Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 11 /11:17

Valstybinio studijų fondo viešojo pirkimo apklausoje dalyvavo vienintelė įmonė – J.Petrauskienės vyro

Antradienį Seimo konservatorių frakcijoje lankosi įstaigų, sudariusių viešųjų pirkimų sutartis su švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės vyro įmone „Ecotour“, atstovai. Konservatoriaus Jurgio Razmos duomenimis, įmonė yra registruota J.Petrauskienės bute. Aiškėja, kad Valstybinis studijų fondas, kurio vadovas tiesiogiai pavaldus ministrei, vykdydamas apklausas kitų įmonių nesivargino apklausti – apklausoje dalyvavo tik „Ecotour“.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konservatoriams susidaro įspūdis, kad įstaigos viešuosius pirkimus pritaikė būtent J.Petrauskienės vyro įmonei. „Ecotour“ vadovas Evaldas Petrauskas yra praėjusias kelias kadencijas Seime dirbusios socialdemokratės Mildos Petrauskienės sūnus.

„Manome, kad ši situacija turi būti vertinama politiškai. Esu įsitikinęs, kad demokratines tradicijas turinčioje valstybėje ministrė turėtų pagalvot, ar ji toliau gali tęsti darbą“, – antradienį sakė konservatorius Andrius Kubilius.

ESFA vadovas: „Ecotour“ papirko kompetencija

„Ecotour“ J.Petrauskienei būnant ministre yra laimėjusi vieną Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), kuri pavaldi Švietimo ir mokslo (ŠMM) ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, pirkimą. Daugiau kaip už 21 tūkst. eurų pirktos konsultacinės ir programinės įrangos priežiūros paslaugos.

ESFA direktorius Povilas Česonis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje sakė, kad su „Ecotour“ ESFA pirmą sutartį sudarė 2014 metais, antrąją – 2015 metais, po metų pasirašyta dar viena. Šios trys sutartys pasirašytos iki J.Petrauskienės ministravimo.

„J.Petrauskienės atėjimas į postą neturėjo įtakos, nes prieš tai buvo sudarytos trys sutartys“, – teigė jis.

Anot TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, J.Petrauskienei tapus ministre padidėjo paslaugų poreikis, dėl to išaugo „Ecotour“ mokama suma. Jis klausė, kodėl taip nutiko. P.Česonis tai aiškino paprastai – tiesiog padidėjo paslaugų poreikis: „Su ta sistema nėra paprasti dalykai, pirmininke. Be kompetentingo prievaizdo mes nelabai galime ją naudoti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Česonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Česonis

Paprašytas įvardinti „Ecotour“ konkurentus konkursuose, P.Česonis teigė, kad dalyvavo dar dvi įmonės, tačiau jų pavadinimų jis neprisiminė.

„Paskutinio konkurso metu laimėjo įmonė, kuri pateikė pigiausią pasiūlymą (...) Pavardę Petrauskas sužinojau iš žiniasklaidos“, – sakė jis.

Ingridos Šimonytės klausiamas, kuo papirko ESFA įmonė su dviem darbuotojais, agentūros vadovas sakė, kad atsakymas paprastas – išsiskyrus keliams su sistemą diegusia įmone „Labbis“, reikėjo ją palaikyti.

„Papirko variantas – kompetencija, neabejoju (ja – aut.) iki šiol“, – teigė jis.

Apklausė vienintelę įmonę, nes ja patenkinti

Valstybinio studijų fondo (VSF) direktorius Ernestas Jasaitis TS-LKD frakcijos posėdyje sakė, kad ministrės vyro įmonė pasirinkta apklausos būdu.

„Viešųjų pirkimų organizatorius atliko apklausą, dalyvavo vienas dalyvis, mes su jais dirbame nuo senų seniausiai ir paslaugomis patenkinti – nusiskundimų nėra“, – aiškino jis. E.Jasaitis teigė, kad čia nieko keisto, kai apklausiamas tik vienas dalyvis.

„Kad paklausėte vieną dalyvį, nepykite, atrodo įtartinai“, – replikavo konservatorius Jurgis Razma. Antradienio posėdyje jis pareiškė, kad „Ecotour“ neturi biuro – yra registruota J.Petrauskienės bute.

Paklaustas, ar „Ecotour“ turėjo licencijas dirbti su programine įranga, E.Jasaitis teigė manantis, kad tai yra dalyvio atsakomybė.

Antradienį BNS paskelbė, kad bendrovė „Ecotour“ aptarnauja trijų ministerijai pavaldžių įstaigų buhalterinės apskaitos sistemas, tačiau atsisako įvardinti, ar tai daro turėdami programinės įrangos kūrėjų licenciją.

Anot E.Jasaičio, licencijos klausimas nebuvo keltas, nes pirkimas – mažos vertės, be to, jie dirbo gerai, todėl nekilo įtarimų, kad licencijos jie gali neturėti.

„Aš manau, kad jie turi kvalifikaciją paslaugą teikti“, – sakė jis.

„Kokybė jų ir teikiamos paslaugos problemų nekėlė (...) Jų kompetencija mums nekelia abejonių, situacija yra tokia, kokia yra“, – aiškino fondo vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./E.Jasaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./E.Jasaitis

Su ministrės vyro bendrove Valstybinis studijų fondas, pavaldus ŠMM, sudarė ir dvi po 8 tūkst. vertės sutartis. Fondas pirko buhalterinės apskaitos programinės įrangos aptarnavimo ir konsultavimo paslaugas.

Klausiamas, kaip buvo atrasta ši įmonė, nes ji nesiskelbia plačiai, E.Jasaitis teigė nežinantis, kaip ji buvo rasta. Anot jo, paslaugas iš „Ecotour“ fondas perka nuo 2012 metų.

Jis pabrėžė, kad tai, jog įmonė susijusi su J.Petrauskiene, jis sužinojo tik praėjusią savaitę, kai ši informacija buvo pateikta žiniasklaidoje.

„Galėtų atsakyti ministrė“, – paklaustas, ar tiki, kad ministrė galėjo nežinoti to, kad jis, būdamas jos pavaldinys, pasirašo sutartį su J.Petrauskienės vyru.

„Kas pasirašo sutartį, nėra labai svarbu. Mes, kaip perkančioji organizacija, atliekame pirkimus savarankiškai“, – teigė jis.

Pirkdami paslaugą netikrina, kur registruota įmonė

Gamtos tyrimų centras iš „Ecotour“ pirko konsultacijų, sistemų priežiūros paslaugų iš viso už 31,8 tūkst. eurų.

Šio centro direktoriaus pavaduotojas administracijai Deimantas Šetikas konservatoriams pasakojo, kad centro pirkimuose dalyvavo ne vienas „Ecotour“, tačiau jis laimėjo pirkimus, nes pasiūlė geriausias sąlygas.

Klausiamas, ar nekėlė įtarimo, kad įmonė įkurta bute, joje dirba vos du darbuotojai, D.Šetikas sakė, kad techninėje specifikacijoje nebūna parašyta, ar įmonė yra registruota bute ar ne bute.

„Ar pats sau asmeniškai pirktumėte tokią paslaugą, kai įmonė registruota gyvenamajame būste ir joje dirba du darbuotojai“, – teiravosi G.Landsbergis.

„Mes tikrai netikrinsime, ar ji dirba rūsyje, ar ne rūsyje. Mes netikriname ar rūsyje dirba, ar bute“, – atsakė D.Šetikas.

Paklaustas, ar tikrina, ar įmonė turi licenciją, centro atstovas sakė esantis beveik įsitikinęs, kad licenciją įmonė turėjo.

D.Šetikas pabrėžė, kad paslaugos buvo teikiamos puikiai ir centras jokių priekaištų ministrės vyro įmonei neturi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LKD frakcijos posėdis dėl švietimo ministrės vyro verslo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./TS-LKD frakcijos posėdis dėl švietimo ministrės vyro verslo

Utenos socialinės globos namų, kurie taip pat turėjo sutartį su „Ecotour“, direktorius Osvaldas Žiezdrys sakė, kad įdiegus naują buhalterinės apskaitos programą įmonė, kuri diegė, neteikė jos priežiūros paslaugos.

Anot jo, tuometė Seimo narė Milda Petrauskienė, rinkta Utenoje, tikrai nesikišo į šį pirkimą. M.Petrauskienė yra ministrės J.Petrauskienės vyro mama.

Gintarė Skaistė domėjosi, iš kur globos namai apskritai sužinojo apie įmonę, kuri nesiskelbė teikianti tokias paslaugas, tačiau direktorius į šį klausimą atsakymo neturėjo.

O.Žiezdrys pabrėžė, kad buhalterinės apskaitos programinės įrangos pakeitimą inicijavo SADM, tačiau dėl priežiūros įstaiga turėjo spręsti pati.

2015 metais šie globos namai už 3 tūkst. eurų pirko programinės įrangos priežiūros paslaugas.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius Vilius Petrauskas posėdyje sakė, kad 2015 metais už 1,2 tūkst. eurų buvo pirktos buhalterinės programos priežiūros paslaugos.

„Samuolis mus konsultavo, esame patenkinti, profesionaliai tvarkosi“, – sakė globos namų direktorius.

Anot jo, perkant paslaugas pakako žodinės apklausos, tą Jasiuliškių socialinės globos namai ir padarė. Anot jo, pirkimų organizatorė buvo globos namų finansininkė, jis tikino pats nedaręs įtakos šiam pirkimui.

Premjeras prašo palaukti

Premjeras Saulius Skvernelis prašo palaukti, kokį atsakymą dėl situacijos pateiks Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Ministrės vyras Evaldas Petrauskas ketvirtadienį teigė, kad iš sutarčių su švietimo srityje veikiančiomis įstaigomis jo vadovaujama įmonė daugiau uždirbo iki J.Petrauskienei pradėjus eiti pareigas.

E.Petrauskas 15min sakė, kad jo žmona VTEK deklaracijoje gal būtų nurodžiusi jai gresiantį viešųjų ir privačių interesų konfliktą, jei būtų žinojusi apie tai, kad jo įmonė juose dalyvauja.

„Aš jai nepasakiau. Net nemaniau, kad čia reikėtų pasakyti. Ji visiškai nežinojo ir aš garantuotas, kad nežinojo ir paslaugų pirkėjai, kad čia kažkokių yra ryšių“, – aiškino jis.

Laimėjo 7 viešuosius pirkimus

Pagal centriniame viešųjų pirkimų portale pateikiamus duomenis, nuo 2016 metų gruodžio 13 dienos, kai J.Petrauskienė tapo ministre, jos vyro įmonė laimėjo 7 viešuosius pirkimus. Visų sutarčių bendra suma – 69,9 tūkst eurų.

Visi pirkėjai susiję arba su Švietimo ir mokslo ministerija tiesiogiai, arba apskritai su švietimu.

„Ecotour“ per šį laikotarpį yra laimėjusi vieną Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), kuri pavaldi ŠMM ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, pirkimą. Daugiau kaip už 21 tūkst. eurų pirktos konsultacinės ir programinės įrangos priežiūros paslaugos.

Dvi po 8 tūkst. vertės sutartis per šį laiką su ministrės vyro bendrove sudarė ir Valstybinis studijų fondas, pavaldus ŠMM. Fondas pirko buhalterinės apskaitos programinės įrangos aptarnavimo ir konsultavimo paslaugas.

Dar tris sutartis su minėta įmone yra sudaręs Gamtos tyrimų centras. Jis formaliai nėra pavaldus J.Petrauskienės vadovaujamai ministerijai, tačiau ŠMM yra šio centro steigėjas, ŠMM nustato centro vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką. Centras iš „Ecotour“ pirko konsultacijų, sistemų priežiūros paslaugų iš viso už 31,8 tūkst. eurų.

Šią įmonę įstaigos apskaitos politikos dokumento parengimui pasirinko ir Vilniaus lopšelis-darželis „Varpelis“.

Centriniame viešųjų pirkimų portale pateikiama informacija apie nuo 2015 metų „Ecotour“ laimėtus pirkimus, jų iš viso trylika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius