Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 08

Varėnos ir Lazdijų merai apie nepaprastosios padėties įvedimą: svarbu apsaugoti sieną

Su Baltarusija besiribojančių Varėnos ir Lazdijų rajonų merai sako, kad situacija pasienyje yra rimta ir į ją reikia rimtai reaguoti, kad būtų užtikrinta sienos apsauga.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip savivaldybių vadovai komentavo Vidaus reikalų ministerijos siūlymą įvesti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija, reaguojant į migrantų susitelkimą pasienyje su Lenkija.

„Manau, kad reikia labai rimtai žiūrėti į šitą situaciją ir vienas iš galimų sprendimų yra nepaprastoji padėtis, bet turbūt svarbiausia, kaip mūsų struktūros bus pasiruošusios, kaip bus įtrauktos. Manau, kad nepaprastoji padėtis leis lengviau priiminėti sprendimus“, – BNS sakė Varėnos rajono meras Algis Kašėta.

Jo teigimu, gyventojų nepaprastoji padėtis neišgąsdintų, blogiau būtų, jeigu per sieną šimtais pradėtų plūsti migrantai.

„Manau, kad gyventojus labiausiai išgąsdintų, jeigu situacija pasidarytų nevaldoma. Jeigu migrantai pradėtų būriais, šimtais plūsti per kaimus, gyvenvietes, kad ir laukais, miškais, bet tai būtų tikrai nesaugu“, – teigė savivaldybės vadovas.

„Galų gale, Lietuva nepasirengusi tam. Matėme, kokie buvo iššūkiai, kai reikėjo tuos 4 tūkst. apgyvendinti, suteikti elementarias paslaugas, dabar procedūras vykdyti, tai jeigu pasipils šimtai vienu metu, tai bet kokiu atveju situacija pasidarys ekstremali, todėl manau, kad reikia labai rimtai žiūrėti į tai, kas vyksta šalia“, – pridūrė jis.

Su tuo, kad situacija pasienyje sudėtinga, sutinka ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė. Ji sako, kad savivaldybė pasirengusi bendradarbiauti su centrinės valdžios struktūromis.

„Manau, kad situacija sudėtinga (...) Mes esame pasirengę padėti, bendradarbiauti tiek, kiek galime, kiek yra savivaldybės žinioje, bet akivaizdu, kad, esant dabartinei situacijai, turi būti parengti keli variantai ir pasiruošta net pačiam blogiausiam scenarijui“, – BNS sakė Lazdijų rajono vadovė.

Anot jos, svarbiausias gyventojų lūkestis – kad būtų užtikrinta sienos apsauga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ausma Miškinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ausma Miškinienė

„Aš palaikau sprendimą būti pasirengus. Mano manymu, valstybė ir atitinkamos įstaigos, struktūros turi būti pasirengusios reaguoti nedelsiant ir žinoti, kaip keičiasi veiksmai, esant vienoms ar kitoms aplinkybėms“, – kalbėjo A.Miškinienė.

„Bet kuriuo atveju, vietos gyventojų ir mūsų visų pagrindinis lūkestis yra, kad būtų užtikrinta sienos apsauga, kad gyventojai būtų saugūs“, – pridūrė ji.

Padėtį pasienyje pirmadienį aptarė Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda. Jie sutarė nuolat keistis informacija apie situaciją pasienyje ir koordinuoti veiksmus.

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Į šalį, anot pareigūnų, siekė patekti šimtai migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius