-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14

Dalis Seimo narių siekia uždrausti keisti lytį: kaip yra kitose Europos šalyse?

Draudimas pasikeisti lytį, kurį įtraukti į Civilinį kodeksą pasiūlė grupė Seimo narių, Lietuvą padarytų išskirtine Europoje. Nors teisinis reguliavimas skirtingose Europose šalyse skiriasi, lyties keitimo operacijų ar hormonų terapijos žmonėms, kuriems diagnozuojamas lytinės tapatybės sutrikimas, nedraudžia nei viena ES valstybė.
LGBT parado akimirka
LGBT parado akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Operacijos nevyksta ir dabar

31 Seimo narys nori iš Civilinio kodekso išbraukti nuostatą, leidžiančią pilnamečiui asmeniui medicininiu būdu pasikeisti lytį, ir įtvirtinti naują nuostatą, kuri lyties keitimą medikamentiniu ar hormoniniu būdu bei su tuo susijusią psichologinę terapiją uždraudžia.

„Farmakologinės, chirurginės procedūros ar psichiatrinė, psichologinė terapija, kuriomis siekiama pakeisti genetiškai nulemtos asmens lyties požymius (lyties keitimas), Lietuvos Respublikoje yra draudžiamos“, – taip skamba Seimo narių siūloma pataisa.

Jei Seimo narių siūlomas įstatymas būtų priimtas, Lietuva taptų „balta varna“ visoje Europos Sąjungoje. Tokiu atveju, kai psichiatras diagnozuoja lyties tapatumo sutrikimą ir asmuo pats nori pasikeisti lytį, lyties keitimas tiek hormonų terapijos būdu, tiek chirurginiu būdu įstatymais nėra draudžiamas nei vienoje ES šalyje.

Kita vertus, reikšmingai esamos situacijos, kalbant apie lyties keitimo operacijas, įstatymo pataisos nepakeistų. Lyties keitimo operacijos Lietuvoje nevyksta ir dabar.

manoteises.lt nuotr. /Translytis Oskaras
manoteises.lt nuotr. /Translytis Oskaras

Net ir nesant lyties keitimo operacijas ar hormonų terapiją draudžiančio teisės akto, šiuo metu Lietuvoje atlikti lyties keitimo operaciją ar skirti hormoninį gydymą yra neįmanoma, nes teisinis reguliavimas šiai sričiai tiesiog neegzistuoja. Nėra reglamentuoti medikamentai hormonų terapijai, nėra apibrėžta, kokius reikalavimus turi atitikti operaciją atliekantys specialistai ir t. t.

Dėl to Lietuvos piliečiai, norintys pasidaryti pilną lyties keitimo operaciją, įskaitant chirurginę procedūrą, tai daro užsienyje.

„Kaip yra pasakę privačiai dirbantys plastikos chirurgai – tokias operacijas Lietuvoje galima daryti čia ir dabar, bet jie nedarys tol, kol nebus teisinio reguliavimo“, – portalui 15min sakė Lietuvos gėjų lygos Žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius.

Tiesa, pasak jo, šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijoje rengiamas įstatymo projektas, kuris turėtų reglamentuoti tokių operacijų ir terapijos tvarką.

Esame greta Makedonijos ir Albanijos

Internetiniame puslapyje transrespect.org galima rasti pasaulio žemėlapį, suskirstytą pagal šalių požiūrį į lyties keitimo operacijas. Iš jo paaiškėja, kad Europoje, be Lietuvos, lyties keitimo operacijos šiuo metu visiškai nėra atliekamos tik Bosnijoje ir Hercegovinoje, Makedonijoje ir Albanijoje. Tiesa, net ir šiose valstybėse lyties keitimo operacijos nėra tiesiogiai uždraustos.

Jei Seimo narių siūlomas įstatymas būtų priimtas, Lietuva taptų „balta varna“ visoje Europos Sąjungoje.

Dar keliose valstybėse – Austrijoje, Slovakijoje, Kipre ir Kroatijoje – atliekama tik dalis lyties keitimo operacijai reikalingų chirurginių procedūrų.

Žemėlapis atskleidžia ir daugiau įdomybių. Lyties keitimo operacijos atliekamos netgi autoritarinėmis laikomosiose Rusijoje ar Baltarusijoje. Taip pat jos atliekamos daugelyje Azijos ir Pietų Amerikos valstybių, JAV, Kanadoje, Australijoje, Pietų Afrikos Respublikoje.

Be to, daugumoje ES šalių lyties keitimo operacijas, kainuojančias tūkstančius eurų, ar hormonų terapiją esant medicininei diagnozei bent dalinai kompensuoja valstybė.

Lyties keitimo operacijos arba hormonų terapija ES nėra kompensuojama tik Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Graikijoje, Kipre ir Maltoje. Pavyzdžiui, Estijoje valstybė kompensuoja lyties keitimo operaciją, bet ne hormonų terapiją, Graikijoje – atvirkščiai. Likusiose ES šalyse kompensuojama ir viena, ir kita.

Europoje diskusijos vyksta apie kitką

Kitose ES šalyse tai, kad dalis žmonių tapatina save ne su savo biologine lytimi, ir kad jie turi turėti galimybę ją keisti, jau seniai nebėra diskutuotinas klausimas. Daugiau diskusijų pastaruoju metu kyla dėl to, ar tai turėtų būti laikoma liga, ar ne. Taip pat diskutuojama dėl teisinių lyties keitimo aspektų: kokius reikalavimus turi atitikti žmogus, norintis, kad lytis, su kuria jis save tapatina, atsispindėtų ne tik jo išvaizdoje, bet ir asmens dokumentuose.

Galimybė pasikeisti lytį asmens dokumentuose, atitinkant tam tikrus kriterijus, egzistuoja beveik visose ES šalyse – jos nėra tik Kipre. Tačiau tai nėra paprasta. Daugelyje šalių pasikeisti lytį gali tik tam tikrus kriterijus atitinkantys žmonės.

Tarp šių kriterijų – privaloma psichiatro diagnozė, priverstinės skyrybos, sterilizacija, tam tikrą laiką vykdoma hormonų terapija, pilnos medicininės lyties keitimo procedūros atlikimas.

Norint asmens tapatybės dokumentuose pasikeisti lytį, dažnai būtina žengti keletą iš šių žingsnių arba juos visus. Todėl procesas gali užtrukti ne vienerius metus. Visą šį laikotarpį lytis, kuri atsispindi translyčių asmenų dokumentuose, neatitinka lyties, su kuria jie save tapatina, kuriai būdingą išorinę išvaizdą pasirenka.

Tai netenkina daugelio translyčių asmenų. Didelė dalis jų nenori pasidaryti pilnos medicininės lyties keitimo procedūros – jiems pakanka hormonų terapijos. Tačiau jie nori dokumentuose būti tos lyties, su kuria save tapatina. Be to, daug translyčių asmenų tiesiog nenori būti laikomi ligoniais ir mano, kad psichiatro diagnozė prieš keičiantis dokumentus neturėtų būti privaloma. Tačiau teisiškai pasikeisti lytį be papildomų reikalavimų galima tik Airijoje, Norvegijoje, Danijoje ir Argentinoje.

Lietuvoje žmonės, kurie save tapatina su kita lytimi nei jų biologinė lytis, pasikeisti lytį dokumentuose gali tik teismine tvarka: kreipdamiesi į Lietuvos teismus, kurie atsižvelgę į bylos aplinkybes ir patvirtinę, kad asmuo faktiškai išties pakeitė lytį, gali įpareigoti civilinės metrikacijos įstaigas tokiam asmeniui išduoti atitinkamus asmens tapatybės dokumentus.

LGL skaičiavimu, teisinis lyties pakeitimas dokumentuose Lietuvoje galėtų būti aktualus maždaug 50-100 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius