-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

VDU ŽŪA veikiančiame verslo inkubatoriuje – kanclerio šeimos narių įmonės

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijai (VDU ŽŪA, buvęs Aleksandro Stulginskio universitetas) priklausančiose patalpose, esančiose Kauno rajono Akademijos miestelyje, veikia studijų ir verslo centras – slėnis „Nemunas“. Jose taip pat prisiglaudė ir dvi akademijos kanclerio prof. Antano Maziliausko sūnaus įmonės. Be to, slėnyje įsikūrusiame verslo inkubatoriuje šildėsi ne viena su kanclerio šeima susijusi įmonė.
Aleksandro Stulginskio universitetas
Aleksandro Stulginskio universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sausį Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) tapo Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), o rektorius prof. A.Maziliauskas – kancleriu.

Aleksandro Stulginskio universitetui prof. A.Maziliauskas vadovauja nuo 2011 metų. Be įvairių pareigų universitete, 1997–1998 metais jis buvo Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Melioracijos ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėju, o 1998-2001 – ėjo ŽŪM Žemės ūkio plėtros ir maisto departamento direktoriaus pareigas. 2005-2010 metais vadovavo įmonei UAB „Projektų gama“.

Interneto svetainės rekvizitai.lt duomenimis, įmonės specializacija – konsultacijos dėl Europos Sąjungos struktūrinių fondų, projektų kūrimas, investiciniai projektai, verslo planų ruošimas. Taip pat architektūrinis, techninis ir inžinerinių tinklų projektavimas. 2014 metais UAB „Projektų gama“ bankrutavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Maziliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Maziliauskas

Universiteto g. 8A, Akademija – adresas, kurį šioje istorijoje išgirsite ne kartą. VDU ŽŪA priklausančiose patalpose įsikūręs ir integruotas mokslo, studijų ir verslo centras – slėnis „Nemunas“, skirtas Lietuvos žemės, miškų ir maisto ūkio sektoriui plėtoti.

2008 metais Vyriausybės patvirtintoje plėtros programoje teigiama, kad Programa finansuojama Finansų, Švietimo ir mokslo, Ūkio, Žemės ūkio ir kitų ministerijų koordinuojamų ES struktūrinių fondų bei kitų programų lėšomis. Integruoto mokslo, studijų ir verslo centro veiklą pavesta koordinuoti asociacijai „Slėnis Nemunas“, tarp kurios steigėjų yra ir VDU ŽŪA (tuometinis Lietuvos žemės ūkio universitetas).

Suskubo pildyti deklaraciją

Slėnis „Nemunas“ interneto svetainėje rašoma, kad VDU ŽŪA kancleris prof. A.Maziliauskas yra asociacijos Tarybos pirmininko pavaduotojas. 2013 metais pildytoje Privačių interesų deklaracijoje nurodyta, kad jis – Tarybos pirmininkas. Iki 2013 metų prof. A.Maziliauskas turėjo ir įmonės UAB „Mono projektas“ akcijų. Beje, penktadienį (sausio 18 dieną) 15min susisiekus su kancleriu, pirmadienį iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sistemos kanclerio Privačių interesų deklaracija jau buvo dingusi.

Beje, kartu ir patikslinti kai kurie interesai, sūnaus įmonės ir nuoma taip pat yra deklaruotos.

„Pastarąjį savaitgalį patikslinau ir pateikiau EDS sistemoje patikslintą deklaraciją (ji priimta), nes pasikeitė nuo sausio mano pareigos ir darbovietė, dabar jau esu nebe rektorius ir ne pavaduotojas, o VDU akademinio struktūrinio padalinio Žemės ūkio akademijos vadovas-kancleris. Pasikeitė pareigybės kodas ir, atrodo, kad šios kategorijos deklaracijos viešai nebeprieinamos sistemoje, kaip ir nurodoma VTEK puslapyje. Beje, kartu ir patikslinti kai kurie interesai, sūnaus įmonės ir nuoma taip pat yra deklaruotos“, – 15min paaiškino prof. A.Maziliauskas.

Verslo inkubatoriuje – šeimos narių įmonės

Po slėnio „Nemunas“ sparnu veikia verslo inkubatorius, kurio tikslas – lengvatinėmis sąlygomis teikti konsultacijų paslaugas verslui, sumažinti pradedančių įmonių veiklos riziką ir padėti joms įsitvirtinti rinkoje, skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų veiklos plėtrą. Be kitų paslaugų, vienoms verslo inkubatoriuje auginamoms įmonėms buvo suteiktos patalpos, kitoms – tik registracijos adresas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandro Stulginskio universitetas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandro Stulginskio universitetas

Viena iš jų – jau minėta UAB „Mono projektas“, vadovaujama Andriaus Maziliausko. Ji, kaip 15min paaiškino kancleris, kilo iš kitos įmonės kuri vadinosi UAB „Projektų gama LT“ (tai ne ta pati įmonė, kaip UAB „Projektų gama“), įsteigtos 2008 m., jai pakeitus pavadinimą. Pasak jo, sūnaus įmonė niekada nesinuomojo patalpų universitete.

„2013 m. lapkritį jai buvo leista suteikti įmonės registracijos adresą Akademijoje, Universiteto g. 8A, asociacijai „Slėnis Nemunas“ skirtose nuomos sutartimi verslo zonos patalpose. Mažos įmonės galėjo turėti tik registracijos adresą arba gauti įvairias virtualaus biuro ir kitas pasaugas iš asociacijos, kurios vienas iš tikslų – plėtoti mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

Taigi, jokių sutartinių santykių ši įmonė su universitetu neturėjo ir neturi, o registracijos patalpose veiklos nevykdė ir kitomis universiteto nei asociacijos „Slėnis Nemunas“ paslaugomis nesinaudojo“, – 15min dėstė prof. A.Maziliauskas.

Verslo inkubatoriuje šildosi ir viešo konkurso būdu patalpas nuomoja dvi Mindaugo Maziliausko – kito kanclerio sūnaus – įmonės: MB „Grainis“ ir UAB „Grainis agrotech“. Pirmoji įmonė slėnio patalpose įsikūrė 2015 lapkritį, jos vadovu M.Maziliauskas tapo keliais mėnesiais vėliau – 2016 vasarį.

Pasitvirtinus pradinei verslo idėjai prasidėjo verslo plėtra, todėl prireikė papildomų kabinetų.

15min jis atskleidė, kad ši nuomos sutartis pratęsta iki spalio mėnesio. 2016-aisiais sudarytos dar dvi nuomos sutartys (vasario 5 ir spalio 28 dienomis). Pašnekovas paaiškino, kad pasitvirtinus pradinei verslo idėjai prasidėjo verslo plėtra, todėl prireikė papildomų kabinetų. Tų pačių metų birželį patalpose įsikūrė ir antroji M.Maziliausko vadovaujama įmonė.

15min žiniomis, dar 2014 metais, t.y. iki M.Maziliauskui tampant MB „Grainis“ vadovu, viešųjų pirkimų konkurso būdu universitetas iš įmonės nuomojo grūdų daiginimo įrangą, nurodyta pirkimo vertė – 392 040 litų.

Paslaugomis naudojosi ir sūnaus žmona

UAB „Plan2Study“ – dar viena verslo inkubatoriaus paslaugomis pasinaudojusi įmonė. Jai vadovauja Rita Maziliauskienė, buvusi kanclerio sūnaus A.Maziliausko žmona. Be to, ji buvo ir asociacijos „Slėnis Nemunas“ projektų vadovė.

„Ji nei jos įmonė niekada patalpų nuomos neturėjo. Manau, „Plan2study“ tik kažkaip dalyvavo slėnio inkubacinėse priemonėse jaunoms įmonėms ir norinčioms kurti verslą, todėl tinklalapyje, ko gero, paminėta“, – 15min atsakė prof. A.Maziliauskas.

Tai buvo ne biuro patalpų nuoma, bet biuro paslaugų paketas inkubuojamai įmonei.

Iš pradžių teigusi, kad 2014-2015 metais naudojosi verslo inkubatoriaus paslaugomis ir nuomojo biuro patalpas, kitą dieną pašnekovė patikslino: „Tai buvo ne biuro patalpų nuoma, bet biuro paslaugų paketas inkubuojamai įmonei. Ten, kiek atsimenu, būdavo paslaugų paketas pasirenkamas pagal poreikį, ko įmonei reikia: spausdinimas, biuro patalpų darbui užtikrinimas, internetas, renginių organizavimas, konferencijų salytės patalpos, adreso pašto korespondencijai suteikimas ir pan.“

„Asociacijoje „Slėnis Nemunas“ dirbau projektų vadove apie 4 metus, nuo 2011 m. asociacijos „Slėnis Nemunas“ viešųjų pirkimų komisijos veikloje, apart projektinės veiklos (projektų, kuriems vadovavau) nedalyvavau“, – paprašyta paaiškinti savo santykį su asociacija bei paklausta ar yra dalyvavusi viešųjų pirkimų komisijos veikloje, sakė R.Maziliauskienė.

Inkubatoriaus paslaugomis pasinaudojusiųjų sąraše dėmesį patraukia dar viena įmonė – MB „Verslo vadovas“ (vėliau tapusi UAB). Šiuo metu įmonė valdo pardavimų akceleratorių, kurio partneris ir bendraįkūrėjas – Andrius Maziliauskas.

„Su šia įmone manęs nesieja jokie darbo santykiai. Esu pardavimų akceleratoriaus „Sales up“ bendraįkūrėjas“, – 15min atsakė A.Maziliauskas.

Kancleris interesų konflikto neįžvelgė

„A.Maziliauskas pats patalpų niekam nėra išnuomojęs, patalpų nuomoje nėra dalyvavęs, nuomos sutarčių nėra pasirašęs. Universitetas patalpas nuomojo laikydamasis Valstybės ilgalaikio turto nuomos teisės aktų viešojo konkurso būdu pagal patvirtintas sąlygas ir gavus Švietimo ir mokslo ministerijos sutikimą.

Visų konkursų sąlygos ir skelbimai buvo skelbiami viešai, taip pat nurodoma su ministerija suderinta minimali patalpų nuomos kaina. Konkursus vykdo konkursų komisija. Visiems konkursų dalyviams sąlygos vienodos. Dalyvių pasiūlyta kaina negali būti mažesnė už nustatytą“, – dėstė VDU ŽŪA kancleris prof. A.Maziliauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Maziliauskas ir Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Maziliauskas ir Viktoras Pranckietis

15min jis paaiškino, kad Universiteto g. 8A esančiose patalpose yra ne daugiau kaip 15 nuomininkų, įskaitant ir įsikūrusias verslo inkubatoriuje. Pasak jo, kasmet teikiama Valstybės turto naudojimo ataskaita, o neseniai atliktas valstybinis turto naudojimo auditas, kurio metu pažeidimų nebuvo nustatyta.

„A. Maziliauskas turto nuomos procese nedalyvavo ir nedalyvauja, todėl nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo ir interesų konflikto dėl sūnaus įmonių nuomos sutarčių, kaip tai numato teisės aktai, nekyla“, – rašoma 15min skirtame atsakyme.

Nuomos kainos neatskleidė

Prof. A.Maziliauskas 15min teigė, kad inkubatoriuje veikiančių įmonių nuomos sutartys sudaromos 3 metams, tačiau yra galimybė jas pratęsti ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui. Pasak jo, visos įmonės, taip pat ir MB „Grainis“ bei UAB „Grainis agrotech“, turi vienodos trukmės sutartis, tik sudarytos jos skirtingu metu.

„Visose konkursų sąlygose taikoma ta pati su ministerija suderinta minimali kaina – visoms įmonėms, visoms sutartims. Įmonės, teikdamos paraiškas konkursui teikia savo kainos pasiūlymą, ne mažesnį nei minimali nustatyta (didesnį pasiūlyti gali). Kitaip neatitiktų konkurso sąlygų ir paraiška būtų atmetama. Taigi nustatytos kainos sąlygos vienodos. Ar buvo pasiūlytos didesnės už minimalias? Apibendrintai galiu pasakyti kad taip, bet labai nedaug viršijančios minimalias“, – kalbėjo pašnekovas.

Kiek už patalpų nuomą moka M.Maziliauskas, 15min sužinoti nepavyko, tačiau paklaustas ar vertinant bendrą įmonių, nuomojančių patalpas Universiteto g.8A kontekstą, sūnus moka mažiausiai, kancleris atsakė neigiamai. Pasak jo, dvi sūnaus įmonės įsikūrusios maždaug 130 kvadratinių metrų plote, o bendras nuomojamų patalpų dydis – 2000 kvadratinių metrų.

„Patalpų nuomos viešojo konkurso sąlygose buvo nurodytas bendras nuomotinų patalpų̨ pradinis nuompinigių dydis – 2,90 Eur/kv. m be PVM. Patvirtinu, kad visose mūsų sutartyse nuomos kaina yra lygi arba didesnė nei nustatytas pradinis nuompinigių dydis“, – patikslino M.Maziliauskas.

Pakomentuoti šią situaciją 15min taip pat paprašė ir VTEK. Atstovė spaudai ir duomenų apsaugos pareigūnė Eglė Ivanauskaitė paaiškino, kad išanalizavusi pateiktą informaciją Komisija pateiks atsakymus.

Papildyta vasario 22 dieną

VTEK 15min skirtame rašte paaiškino, kad nėra pakankamo pagrindo pradėti tyrimą dėl A.Maziliausko elgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius