Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 14

„Valstiečiai“ rinkimus laimi į skolą, konservatorių biudžetas – solidžiausias

Seimo rinkimuose geriausiai pasirodžiusių partijų atstovai tvirtina, kad finansus naudojo protingai, todėl strimgalviais pulti skolintis pinigų antrajam turui nereikia. Tiesa, kai kurių partijų dalis Seimo rinkimams suplanuotų lėšų – ir taip skolintos, o giliau bristi į skolas niekas nenori.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

243 tūkst. eurų į rinkimų sąskaitą surinkusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis ir rinkimų štabo vadovas Ramūnas Karbauskis 15min kol kas negalėjo pasakyti, kiek kainavo rinkimų kampanija.

R.Karbauskis skolas atiduos kitąmet iš dotacijos

„Yra tiek, kiek yra. Ir užteks tiek, kiek yra“, – apie sukauptus pinigus rinkimams kalbėjo jis.

R.Karbauskio teigimu, skolintis antrajam turui partija net ir norėdama nespėtų, nes gauti paskolą banke užtrunka.

Kai perskaičiuos viską į mandatus, paaiškės, kad mūsų kampanija buvo labai racionai ir apgalvota.

Pasak R.Karbauskio, išlaidų antrajam turui – gerokai mažiau, o pirmajam buvo išleista 95 visų numatytų lėšų, tačiau kiek tiksliai – jis teigė pasakyti negalintis.

„Mes turėjome pasitikėjimą televizijų ir taip toliau, mums atidėjo mokėjimus daugelis tiekėjų. Todėl mes galėjome vykdyti rinkimų kampaniją, kuri davė tinkamą rezultatą. Mes turime patį mažiausią biudžetą iš visų konkurentų. Mes labai racionaliai bandėm skaičiuoti. Kai perskaičiuos viską į mandatus, paaiškės, kad mūsų kampanija buvo labai racionai ir apgalvota. Kaip ūkininkas stengiausi padaryti, kad mes neįlįstume į skolas, kurias mokėtume ketverius metus, – sakė jis. – Manau, kad mes turėtume pavasarį „užsidengti“ skolas, mes su visais rašėme sutartis, rašėme teisingus, logiškus terminus. Manau, kad mes pavasarį jokių skolų nebeturėsime. Po dotacijos pavasario.“

Nemažai rinkimų kampanijai suaukojo patys „valstiečiai“, pavyzdžiui, pats R.Karbauskis pervedė 15 tūkst. eurų.

Pasak jo, padėtis su pinigais nėra gera, LVŽS teko imti kreditą vien tam, kad galėtų sumokėti rinkimų užstatą.

R.Karbauskis aiškino, kad prieš antrąjį turą partija vadovaujasi tokia logika, kad kuo daugiau rinkėjų jame dalyvaus, tuo didesnė galimybė laimėti „valstiečių“ kandidatams: „Mūsų pastangos ir priemonės, kurios pagamintos ar dar gaminamos, yra tam, kad pakviestume žmones dalyvauti antrajame rinkimų ture ir pabaigti rinkimus.“

Šių metų balandį partijai buvo skirta 147 tūkst. eurų valstybės dotacija.

„Bobutės“ paskolos nereikės

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Socialdemokratai šiems Seimo rinkimams teigia surinkę pakankamai lėšų.

Vien partijos rinkimų sąskaitoje – per 503 tūkst. eurų, kartu su kandidatais vienmandatėse partija, anot jos rinkimų štabo vadovo Algirdo Syso, iš viso sukaupė apie 800 tūkst. eurų. Dalis rinkimams skirtų pinigų – 349 tūkst. eurų – valstybės dotacija.

A.Sysas 15min sakė, kad per pirmąjį rinkimų turą partija visko neišleido – pinigų užteks ir antrajam.

„Mes susiplanavome biudžetą abiem turams tokį, kokį leido galimybės, į jį telpame, nes neišlaidavome. Iš ateities nesiskolinome, bobučių paskolų neėmėme“, – patikino jis.

Rinkimai – iš paskolos

Liberalų sąjūdžio atstovas Martynas Čerkauskas 15min nurodė, kad, negalutiniais duomenimis, per pirmąjį rinkimų turą partija išleido apie 655 tūkst. eurų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklapyje pateikiamais duomenimis, į partijos sąskaitą buvo surinkti 217,4 tūkst. eurų aukų.

Didžioji dalis lėšų – iš „Šiaulių banko“ gauta paskola.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas

Antrajame rinkimų ture Liberalų sąjūdis kiekvienam kandidatui planuoja skirti po maždaug 2 tūkst. eurų.

Anot M.Čerkausko, kandidatai taip pat gali savarankiškai rinkti aukas, todėl tikslios jų išlaidos bus aiškios po poros savaičių.

Konservatoriai išleis daugiau nei milijoną

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atsakingasis sekretorius Tadas Langaitis 15min tepasakė, kad bendras partijos rinkimų biudžetas siekia 1,2 mln. eurų. Jo teigimu, jis – mažesnis, nei 2012-ųjų metų, kuomet rinkimams išleisti 1,6 mln. eurų.

Tačiau kiek išleista per pirmąjį turą, jis pasakyti negalėjo: „Ne, žinokit, daugiau komentarų šita tema neturiu. Tik tiek, kiek pasakiau.“

15min šaltinių teigimu, partija šiems rinkimams nemažai pasiskolino. Viena paskola paimta jau metų pradžioje, kita - jau po pirmojo turo, kai konservatoriai apsižiūrėjo, kad antrajame ture agituoti beveik nebėra iš ko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius