-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 29

Vėl kaip gruodį: Vilniaus regione COVID-19 skyriai beveik pilni, pacientai jaunėja, vos ne pusė – su britiškąja atmaina

Vilniaus regione ligoninių skyriai, kur gydomi COVID-19 pacientai, sparčiai užsipildo. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninės filiale pirmadienį tebuvo penkios laisvos lovos, Santaros klinikose užpildyta apie 80 proc. vietų. Beveik pilnas ir tik atidarytas skyrius Trakuose. Pusė pacientų yra užsikrėtę britiškąja COVID-19 atmaina, guldomi ir susirgę dėl Pietų Afrikos Respublikos (PAR) mutacijos.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Šiek tiek atokvėpio – ir ligoninių COVID-19 skyriai vėl ėmė pildytis.

Užpildyta 80 proc. lovų

Kaip sako Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė, Vilniaus regione šių skyrių užimtumas siekia 80 proc., tiesa, Alytaus apskrityje situacija kur kas geresnė – ten užimta tik apie 60 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų.

Vilniaus apskrityje skaičiai liūdnesni: Vilniaus miesto klinikinės ligoninės (VMKL) filiale Antakalnio g. 124 užimta net 95 proc. vietų, Santaros klinikose – arti 80 proc.

„Prieš savaitę papildomai atsidarė Trakų ligoninės skyrius, 25 lovų, tai ten irgi jau pasiektas 70 proc. užimtumas. Savaitgalį, kaip ir įprastą dieną, vyko pacientų išrašinėjimai, kas leido mums iš tiesų išgyventi su 80 proc. užimtumu. Nes priešingu atveju, jeigu neišrašinėtume po 15-20 pacientų per dieną, būtų visame regione arti 100 proc. vietų užimta.

Dabar paguldome po 50-60 pacientų per dieną, o dar prieš kokias tris savaites buvo sumažėjimas ir džiaugėmės, kad būdavo 25, kartais 30 pacientų. Tai po poros savaičių matome, kad beveik dvigubai. Tai ruošiamės, žiūrime prognozes, ką analitikai, ekspertai siūlo ir ką mums rodo, tai tikėtina, kad vėl situacija tokia, kaip buvo. Gal tik pacientų daugėja ne taip drastiškai“, – kalbėjo A.Bilotienė Motiejūnienė.

Dabar paguldome po 50-60 pacientų per dieną, o dar prieš 3 savaites džiaugėmės, kad būdavo 25, kartais 30 pacientų.

Lyg gruodį

Pagal sudėtingumą, pacientų skaičių, kaip teigia Santaros klinikų direktorė valdymui, situacija yra tokia, kokią turėjome gruodžio pradžioje ar vidury:

„Sunku pasakyti, kiek ta kreivė kils ir kokia čia bus situacija, nes yra atmainos.

Apie pusė pacientų Santaros klinikose yra su britiškąja atmaina, todėl sunku kažką prognozuoti. Bet pagal turimas prognozes, galima pakilimas dar porą savaičių. Planuojamės švenčių laukti su papildomomis lovomis.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Kalbamasi su Vilniaus miesto savivaldybe, VMKL, kadangi yra labai didelė tikimybė, jog teks peržiūrėti pacientų srautus ir, jeigu reikės, teks atidaryti papildomus COVID-19 padalinius.

Situacija turėtų imti aiškėti apie savaitės vidurį, vis dėlto A.Bilotienė Motiejūnienė optimizmu netrykšta – net ir išrašius pasveikusius ar sparčiai sveikstančius, užimtumas skyriuose Vilniaus apskrityje siekia 80 proc.

Apie pusė pacientų Santaros klinikose yra su britiškąja atmaina, todėl sunku kažką prognozuoti.

„Esant poreikiams kalba eis apie esminius pokyčius Vilniaus mieste. Antakalnio g. 124 filiale jau vietos plėstis kaip ir nėra, tektų plėstis pagrindiniame pastate Antakalnio g. 57. Tik tiek, kad ir dabar ten pilna apimtimi nedirbama, kadangi paslaugas teikia tie patys darbuotojai, kurie dirba ir COVID-19 skyriuose, jų reikia šiek tiek daugiau. Tai ligoninės paslaugų apimtys šiek tiek mažesnės, tad svarstomas konkrečiai šitas variantas“, – sakė Santaros klinikos vadovė.

Pacientai jaunesni

Paklausta apie pacientus, A.Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad jie jaunėja.

„Jeigu anksčiau turėdavome nemažą dalį pacientų, kuriems buvo 70+ metų, tai dabar tikriausiai didžioji dalis yra nuo 50 iki 65 metų žmonės. Atsiranda jau nemažai ir net iki 40 metų, jų yra apie 16 proc. visų, kurie gydosi Santaros klinikose.

Jau matome, kad pacientai nėra vien vyresnio amžiaus. Kaip tik tie, kuriems daugiau nei 70 metų, sudaro nedidelę dalį. O daugiau nei 80-ies metų pacientų tėra apie 5 proc. Didžiausią grupę – daugiau nei 28 proc. – sudaro 50-60 metų, tad tikrai jaunesnio amžiaus pacientai.“

Ar įtakos tokiems pokyčiams galėjo turėti vakcinacija, A.Bilotienė Motiejūnienė neskubėjo teigti. Esą tai gali būti viena iš priežasčių, nes dalis senyvo amžiaus žmonių per antrąją bangą sirgo, kiti labiau saugosi.

Jeigu gruodžio mėnesį mes turėdavome per 500 darbuotojų, sergančių COVID-19, o dabar turime 35.

„Šiandien pasakyti, ar turėjo įtakos vakcinacija, dar sunku. Ką galime tikrai pasakyti, yra tai, kad tarp tų 50-65 metų ligonių skiepytų nėra. Bet turbūt reikėtų sakyti, kad turi reikšmės vakcinacija, taip galima pasakyti žiūrint į darbuotojus.

Jeigu gruodžio mėnesį mes turėdavome per 500 darbuotojų, sergančių COVID-19, o dabar turime 35, tai net nesiekia vieno procento, vadinasi, vakcinacija poveikį turi. Bent jau mes džiaugiamės, nes nėra masiškai sergančiųjų ar saviizoliacijoje ir mes turime žmogiškuosius resursus“, – sakė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Pacientas su PAR mutacija stebimas

Santaros klinikose gydomas ir vienas pacientas, užsikrėtęs PAR COVID-19 atmaina.

Kaip sakė direktorė valdymui, jis nėra reanimacijoje, tačiau Santaros klinikose guldomi pacientai yra vidutinio sunkumo arba sudėtingesnės būklės.

Vis dėlto šis pacientas keliauti į namus neišrašomas, jam minimaliai reikia deguonies, gydytojai stebi šio ligoninio savijautą.

„Jo būklė neleidžia šiuo metu gydytis ambulatoriškai, todėl jis gydomas stacionare, Infekcinių ligų skyriuje, kaip ir visi COVID-19 pacientai“, – teigė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Praeitą penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, jog viruso genomo sekoskaitos tyrimai rodo, kad Vilniaus regione jau dominuoja didesniu užkrečiamumu pasižyminti britiškoji koronaviruso atmaina.

Tiriant atsitiktinius mėginius, šiai atmainai būdingas S geno trūkumas nustatomas 70-80 proc. atvejų.

Būtent Vilniaus apskrities savivaldybėse buvo fiksuojamas ir didžiausias 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų.

Su britiškąja koronaviruso atmaina ir aukštyn šoktelėjusiu sergamumu siejamas ir vasario viduryje prasidėjęs hospitalizuotų COVID-19 pacientų skaičiaus augimas Vilniaus regione.

Pusė visų Lietuvoje hospitalizuotų COVID-19 pacientų šiuo metu guli būtent Vilniaus regiono ligoninėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius