-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 20 /10:10

VDU garbės daktaro vardą gavęs Edwardas Lucasas: „Rusija atakuoja visais frontais“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) didžiojoje auloje ketvirtadienį įteiktos Garbės daktaro regalijos Edwardui Lucasui, vienam iškiliausių publicistų, analizuojančių geopolitinę situaciją Rytų Europoje.
Edwardui Lucasui įteiktos VDU garbės daktaro regalijos
Edwardui Lucasui įteiktos VDU garbės daktaro regalijos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

E.Lucasas prieš iškilmingą VDU Senato posėdį žurnalistams kalbėjo, kad jaučia pasididžiavimą tapęs VDU akademinės šeimos nariu. „Augau akademiškoje šeimoje, todėl ir man didelė garbė gauti garbės daktaro vardą, mano akademinė karjera iki šiol buvo labai kukli“, – sakė jis.

Paklaustas apie politinę situaciją Europoje, E.Lucasas atsakė, kad įvykiai Ukrainoje yra rimtas signalas pabusti Vakarams. „Labai ilgai miegojome. Rusija atakuoja visais frontais: per korupciją, informacinius kanalus, hibridiniu karu, kriminalines struktūras. žvalgybą, skaldyk ir valdyk techniką, jie naudoja žalius žmogeliukus ir tikrą kariuomenę, ir saugus gali jaustis tik tada, kai pasirūpini visais pažeidžiamumo aspektais. Negana pasakyti, kad mes apsisaugojome tais aspektais, kurie manome, kad yra svarbūs, mes turime apsisaugoti nuo to, kas yra svarbu V.Putinui“, – perspėjo E.Lucasas.

Pasveikinti E.Lucaso atvyko ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Rusija atakuoja visais frontais: per korupciją, informacinius kanalus, hibridiniu karu, kriminalines struktūras, – perspėjo E.Lucasas.

Iškilmėse Kaune ilgametis Rytų Europos politikos ir ekonomikos apžvalgininkas, energetinio saugumo, šnipinėjimo ir kitas temas nagrinėjantis analitikas, populiaraus britų savaitraščio „The Economist“ vyresnysis redaktorius E.Lucasas skaitys paskaitą „Lietuvos pamokos“ („Lithuanian Lessons“) apie mūsų šalies patirtis ir jų naudą Vakarų pasauliui.

Žurnalistas ne kartą pabrėžė, kad Vakarai padarė klaidą nekreipdami dėmesio į Rytų Europos nerimavimus dėl Rusijos veiksmų. Jo įžvalgios analitinės publikacijos apie posovietines šalis atliko esminį vaidmenį nušviečiant šio regiono problemas Vakaruose. E.Lucaso darbai nagrinėja sovietines ir posovietines antidemokratines veiklas, propagandą ir kitus klausimus, kurie aktualūs Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms.

Vytauto Didžiojo universitetas, priimdamas E.Lucasą į savo bendruomenės gretas, pabrėžia, kad tai žmogus, kurio aktyvi tarptautinė veikla, moralinės vertybės įkvepia akademinį jaunimą siekti pažinimo ir kilnių tikslų.

E.Lucasas (g. 1962 m. gegužės 3 d.) 2008 m. parašė knygą „Naujas šaltasis karas“ („The New Cold War“) – toliaregišką pasakojimą apie Vladimiro Putino Rusiją. 2011-aisiais jis išleido knygą „Apgaulė“ („Deception“), tiriamosios žurnalistikos darbą apie Rytų ir Vakarų šnipinėjimą. Šiuo metu E.Lucasas rengia knygą apie kibernetinį saugumą. Jis taip pat prisidėjo prie knygų apie religiją ir žiniasklaidos etiką.

E.Lucasas yra patyręs TV laidų vedėjas, lektorius, diskusijų vedėjas ir dalyvis. Jis yra skaitęs viešas paskaitas Harvardo, Oksfordo, Kembridžo ir kituose prestižiniuose universitetuose. Apžvalgininkas nuolat prisideda prie BBC laidų „Today“ ir „Newsnight“ bei NPR, CNN ir „Sky News“ produkcijos. Žurnalas „Foreign Policy“ E.Lucasą nuolat įvardija kaip vieną iš 100 svarbiausių žmonių, kuriuos reikėtų sekti socialiniame tinkle „Twitter“.

Žurnalistas daug metų dirbo užsienio korespondentu – jis yra dirbęs Berlyne, Prahoje, Vienoje, Maskvoje ir Baltijos šalyse. Šiuo metu jis dirba Londone, žurnalo „The Economist“ tarptautinės skilties redaktoriumi. Nuo 2005-ųjų E.Lucasas turi savo skiltį savaitraštyje „European Voice“ (Briuselis), taip pat rašo tekstus „The Times“, „Daily Telegraph“, „Daily Mail“, „Foreign Policy“ ir „Standpoint“.

Šalia darbo „The Economist“, BBC ir „The Sunday Times“, E.Lucasas taip pat buvo vienas iš savaitraščio „Baltic Independent“, leidžiamo anglų kalba Taline (Estija), įkūrėjų. Bakalauro laipsnį jis įgijo Londono ekonomikos mokykloje, moka penkias užsienio kalbas – vokiečių, rusų, lenkų, čekų ir lietuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius