Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 22

Vandens pramogos Vilniuje: Vilnia ir Neris taip nuseko, kad neįmanoma plaukti

Neris ties Vilniumi pastaruoju metu tiek nusekusi, kad kai kurių tarnybų specialistai nelinksmai juokauja – nusiskandinti nušokus nuo tilto gali ir nepavykti, nebent užsimušti atsitrenkus į dugną. Juokas juokais, bet žemas vandens lygis tiek Neryje, tiek Vilnioje trukdo net baidarėms. O štai šalta ir gana lietinga vasara, pasak laivyba užsiimančių verslininkų, vandens turizmui ne kliūtis – vilniečiai ir miesto svečiai į tai paprasčiausiai nebekreipia dėmesio.
Mobilioji prieplauka, virtusi kavine „Barža“
Mobilioji prieplauka, virtusi kavine „Barža“, ir Neries dugną valantis laivas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šalta ir lietinga šių metų vasara neatbaido nuo vandens pramogų. Prie Baltojo tilto stovinti „Barža“ stengiasi išnaudoti kiekvieną gražų vakarą, laivas „Ryga“ svečius per lietų plukdo po stogu, o baidarių mėgėjai į lietų moja ranka.

Problema – atviri šonai

Aurelijus Kinas jau kelerius metus nuomojasi mobiliąją prieplauką, virtusią kavine „Barža“. Nuomos sutartis baigsis kitąmet, bet Vilniaus savivaldybė nusprendė prieplauką parduoti aukcione, kai tik nustatys jos kainą, tad verslininkas yra pasiryžęs ją įsigyti. „Pripratau per kelerius metus, pati barža irgi priprato tiek vasaros, tiek žiemos laikotarpiu. Man patinka puoselėti pačią idėją“, – kalbėjo A.Kinas.

Kavinė ant vandens stovi atvirais šonais, tad šaltas vėjas ir lietus gerokai apriboja galimybes dirbti. „Džiugina tai, kad yra galimybė džiaugtis bent jau trumpomis saulės akimirkomis. Sugebame išnaudoti orus, kai tik matome, kad jie yra saulėti. Jeigu matome į priekį, kad šįvakar ar rytoj bus saulėta, stengiamės organizuoti renginukus tiek prie Mindaugo tilto prieplaukoje, tiek pačioje „Baržoje“ – nedidelius gyvos muzikos koncertus, tokiais būdais pradžiuginti lankytojus. O lietus yra lietus, irgi reikia džiaugtis, tada vanduo labiau pakyla“, – kalbėjo A.Kinas.

Prie mobiliosios prieplaukos švartuojasi ir maži laiveliai, plukdantys žmones Nerimi. Pasak A.Kino, jų šeimininkai skųstis klientų stoka neturėtų, nes žmonės nori vandens pramogų, švenčia šventes, juolab kad dauguma laivelių turi galimybę visiškai užsidengti.

Renginių neatšaukia

Laivas „Ryga“ klientų stoka skųstis irgi negali. Jo šeimininkas Leonas Benetis tikina turįs „savo rinką“ – vieni žmonės renkasi poilsį Palangoje, „Ryga“ turi tuos, kurie laiką leidžia jame. „Tai didesnės grupės ir stambesni renginiai, ir gana nemažai jų yra“, – kalbėjo L.Benetis.

Saulėti orai, žinoma, privilioja kur kas daugiau norinčiųjų paplaukioti, bet renginių neatsisakoma ir per lietų. Nukritęs vandens lygis Neryje kol kas didesnių problemų didžiajam Vilniaus laivui irgi nekelia, juolab kad bendrovė „Barta“, kuriai laivas ir priklauso, pati rūpinasi upės dugnu, jį valo, todėl pastebimas bet koks trikdis vandens kelyje.

Vilniuje ir Trakuose iki šiol daugiausia dirbusi „Barta“ artimiausiu metu visą dėmesį ketina sutelkti į Kauną – ten turėtų plaukioti net du jos laivai. Bet sostinei L.Benetis irgi brandina idėją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries krantinė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Neries krantinė

„Įgijome patirties, išplėtėme savo galimybes ir turime galimybes gaminti visokius plaukiojančius, plūduriuojančius daiktus. Galvojame kalbėtis ir galbūt padaryti sceną ant vandens Neryje, kur galima būtų koncertus rengti, gal net filmus rodyti, pristatymus daryti“, – savo idėja dalijosi L.Benetis. Bet šią mintį dar ketinama aptarti su miesto savivaldybe.

Vilnioje per mažai vandens

Baidarių nuoma Vilniuje užsiimančios bendrovės gyvena laukdamos, kada Vilnios upėje pakils vandens lygis. Pasak Aurimo Baliulevičiaus, „Vilniaus baidarės“ bendraturčio, Vilnios upė yra populiaresnė tarp baidarininkų. Ir lietus jų klientų nebaido, tik va žemas vandens lygis nerimą kelia.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plaukimas Nerimi naktį
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plaukimas Nerimi naktį

„Turime problemų su vandens lygiu. Vakar 14 val. vandens buvo labai daug, 17 val. – jau jo nebėra. Nesuprantame, kodėl taip yra. Nukrito vandens lygis net apie 20–30 cm per porą valandų. Gadinasi inventorius, be to, patiems žmonėms – diskomfortas, nes daug seklumų atsiranda. Vieniems tas patinka, kiti priekaištauja, kad reikėjo labai daug tampytis baidarę“, – kalbėjo A.Baliulevičius.

Nėra tvarkos ant vandens. Niekas nekreipia dėmesio į ženklus, mažieji plaukia, kaip kam šauna į galvą, – sakė L.Benetis.

Priežasčių, kodėl vandens lygis taip svyruoja, baidarių nuomotojai sako nežinantys. Gana sausas pavasaris turėjo tam įtakos, bet dabar įtarinėjami kaimynai baltarusiai, galbūt pas juos esančios užtvankos nepraleidžia pakankamai vandens.

Bet L.Benečiui nerimą labiau kelia ne nukritęs Neries vandens lygis, o kitkas. Esą ne visi mažus laivelius besinuomojantys asmenys išmano laivybą, taisyklių vandens kelyje neretai nesilaiko ir patyrę vairininkai, plukdantys turistus.

„Bėda tokia – nėra tvarkos ant vandens. Niekas nekreipia dėmesio į ženklus, mažieji plaukia, kaip kam šauna į galvą. Juk yra eismo taisyklės, pasiskaitykit, kur turit plaukti, kur yra farvateris. Plaukia, laksto... Kažkaip nerimtai. Tas pats yra ir Trakuose, ten stengiamės patys viską matyti, kad nenutiktų nelaimė“, – kalbėjo laivo „Ryga“ šeimininkas.

Anot L.Benečio, viena nelaimė ilgam atbaidytų turistus, jie pradėtų nepasitikėti laivais ir jų šeimininkais.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Laivas „Ryga“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Laivas „Ryga“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius