Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 23

Alma Adamkienė Kaunui padovanojo savo vardo tulpių

Penktadienį VDU Kauno botanikos sodo salos namelyje, kitaip dar vadinamoje Aukštosios Fredos dvaro ledainėje, vyko iškilminga olandiškų tulpių veislių „Alma Adamkienė“ ir „Gintarinė Lietuva“ svogūnėlių įteikimo VDU Kauno botanikos sodui ceremonija.
„Almos Adamkienės“ bei „Gintarinės Lietuvos“ tulpių veislių sodinimo ceremonija
"Almos Adamkienės" bei "Gintarinės Lietuvos" tulpių veislių sodinimo ceremonija / Mariaus Vizbaro nuotr.

Tulpių svogūnėlius sodui dovanojo prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma bei Nyderlandų karalystės ambasadorius Lietuvoje Gijsbertas Hendrikas Christiaanas van der Lingenas.

Abi tulpių veislės turi lietuvišką istoriją. 2008 m., prieš Jos Didenybės Karalienės Beatrix valstybinį vizitą Lietuvoje, pirmajai šalies poniai A.Adamkienei buvo padovanota jos vardu pavadinta šviesiai rausva tulpė. Šios tulpės iki šiol žydi Prezidentūros ir Prezidento rezidencijos sode.

„Gintarinės Lietuvos“ vardu pakrikštyta tulpių veislė buvo sukurta įprasminti Baltijos kelio 25-metį bei Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai.

„Gintarinės Lietuvos“ vardu pakrikštyta tulpių veislė buvo sukurta įprasminti Baltijos kelio 25-metį bei Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai. Specialiai Lietuvai sukurta tulpė kurį laiką buvo bevardė. Prezidentas V.Adamkus vadovavo komisijai, skirtai konkurso būdu išrinkti tulpės pavadinimą – ji gavo itin simbolinį „Gintarinės Lietuvos“ vardą.

Abiejų tulpių veislių autorius – J. Ligthart'as.

Naujieji tulpių svogūnėliai bus pasodinti VDU Kauno botanikos sodo tulpyne, tarp kitų 420 tulpių veislių.

„Linkiu, kad jos puoštų kiekvieno lietuvio sodelį. Kad išplistų“, – ceremonijos metu palinkėjo VDU rektorius Juozas Augutis.

Žodį tarė ir prezidentas V.Adamkus, patikinęs, kad gėlė – tai pats nuostabiausias bičiulystės ženklas, kuriuo mes sveikiname draugus, išreiškiame meilę. Taip pat tai – ir jo žmonos Almos didžiausias hobis. Jam pritarė iš šios iniciatyvos krikštamotė televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė, pasidžiaugusi ne tik etiketo bei tarpusavio santykių etalonu laikoma Adamkų šeimyna, bet ir olandų tradicija pirmininkaujant ES dovanoti ne ginklus bei kardus, o gležną gėlelę.

„Smagu būtų dabar soduose matyti prezidento Antano Smetonos vardo gėles ar ne? Nuo šiol visur išplis Almos Adamkienės tulpės. Gražu, kai gėlė susiejama su moterimi“, – teigė E.Mildažytė.

Šventėje dalyvavęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis patikino nesantis sodininkas, tačiau pripažino, jog jo valdomame mieste išties trūksta gražių gėlynų.

„Tai dovana ne tik sodui, bet ir miestui“, – patikino V.Matijošaitis.

Po simbolinės svogūnėlių sodinimo ceremonijos klausydamiesi smuiko garsų, svečiai vaišinosi VDU Kauno botanikos sodo vaisinių augalų arbata. Adamkams, kaip padėkos už svogūnėlius ženklas, įteiktos sode užaugintos spanguolės.

VDU Kauno botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis pabrėžė, jog labai vertinga kolekcijoje turėti į tarptautinį registrą įtrauktas tulpes, pavadintas lietuviškais vardais, o Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje pažadėjo grįžti į Kauną pavasarį, kad įsitikintų, kaip puikiai prigijo „Almos Adamkienės“ bei „Gintarės Lietuvos“ vardo tulpės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius