Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 28

Valstybės šimtmečio proga – 20 multimedijų ciklas „Signatarai“

Likus lygiai 20 dienų iki Valstybės šimtmečio minėjimo, portalas 15min siūlo iš arčiau susipažinti su tais žmonėmis, kurie negailėdami savo jėgų, o dažnai ir nustumdami į šoną savo materialinę ir šeimos gerovę, padėjo stiprius pamatus Lietuvos valstybei. Vasario 16 dieną švęsime modernios Lietuvos gimimą, tačiau be 20 signatarų, pasirašiusių Lietuvos Nepriklausomybės Aktą, šios šventės galėjo ir nebūti.
Menininkė J.Vaitkutė kuria signatarų portretus.
Menininkė J.Vaitkutė kuria signatarų portretus. / Nerijaus Kuzmicko nuotr.

Valstybės šimtmečio proga portalas 15min savo skaitytojams dovanoja 20 multimedijų ciklą „Signatarai“. Likusias 20 dienų skaičiuosime kasdien portale pateikdami naują vizualiai įtraukiantį pasakojimą apie savaip Lietuvą kūrusius signatarus.

Pirmąją istoriją apie signatarą Steponą Kairį rasite čia.

„Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis – ypatinga data. Ją reikia ne tik švęsti, bet ir nuveikti ką nors tokio, kas turėtų išliekamąją vertę ir ne vienadienę prasmę. 15min komandos indėlis į šią šventę – multimedijos projektas „Signatarai“. Jam ruoštis redakcija pradėjo dar praėjusių metų vasarą.

Mūsų žurnalistai sėdėjo bibliotekose, važinėjo po Lietuvą, kalbėjosi su istorikais, signatarų artimaisiais bei papasakojo jums 20 Lietuvos valstybės kūrėjų gyvenimo ir jų šeimų likimų istorijas. Visos šios istorijos – ypatingos, atskleidžiančios, kaip mums pasisekė, kad būtent šie žmonės atkūrė mūsų valstybę. Jeigu būtų kiti, gal mums nebūtų pavykę. Bet tai tik jeigu. O dabar skaitykite, žiūrėkite, klausykite ir švęskite artėjantį šimtmetį“, – sako portalo 15min vyr. redaktorius Raimundas Celencevičius.

Prie 15min kūrybinės grupės šį kartą prisijungė menininkė Jolita Vaitkutė, kuri iš įvairių detalių sudėliojo signatarų portretus, o komiksų kūrėja Miglė Anušauskaitė 15min skaitytojams pasiūlė į signatarų asmenybes pasižiūrėti linksmiau.

„Susipažinau su kiekvieno signataro gyvenimo istorija. Ieškodama netikėtumų jų biografijose buvau nustebusi ir graudinausi. Liūdniausios istorijos buvo tos, kurių fotografijų aplankuose rasdavau ir jau ištremtų signatarų nuotraukas. Vienas iš jų buvo Aleksandras Stulginskis – piešdama jį savaip išgyvenau jo laimę ir tragediją. Piešdama kiekvieną portretą neišvengiamai susidurdavau su mintimis apie asmenį, jo nuveiktus darbus ir gyvenimą.

Signatarai man nebėra tik tie, kurie padėjo parašą ant vieno svarbiausių dokumentų. Dabar man kiekvienas jų turi įstabią gyvenimo istoriją ir veidą, kurį visada atpažinsiu“, – sako projektui „Signatarai“ portretus kūrusi Jolita Vaitkutė.

„Jei rūbai suplyš – susilopykit, jei batai prakiurs – susitaisykit, bet Lietuvai niekada pinigų nesigailėkit“, – toks buvo signataro Saliamono Banaičio gyvenimo kredo. Panašiai elgėsi ir kiti signatarai: skolinosi pinigus, tiesė pamatus Lietuvos ekonominiam, kultūriniam ir politiniam gyvenimui. Susipažinkite su šiomis iš tiesų neeilinėmis asmenybėmis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius