-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 15

VDU įamžino Leonido Donskio atminimą: atidaryta jo vardo biblioteka

Vasario 15 d., minint Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) įkūrimo 95-ąją sukaktį, VDU daugiafunkciniame mokslo ir studijų centre Kaune įamžintas filosofo, profesoriaus Leonido Donskio atminimas. Jo vardu pavadinta naujoji VDU socialinių ir humanitarinių mokslų biblioteka.
VDU socialinių ir humanitarinių mokslų biblioteka pavadinta Leonido Donskio vardu
VDU socialinių ir humanitarinių mokslų biblioteka pavadinta Leonido Donskio vardu / VDU nuotr.

„Profesorius Leonidas Donskis yra neatsiejamas nuo tekstų, knygų, rašymo, skaitymo ir visko, ką įprasmina bibliotekos – žmogiškojo žinių ir supratimo siekio, todėl vienam iškiliausių savo šalies mąstytojų pagerbti ir pasirinkome tokią mūsų šaliai svarbią progą – valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją, kuri kartu yra ir mūsų universiteto gimtadienis“, – sako VDU prorektorė, profesorė Ineta Dabašinskienė.

VIDEO: 10 prasmingų Leonido Donskio minčių

Leonido Donskio biblioteka veiks praėjusį spalį duris atvėrusiame VDU mokslo ir studijų centre, kuriuo siekiama įprasminti „Pasaulio lietuvių universiteto“ idėją – sutelkti viso pasaulio lietuvius, gyvenančius svetur, ne tik palaikyti, bet ir kurti bendrą, viso pasaulio lietuvių tinklą.

Pačio pirmo susitikimo su Leonidu metu pajutau jėgą, intelektinę, žmogišką, kuri gali įkvėpti dirbti, – teigė Valdas Adamkus.

Kaip ir VDU, šiuos siekius itin aktyviai savo veiklose nuolat rėmė ir darbais įkūnijo filosofas, kuris dirbo ir skaitė paskaitas mokslo institucijose visame pasaulyje, palaikė glaudžius ryšius su išeivių ir užsienio mąstytojais, tiesdamas jų tiltus su Lietuva. L.Donskis – vienas iškiliausių Europos mąstytojų, idėjų istorikų.

„Pačio pirmo susitikimo su Leonidu metu pajutau jėgą, intelektinę, žmogišką, kuri gali įkvėpti dirbti. Žavėjo jo mokėjimas bendrauti ne tik su tautiečiais, bet ir užsieniečiais. Jam mirus, Lietuva neteko vieno iš intelektualų. Gerbdami jo prisiminimą, norėtume, jog jo pėdomis sekdami, iškiltų jauni žmonės, pozityviai žvelgiantys į ateitį. Tai vienas iš žmonių-pavyzdžių“, – L.Donskį prisiminė prezidentas Valdas Adamkus, pats negalėjęs atvykti į bibliotekos atidarymą, tačiau pasidalijęs prisiminimais vaizdo įraše.

„Neabejoju, jog ši biblioteka taps centru, skleidžiančiu Leonido Donskio humaniškas mintis“, – tikino Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jo patarėjas prisipažino, jog nebūdavo Užsienio reikalų ministerijoje savaitės, jog nebūtų kalbama apie L.Donskį. Bendradarbiavimas su juo buvo itin prasmingas, tad daugelis ministerijos atstovų jaučiasi, jog, jam išėjus anapilin, buvo išplėsta ir dalelė jų pačių.

VDU rektorius Juozas Augutis ir bibliotekos direktorė Lina Bloveščiūnienė perkirpo simbolinę atidarymo juostą.

VDU bibliotekos atidarymas
VDU rektorius Juozas Augutis ir bibliotekos direktorė Lina Bloveščiūnienė

„Net ne pats faktas, jog suteikiamas šiai bibliotekai Leonido Donskio vardas, yra svarbiausias. Leonidas buvo Lietuvos, universiteto tam tikras pasiuntinys. Tai jis atvėrė plačius kelius, atvesdamas į Lietuvą, universitetą žymius žmones. Aplink jį visad virė intelektualios, mokslinės diskusijos. Tad taiklu, kad Leonidas persikelia į šią biblioteką, kur jis toliau bus tarp mūsų, jaunimo, kur toliau skleis savo idėjas, darys tai, ką darė būdamas gyvas universitete. Mes prisiminsime jį per jo knygas, mintis“, – teigė J.Augutis.

Bibliotekos atidarymo metu prisiminimais apie L.Donskį pasidalijo ir jo buvę kolegos, pabrėžę, jog Leonidas garsėjo laisvu minties judėjimu, į istoriją žiūrėjo filosofiškai. Tarp knygų lentynų įkurdinta ir viena, skirta L.Donskio kūrybai.

L.Donskio buvę studentai perskaitė keletą ištraukų iš šio profesoriaus knygų, perteikė jo mintis. Pvz., tai, kad Balio Sruogos „Dievų miškas“ – genialus grožinės literatūros kūrinys, kurio niekas nepranoks.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./VDU bibliotekos atidarymas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./VDU bibliotekos atidarymas

Bibliotekoje – per 25 000 leidinių

Centras, kuriame atidaryta biblioteka, veikia V.Putvinskio gatvėje, kurioje ilgą laiką gyveno ir pats L.Donskis. Biblioteka yra centrinė naujojo modernaus VDU pastato šerdis, virš jos yra įkurtos atskiros mokymosi zonos, yra dvi amfiteatrinės salės, poilsio kambariai, auditorijos, profesionaliausios garso studijos Baltijos šalyse, medijų laboratorija, Inovatyvių studijų institutas.

Daugiau nei 7 800 kvadratinių metrų ploto pastatas išsiskiria savo žaliąja koncepcija.

Prof. Leonido Donskio bibliotekoje sukaupta per 25 tūkstančius atvirai prieinamų leidinių, įrengtos 145 darbo vietos (35 iš jų kompiuterizuotos), 10 individualių grupinių darbo vietų, taip pat yra poilsio zonos, vietos, pritaikytos neįgaliesiems.

Bibliotekoje kaupiami studijoms ir mokslinei veiklai skirti socialinių ir humanitarinių mokslų leidiniai.

Ne pirma jo vardo biblioteka

VDU profesorius L.Donskis Vilniaus oro uoste sustojus širdžiai mirė pernai metų rugsėjo 21 d. Jam buvo 54-eri.

Per savo mokslinę karjerą L.Donskis dirbo Lietuvos, JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose, parašė daugiau kaip 40 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių.

2009-2014 metais L.Donskis dirbo Europos Parlamente, ten daugiausia dėmesio skyrė žmogaus teisių klausimams.

Pernai rugsėjį Rumunijos Baltijos ir Šiaurės šalių biblioteka bei Baltijos studijų skyrius Tirgovištės miesto Valachijos universitete taip pat buvo pavadinti Leonido Donskio vardu.

Klaipėdoje šiemet turėtų atsirasti L.Donskiui skirta atminimo lenta. Jį įamžinti svarstoma ir kitose Kauno erdvėse, tačiau dar nėra apsispręsta dėl konkrečios idėjos.

VIDEO: Arūnas Gelūnas: „Pirmą kartą laidoju draugą“
VIDEO: VDU rektorius Juozas Augutis apie L.Donskį: pakeisti jo nėra kuo
VIDEO: Alfredas Chmieliauskas: „Daug kas jį matė pavargusį, bet niekada išsisėmusio“
VIDEO: Leonido Donskio draugė Irena Dabašinskienė: „Turbūt pirma sužinojau šią žinią“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius