-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 14

Vasaros liūtys griauna avarinės būklės Belmonto užtvanką: srovė nunešė 2 tonų smėlio maišą

Pastaruoju metu Vilnių skandinančios didžiulės liūtys neaplenkė ir Belmonte esančios Pūčkorių užtvankos. Vanduo Vilnios upėje gerokai pakilo, o stipri srovė neša net po dvi tonas sveriančius smėlio maišus. Avarinės būklės užtvankos tvarkyti šiuo metu negalima, kaip sako Pavilnių regioninio parko direktorė Jolanta Radžiūnienė, belieka melstis, kad vanduo pagaliau nuslūgtų.
Smėlio maišais apkrauta Belmonto užtvanka
Smėlio maišais apkrauta Belmonto užtvanka / LSDP frakcijos Seime nuotr.

Belmonto užtvankos, kaip dažnai ji vadinama, būklė – avarinė. Aplinkos ministerija yra įpareigojusi Pavilnių regioninio parko direkciją tai sutvarkyti, tačiau šių metų vasara kol kas nesuteikė tokios galimybės. Liūtys situaciją tik blogina, nes Vilnios upė patvinusi, vandens lygis gerokai pakilęs, todėl jokie užtvankos tvarkymo darbai negali vykti.

Laukia audrų pabaigos

Užtvanką mėginta apkrauti didžiuliais smėlio maišais – kiekvienas iš jų sveria apie dvi tonas. Tačiau net ir šio darbo po kurio laiko atsisakyta, nes nuspręsta nerizikuoti darbininkų saugumu. Srovė vieną tokį maišą pagavo dar nenugulusį ant dugno ir nunešė tolyn.

„Avarinė situacija kaip buvo, taip ir liko. Sprendimas likęs tas pats – avarinės būklės likvidavimas, bet dabar tai brangsta truputėlį“, – 15min apie situaciją sakė J.Radžiūnienė.

Liūtis paplovė dar vieną užtvankos koloną – centrinę, tad dabar vandens pažeistos jau yra dvi.

Avarinės būklės likvidavimo darbai buvo pradėti. Tačiau dabar laukiama, kada upės vanduo nuslūgs.

„Vanduo turi nuslūgti. Buvo pradėta reguliuoti tėkmę. Kai dirbo paskutinį kartą, tai išėjo taip, kad dviejų tonų maišą su smėliu nuleidus į vandenį iš karto nunešė srovė, nepasiekus dugno. Mastai tokie... Dirba labai sunki technika, išskirtiniai kranai, bet va, taip išeina. Tie dideli maišai sveria po dvi tonas, bet maišas net nespėjo pasiekti dugno – srovė jį iš karto nunešė. Tada pasidarė akivaizdu, kad dirbti tokiomis sąlygomis neįmanoma, todėl belieka laukti, kas liks po visų šitų audrų, ir tada bus priimtas galutinis sprendimas, ar toliau tęsiame avarinės būklės likvidavimo darbus, ar ne. Kol audros siaučia, viskas sustojo – žmonių gyvybės yra brangiau, nerizikuosime“, – kalbėjo Pavilnių regioninio parko direktorė.

LSDP frakcijos Seime nuotr./Smėlio maišais apkrauta Belmonto užtvanka
LSDP frakcijos Seime nuotr./Smėlio maišais apkrauta Belmonto užtvanka

Situacija, anot direktorės, kinta kas vakarą – visiškai priklauso nuo vandens, kiek jo yra. Kučkuriškių tvenkinys irgi pripildytas sklidinai, todėl privalu bent dalį vandens išleisti, kitaip bus apsemti aplinkiniai namai ir gatvės.

Susirūpinta dar pernai

Belmonto užtvanka susirūpinta dar pernai gruodį. Kaip rašė 15min, Pūčkorių užtvanka įtrūkusi, vanduo veržiasi per atsivėrusią skylę, todėl jo nebeliko žuvitakyje, o tai gali pakenkti Vilnia neršti keliaujančioms lašišoms. Tačiau valdininkai ir specialistai tikino, kad situacija normali. Tačiau pavasaris parodė, jog taip nėra.

Viena grupė visuomenės, kurią palaikė ir Aplinkos ministerija, siekė, kad užtvanka būtų iš viso nugriauta, taip atveriant kelią migruojančioms lašišoms. Tačiau kiti, tarp jų ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba bei Pavilnių regioninis parkas, siekė užtvanką išsaugoti.

Dabar, kaip teigia J.Radžiūnienė, sprendimo griauti užtvanką nėra. „Turime paskutinį Aplinkos ministerijos raštą, kad reikia „tvarkyti ir likviduoti avarinę būklę ir padaryti taip, kad būtų gerai migruoti žuvims“. Kol kas neturime esminių pasikeitimų, tik dėl liūčių darbai brangsta ir tempiasi laikas“, – tvirtino parko direktorė ir pajuokavo: belieka tik melstis, kad liūtys liautųsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius