teisingumo ir ūkio, o ne socialinės apsaugos ir darbo, ministrus. Paskutinės minutės sprendimas Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją iškeisti į Ūkio ministeriją papiktino ne vieną socialdemokratą, tačiau kol kas partija neturi planų dėl ministerijų tartis iš naujo, nors kai kurie socialdemokratai to norėtų.

Keturi socialdemokratų derybininkai Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas ir Andrius Palionis trečiadienį partijos vadovybei išdėstė atskirą nuomonę ir pareiškė, kad derybose A.Butkevičius ir Irena Šiaulienė laikėsi kuluarinių susitarimų ir nevykdė partijos valios derėtis dėl ketvirtos ministerijos bei neteisingai pasielgė nutardami keisti socialinės apsaugos ir darbo ministro postą į ūkio ministro kėdę.

A.Butkevičius galimybę persiderėti dėl ministerijų iš naujo, kaip reikalauja dalis jo partijos narių, pavadino vaikų darželiu.

„Sutartis nekliudo, bet aš manau, derybos tai nėra vaikų darželis“, – sakė jis.

Pasak A.Butkevičiaus, to pageidauja tik tie socialdemokratai, kurie partijos valdybos posėdyje pirmadienį neišbuvo iki pabaigos.

„Kiekvienas politikas turi teisę kalbėti ir išsakyti savo nuomonę. Kol kas aš aiškiai darau išvadą, kad kai kurie kolegos nedalyvavo iki pabaigos valdybos posėdyje mūsų partijos ir elgiasi nekorektiškai darydami kai kuriuos pareiškimus viešai“, – sakė jis.

S.Skvernelis apie ministrus galvoja, bet nekalba

Valstiečiai-žalieji, pagal koalicijos sutartį, teiks vienuolika ministrų: sveikatos, švietimo, kultūros, finansų, susisiekimo, žemės ūkio, aplinkos, krašto apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo, vidaus reikalų ir energetikos.

Seimo pirmininku valstiečiai-žalieji siūlys agronomą V.Pranckietį, jo pirmoji pavaduotoja bus Rima Baškienė. Tačiau nė vieno iš jų pavardės nėra įrašytos sutartyje.

Valstiečių-žaliųjų kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis sako, kad jau galvoja apie būsimų ministrų pavardes, tačiau viešus pokalbius su jais pradės tik po savaitės-kitos.

Neoficialiai minima, kad socialdemokratai teisingumo ministru siūlys buvusį Seimo narį Darių Petrošių, ūkio ministru – Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių, o užsienio reikalų – dabartinį ministrą Liną Linkevičių.

Valstiečiai-žalieji sveikatos ministru siūlys Aurelijų Verygą, kultūros – Lianą Ruokytę Jonnson, finansų – Stasį Jakeliūną, žemės ūkio – Bronių Markauską, aplinkos – Kęstutį Navicką, energetikos – Virgilijų Poderį.

Kol kas valstiečiai nėra iki galo apsisprendę, ką teiks švietimo ir mokslo, susisiekimo, krašto apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo, vidaus reikalų ministrais.

S.Skvernelis tikisi, kad jo vadovaujama Vyriausybė bus veržlesnė, ryžtingesnė, modernesnė ir sąžiningesnė nei buvusioji.

Anksčiau ne itin gerai sutaręs su šalies prezidente Dalia Grybauskaite S.Skvernelis sako besitikintis, kad dabar santykiai bus geri.

„Aš tikrai girdėsiu Respublikos prezidentę, tikrai kalbėsimės argumentų kalba, tikrai, manau, suinteresuotas esu, kad santykis tarp Seimo, Vyriausybės ir prezidentės, prezidentūros būtų dalykiškas ir konstruktyvus. Tai, kas buvo, buvo atskiri epizodai, susiję su atskirais konkrečiais įvykiais. Iš šios dienos atrodo, kad tos problemos nebuvo tokios jau ir aštrios“, – dėstė jis.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius pasirašė koalicijos sutartį

Sutartis labai trumpa ir nekonkreti

R.Karbauskis sako, kad šios koalicijos prioritetai bus emigracijos stabdymas, demografinių problemų sprendimas, socialinės atskirties mažinimas ir dėmesys švietimui, kultūrai.

„Šnekant apie sprendimus jų tikrai yra daug, programa labai plati, nežinau, ar yra kuri nors buvusi Vyriausybės programa tokia plati, kokia dabar ruošiama, bet svarbiausia, kad ji būtų įgyvendinta“, – sakė R.Karbauskis.

A.Butkevičius tikino, kad svarbūs ir tęsiami projektai, susiję su energetikos reforma.

VIDEO: Algirdas Butkevičius: „Mokslo ir švietimo sistemoje laukia didelė reforma“

Tačiau koalicijos sutartis – siauros apimties. Joje trumpai konstatuojama, kad partijos suderino programines nuostatas, kurių pagrindu bus formuojama Vyriausybės programa.

Taip pat koalicijos sutartyje numatoma, kad partneriai dėl vertybinių klausimų apsispręs savarankiškai. Tokiais atvejais jie Seime galės ieškoti kitų sąjungininkų ir tai nebus koalicijos sutarties pažeidimas.

„Vieno iš koalicijos partnerio galimi susitarimai su trečiąja šalimi neįpareigoja kito partnerio ir neturi pažeisti šios sutarties“, – numatyta pasirašytame dokumente.

Taip pat sutartimi numatyta suformuoti koalicijos konsultacinę tarybą, į kurią pateks po keturis valstiečių-žaliųjų ir socialdemokratų atstovus.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17.

Tačiau prie socialdemokratų frakcijos Seime jau prisijungė du „darbiečiai“, todėl frakcija turės 19 narių. Valstiečiai-žalieji taip pat giriasi turėsiantys 59-60 narių frakciją.

Anksčiau R.Karbauskis ne kartą yra sakęs, kad koalicijoje su Darbo partija valstiečiai-žalieji nedirbs, tačiau dabar kliūčių bendradarbiauti su dviem šios partijos atstovais jau nebemato.

„Jie ne mūsų frakcijoje“, – pareiškė jis ir pridūrė: „Darbo partija nėra koalicijos sudėtinė dalis, o buvimas jų kitoje frakcijoje mums problemų nesukelia“.

A.Butkevičius iškart puolė kolegai į pagalbą žadėdamas, kad socialdemokratai atsakys už jų frakcijoje dirbsiančius Darbo partijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius