Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 29

Valstybės kontrolė nustatė, kad pernai VRM nesilaikydama įstatymų išleido per 1 mln. eurų

Vidaus reikalų ministerija (VRM) 2014 metais nesilaikydama Viešųjų pirkimų įstatymo pirko prekių, paslaugų ir darbų už beveik 1,2 mln. eurų. VRM auditą atlikusi Valstybės kontrolė paskelbė nustačiusi sisteminių viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų.
Vidaus reikalų ministerija
Vidaus reikalų ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pavyzdžiui, įsigyti techninių reikalavimų neatitinkantys specialieji automobiliai; perkant informacinės sistemos priežiūros ir papildomos programinės įrangos programavimo ir konsultavimo, remonto ir techninės priežiūros, integracinių sąsajų sukūrimo, audito paslaugas, atsargines detales, tiekėjams nustatyti konkurenciją dirbtinai ribojantys kvalifikacijos reikalavimai ir t.t. 

Anot auditorių, 2014 metais iš viso prekių, paslaugų ir darbų už 4,1 mln. litų (beveik 1,2 mln. eurų) pirkimai atlikti nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo.

Anot auditorių, 2014 metais iš viso prekių, paslaugų ir darbų už 4,1 mln. litų (beveik 1,2 mln. eurų) pirkimai atlikti nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo, o už 2 mln. litų (579 tūkst. eurų) – nesivadovaujant Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijomis ar teismų nutartimis analogiško pobūdžio bylose.

„Ministerija taiso buvusią itin prastą padėtį viešųjų pirkimų srityje: yra atlikusi anksčiau nustatytų viešųjų pirkimų pažeidimų tyrimus, darbuotojus siuntė į mokymus, nutraukė sutartis, kurios buvo sudarytos po galimai neskaidriai atliktų viešųjų pirkimų, ir kai kuriuos abejotinus pradėtus vykdyti viešuosius pirkimus.

Tačiau minėtų priemonių imtasi tik 2014 m. pabaigoje, taigi audituojamuoju laikotarpiu (2014 m.) nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo vis dar buvo atlikta prekių, paslaugų ir darbų pirkimų už daugiau kaip 4 mln. litų“, – teigia Valstybės kontrolės pranešime.

Auditoriai primena, kad sisteminiai didelės vertės viešųjų pirkimų pažeidimai ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose kartodavosi metai iš metų, o 2011 ir 2013 metų auditų metu surinktus faktus, keliančius abejonių dėl paslaugų pirkimo skaidrumo, Valstybės kontrolė perdavė Generalinei prokuratūrai, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius