Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

„Valstiečiai“ sugalvojo, kaip apraminti mokytojus: S.Skvernelis pokalbio kviesis merus

Mokytojams pasiryžus streikuoti kad ir iki Kūčių, „valstiečių“ lyderiai pirmadienį sutarė, kad premjeras Saulius Skvernelis kvies pokalbio savivaldybių, kuriose yra streikuojančių mokyklų, merus. Anot „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, merų bus prašoma atkurti mokymosi procesą, o tam, anot jo, yra atliekamų pinigų – tai lėšos, kurios nebus išmokėtos streikuojantiems mokytojams.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį Seime vykstant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos (LVŽS) posėdžiui premjeras Saulius Skvernelis, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė bei „valstietis“ Kęstutis Mažeika išėjo iš posėdžio į atskirą pasitarimą R.Karbauskio kabinete. Čia jie aptarė, ką daryti su streikuojančiais mokytojais.

Po šio susitikimo LVŽS pirmininkas žurnalistams sakė, kad sutarta, jog S.Skvernelis kalbėsis su miestų ir rajonų, kuriuose šiuo metu nesimoko vaikai, merais.

„Mes padėsime kiek galėdami iš Seimo, kad būtų atstatytas švietimo procesas visose mokyklose visoje Lietuvoje. Džiaugiuosi, kad premjeras yra ryžtingas šiuo klausimu, ir artimiausiu metu į mokyklas grįš mokiniai“, – sakė R.Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad savivaldybės, kaip mokyklų steigėjos, ugdymo procesą esą galėtų atkurti ir pačios, be Vyriausybės įsikišimo.

„Tiesiog, matyt, trūksta signalų, trūksta dėmesio, tokio ryžtingo prašymo ir taip toliau. Tas bus padaryta ir atitinkamai, kada mes grąžinsime vaikus į mokyklas, bus galima plačiau pašnekėti, o kas čia vyksta“, – teigė R.Karbauskis.

Perklaustas, kaip konkrečiai bus atkuriamas ugdymo procesas, ar bus einama pas mokyklų direktorius ir grasinama, R.Karbauskis patikino, kad niekas niekam negrasins.

LVŽS pirmininkas negalėjo pasakyti, kada planuojama atkurti mokymosi procesą Lietuvoje: „Bet nuo rytojaus prasidės labai aktyvus darbas. Gali būti savivaldybių, kuriose bus labai sunku tai padaryti.“

Jis pareiškė taip manantis dėl to, kad toms savivaldybėms vadovauja „valstiečiams“ oponuojančių partijų atstovai – konservatoriai, liberalai arba socialdemokratai.

Anot jo, iš pirmo žvilgsnio net atrodo, kad mokytojų streikai aktyviausi būtent tose savivaldybėse: „Mes tą pastebime, bet nieko negalime įrodinėti ir neteigiame, tiesiog pastebime tokį procesą.“

Anot jo, jeigu savivaldybės nepadės, tada bus galima sakyti, kad už viso to stovi politika.

„Algų, kurių negaus mokytojai, suma artėja prie milijono“

Anot LVŽS pirmininko, yra mokyklų kuriose streikuoja vos vienas mokytojas. Jis teigia, kad tokiais atvejais streikuojantis mokytojas gali būti lengvai pavaduojamas. Tačiau sudėtingiau tais atvejais, kur streikuoja visa mokykla.

„Čia, kaip premjeras sakė, galima būtų tartis su kitomis mokyklomis, kad vaikus laikinai mokytų kitose mokymo įstaigose, tartis, kaip pakviesti į mokyklą kitų mokyklų mokytojus ir kažkokiu būdu spręsti. Mes negalim neišspręsti šito klausimo“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis priminė, kad už streiko laikotarpį mokytojai atlyginimo negaus, šiuos praradimus yra pažadėjusi padengti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

„Kiek žinau, dabar jau artėja prie milijono eurų ta suma, kurią reikėtų kompensuoti profsąjungai. Matyt, tiesiog pašnekėjo ir tuo patiešijo, bet neišspręs to klausimo tikriausiai. Bet kalbant apie tuos pinigus, kurie bus nesumokėti mokytojams, kurie streikuoja, juos bus galima sumokėti kitiems mokytojams, kurie padės atnaujinti ugdymo procesą“, – įsitikinęs valdančiųjų lyderis.

Anot R.Karbauskio, jokių problemų, kad, jo žodžiais, kažkas protestuoja, tačiau blogiausia, kad vaikai neina į mokyklą ir negauna ugdymo.

„Lietuvoje tėvai yra kantrūs. Nes jeigu kai kurie tėvai būtų kreipęsi į teisėsaugos institucijas ir teismus dėl jų vaikų teisių pažeidimų, jie, matyt, nesunkiai įrodytų, kad tie veiksmai, kurių ėmėsi viena profsąjunga, yra neteisėti“, – teigė jis.

Profsąjunga reikalavimų nemažina, finansų ministras nieko gero nežada

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis pranešė apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės pasitraukimą. Tačiau mokytojų pasiryžimo streikuoti tai nenumaldė.

„Visi puikiai matome, kad valstybė niekada taip gerai negyveno kaip dabar. Visi mato ir žino, kad pinigų yra, tik reikia susidėlioti prioritetus ir švietimo sistemai skirti tiek, kiek priklauso. 4,2 proc. nuo BVP atrodo apgailėtinai, turėtume siekti 6 proc.“, – pirmadienį Vyriausybėje kalbėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Jis sakė, kad mokytojai ŠMM paliks tada, kai bus pasiektas susitarimas.

„Iki kalėdinių atostogų ketiname derėtis ir streikuoti. Valgyti Kūčių grįšime namo, o ar tęsime streiką po naujų metų, spręsime atskirai“, – aiškino A.Navickas.

Premjeras S.Skvernelis patikino, kad etatinis apmokėjimo modelis išliks, nes jis davė gerų rezultatų. Premjero teigimu, pedagogų atlyginimai 6 proc. BVP galėtų siekti nebent 2022 metais: „Mes vykdome kolektyvinės sutarties tikslus, nes mokytojų atlyginimas auga.“

Finansų ministras Vilius Šapoka aiškino, kad profesinių organizacijų reikalavimams įgyvendinti reikalingų 300 mln. eurų biudžete rasti neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius