TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valstybės kontrolė atliko valstybės sienos apsaugos stiprinimo auditą: būtina suplanuoti atnaujinimą

Valstybės kontrolė atliko auditą „Valstybės sienos apsaugos stiprinimas“, kurio metu vertino stebėjimo sistemų įdiegimą Lietuvoje prie Europos Sąjungos (ES) išorės sienos, fizinio barjero įrengimą prie sienos su Baltarusijos Respublika ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų aprūpinimą reikiamomis priemonėmis pagal patvirtintus standartus, rašoma Valstybės kontrolės pranešime spaudai.
A. Bilotaitės vizitas į Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardą
A. Bilotaitės vizitas į Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardą / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Visa Lietuvoje esanti ES išorės siena stebima taikant modernias sienos stebėjimo technologijas. Lietuvai susidūrus su neteisėtų migrantų antplūdžiu, buvo imtasi veiksmų kuo skubiau užbaigti diegti visas stebėjimo sistemas ir įrengti fizinį barjerą ties siena su Baltarusija. Įvertinome ne tik fizinių sienos apsaugos priemonių įrengimą, bet ir VSAT pareigūnų aprūpinimą priemonėmis.

Valstybės sienos apsauga rūpinasi beveik 3 tūkst. pareigūnų, nuo kurių aprūpinimo priemonėmis ir parengties priklauso sienos apsaugos kokybė“, – sako valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Audito rezultatai rodo, kad nuo 2023 m. visa ES išorės siena Lietuvoje stebima moderniomis sienos stebėjimo sistemomis, tačiau jau dabar būtina suplanuoti jų atnaujinimą, siekiant išvengti rizikos ateityje dėl netinkamos sienos stebėsenos. Iki 2030 m. turėtų būti atnaujintos visos 25 stebėjimo sistemos, kol kas nesuplanuotas 19 stebėjimo sistemų atnaujinimas.

Auditoriai nustatė, kad fizinis barjeras pasienio ruožuose, kuriuose fiksuoti didžiausi migracijos srautai (I projekto etapas), įrengtas ypatingos skubos tvarka 3 mėn. greičiau nei likusiuose ruožuose (II projekto etapas).

Valstybės sienos apsaugos tarnyba yra viena iš nacionalinį saugumą stiprinančių ir užtikrinančių institucijų, todėl audito metu taip pat buvo vertinama, ar tarnybos pareigūnai yra aprūpinami priemonėmis, skirtomis veikti nepaprastosios padėties, mobilizacijos ir karo padėties metu pagal nustatytus standartus.

Taip pat nagrinėta, ar jie turi visas reikiamas priemones funkcijoms atlikti ir užtikrinti savo saugumą kasdienėje veikloje. Ši audito dalis neskelbtina viešai, jos rezultatai pateikti sprendimų priėmėjams.

Rekomendacijos dėl valstybės sienos apsaugos stiprinimo pateiktos audituojamiems subjektams – Vidaus reikalų ministerijai ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Audito metu vertinta:

  • ar visa ES išorės siena Lietuvos dalyje stebima taikant modernias sienos stebėjimo sistemas;
  • ar Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų aprūpinimas priemonėmis atitinka standartus;
  • ar pasirinktos procedūros padėjo greičiau įrengti fizinį barjerą prie sienos su Baltarusijos Respublika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius