-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 13 /18:16

„Valstiečiai“ viešina slėpto Seimo komiteto garso įrašą: A.Širinskienė interesų konfliktu kaltina konservatorių

Antradienį Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas „valstietis“ Andriejus Stančikas paviešino posėdžio, kurio metu buvo aptartos Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pataisos, garso įrašą. Jį išklausiusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė beda pirštu į opoziciją – esą ūkininkaujantis konservatorius Kazys Starkevičius dalyvavo posėdyje, kuriame buvo priimami jam palankūs sprendimai.
Kazys Starkevičius
Kazys Starkevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dėl opozicijos nario kreipsis į etikos sargus

„Paradoksas, tačiau konservatorių jau kelintą savaitę keliamas triukšmas dėl neva slepiamo praėjusių metų rugsėjo 20 d. Kaimo reikalų komiteto posėdžio garso įrašo, gali pasukti netikėta linkme. Įrašas Kaimo reikalų komiteto pirmininko A.Stančiko iniciatyva šiandien buvo paviešintas. Ir ką girdime įraše? Seimo narys konservatorius K.Starkevičius atvirai komiteto posėdyje pasakoja apie savo ūkininkavimą, tačiau tai nesutrukdė jam dalyvauti priimant sprendimus, kurie jam kaip ūkininkui yra palankūs – įgalins asmeninio ūkio plėtrą“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo A.Širinskienė ir priduria, kad toks parlamentaro elgesys – „grubus Seimo nario etikos pažeidimas ir akivaizdus interesų konfliktas, kai, užuot nusišalinęs nuo balsavimo, Seimo narys aktyviai dalyvauja klausimo svarstyme, remia jo asmeniniam verslui palankias įstatymo pataisas“.

A.Širinskienė, su prašymu įvertinti K.Starkevičiaus elgesį, žada kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Posėdžio metu komiteto nariai svarstė leisti gyvulininkyste užsiimantiems ūkininkams įsigyti daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės, įvesti saugiklį, dėl kurio žemę ūkininkai galėtų įsigyti tik toje pačioje arba besiribojančiose savivaldybėse, taip pat aptarė K.Starkevičiaus teiktą įstatymo projektą, kurį priėmus, ūkininkams būtų leista savo ūkį kartu su žeme padovanoti sūnui, dukrai ar kitiems artimiems giminaičiams.

Komitetas konservatoriaus siūlytoms pataisoms vienbalsiai pritarė.

„Aš ūkininkauju […], pavyzdžiui, taip, ūkininkauju, Kauno rajone, nusipirkau Kėdainių rajone. Nuo to paskui skaičiuoju į Panevėžio rajoną ir šokinėju kaip tas… – posėdžio metu pripažino K.Starkevičius. – Negalvokite, aš asmeniškai neturiu jokio intereso, nes man dar toli iki tų 500 ir aš jų nepasieksiu. Gyvulių – taip, gyvulių aš turiu. Ir raginus visus, kurie grūdais užsiima pradėti ir gyvulininkystę – nelengvą kelią. Aš nepradedu, aš ir anksčiau turėjau, dabar daugiau turiu...“

„Kėdainių viename krašte turiu ūkį, o kitame krašte prie Panevėžio ribos dirbu žemę, yra 120 kilometrų per visą Kėdainių rajoną. Jeigu 30, 50, aš Kėdainių rajone net negaliu įsigyti žemės“, – pridūrė konservatorius.

Tiesa, to, kad ūkininkauja, K.Starkevičius iki šiol ir neslėpė – dalyvaudamas 2016-ųjų Seimo rinkimuose Vyriausiajai rinkimų komisijai teiktoje privačių interesų deklaracijoje jis pranešė nuo 2003 metų užsiimantis individualia žemės ūkio veikla.

Kartu su K.Starkevičiumi šiame Komiteto posėdyje dalyvavo ir Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo projektus svarstė minėtas A.Stančikas, liberalas Juozas Baublys bei „valstietis“ Juozas Rimkus, kurie visi trys nuo 2003 metų deklaruoja užsiimantys individualia žemės ūkio veikla. Posėdyje dalyvavo ir „valstietis“ Aurimas Gaidžiūnas, nuo 2000-ųjų deklaruojantis, kad valdo žemės ūkio technikos įmonę „Auridana“.

Komitete balsuodami dėl įstatymo pataistų jie nenusišalino.

Viešindami įrašą tikisi išsklaidyti abejones dėl skaidrumo

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A.Stančikas 2017-ųjų rugsėjo 20 dienos posėdžio garso įrašą viešina po konservatorių partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kreipimosi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Opozicijos atstovas V.Pranckiečio pakartotinai prašė panaikinti Seimo valdybos sprendimą, dėl kurio nebuvo galimybės išklausyti minėto posėdžio garso įrašo.

Viešindamas įrašą, A.Stančikas aiškina, kad techniniai klausimai negali būti painiojami su politika.

„Pabrėžiu, komiteto posėdis buvo atviras ir svarstymo medžiaga turi būti vieša“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

„Situacija, kuomet valdyba nusprendė neduoti įrašo, sudarė prielaidas manipuliuoti informacija, kelti visuomenės nepasitikėjimą, todėl šiandien su visa atsakomybe viešinu minėto posėdžio stenogramą ir garso įrašą. Tikiuosi, kad tai išsklaidys bet kokias abejones mūsų darbo skaidrumu“, – priduria A.Stančikas.

Su Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio stenograma galite susipažinti žemiau:

Pirmadienį „valstiečių“ partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis registravo Seimo statuto pataisas, kurios ne tik Seimo, bet ir Seimo komitetų ar komisijų viešų posėdžių garso įrašus turėtų paversti visiškai viešais. Tokie įrašai būtų skelbiami Seimo interneto svetainėje.

„Kadangi pastaruoju metu pasitaikė atvejų, kai interpretuojant galiojančius teisės aktus, būtent Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo bei Seimo vidinių teisės aktų normas, buvo apribotas komitetų posėdžių garso įrašų prieinamumas žiniasklaidos priemonėms, o kartu ir visuomenei, pirmadienį registruosiu LR Seimo Statuto 134 straipsnio pakeitimą, kad tokios situacijos, kai nepagrįstai ribojama žiniasklaidos ir visuomenės teisė gauti informaciją apie Seimo veiklą, nepasikartotų. Seimui siūlau nustatyti tokį reguliavimą, kuris įtvirtintų Seimo pareigą viešai skelbti komitetų ir komisijų posėdžių garso įrašus per įmanomai trumpiausią laiką“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R.Karbauskis.

Vis dar galiojantį Seimo kanceliarijos parengtą atsakymo projektą, pagal kurį viešų komitetų posėdžių garso įrašai nėra oficialūs dokumentai, kuriuos privaloma viešinti, anksčiau vienbalsiai patvirtino Seimo valdybos nariai V.Pranckietis, Rima Baškienė, Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė.

Dėl anksčiau neviešinto Seimo komiteto posėdžio į Seimo kanceliariją kreipėsi 15min bei mažiausiai trys Seimo nariai. Nei su įrašu, nei su stenograma nebuvo leista susipažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius