-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 26

Veržlią Vilniaus vaikų darželių plėtrą lėmė inovatyvūs sprendimai

Apie 30 tūkst. vaikų Vilniuje kasdien keliauja į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kurių sostinėje priskaičiuojama beveik 140. Dar prieš kelerius metus vietų vaikų darželiuose stigo, tačiau pastaraisiais metais situacija gerėja – prie to prisideda modernus ir pasiteisinęs sprendimas: per kelerius metus sostinėje duris atvėrė ne vienas modulinis vaikų darželio priestatas, projektuojami ir nauji pastatai. Vaikų darželių, kurių steigėja yra miesto savivaldybė, statybos projektų valdymu rūpinasi Vilniaus vystymo kompanija (VVK). Nors tai tik nedidelė dalis iš visų VVK vystomų projektų, jai skiriamas ypatingas dėmesys.
Trečiasis modulinis vaikų darželis atidarytas Pašilaičiuose
Trečiasis modulinis vaikų darželis atidarytas Pašilaičiuose / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pati sostinė auga ir plečiasi, čia gausu jaunų šeimų, tad per pastaruosius penkerius metus daugėjo vaikų, kurie eina į ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Šiuo metu jas lanko maždaug puspenkto tūkstančio mažylių daugiau nei prieš penkerius metus – iš viso apie 30 tūkst.

Moduliniai pastatai – skandinaviška mada

Pirmiausiai Vilniaus savivaldybė pasirūpino sklandesniu vaikų patekimo į darželius procesu – įdiegta elektroninės registracijos į juos sistema, vėliau patvirtinta kompensacijų pasirinkusiems lankyti privačius darželius teikimo tvarka, o šiuo metu labiausiai pastebimas infrastruktūros plėtros etapas. Kaip sako VVK direktorė Rasa Čeponytė, ko gero, visi vilniečiai pastebėjo, kad ugdymo įstaigų renovacija ir statybos pastaruosius kelerius metus vyksta gerokai aktyviau nei anksčiau, tam skiriamas ypatingas dėmesys.

„Baigta projektuoti ir netrukus bus pradėta statyti moderni Tolminkiemio gimnazija Pilaitėje, tame pačiame mikrorajone projektuojami du vaikų darželiai. Taip pat įvykdytas Bajorų darželio rangos darbų konkursas. Objekto ypatingumas tame, jog bus įrengta moderni geoterminio šildymo sistema“, – kelis „karštus“ pastarojo meto darbus įvardija R.Čeponytė.

Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė
Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė

Anot pašnekovės, greitą infrastruktūros plėtrą leidžia vykdyti sprendimas vystyti modulinius vaikų darželių priestatus bei pastatus. Tokie objektai pirmiausiai išskirtiniai tuo, jog operatyviai galima atlikti darbus, kadangi objektai yra sumontuojami iš jau paruoštų modulių.

Moduliai savo infrastruktūra niekuo neatsilieka nuo įprastų darželių, o kai kuriuos senesnės statybos net pranoksta.

Kita vertus, jie ir vizualiai atrodo patraukliai – pavyzdžiui, fasadus gyvina spalvingos detalės, be to, moduliai savo infrastruktūra niekuo neatsilieka nuo įprastų darželių, o kai kuriuos senesnės statybos net pranoksta. Tarkime, Skandinavijos šalyse tokiu būdu įrengiami ne tik darželiai, mokyklos, bet ir ligoninės, daugiabučiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Modulinis darželio „Vandenis“ priestatas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Modulinis darželio „Vandenis“ priestatas

Pradžioje žiūrėję atsargiai, dabar džiaugiasi

Visai gali būti, jog statydami modulinius visuomeninės paskirties statinius artimiausiais metais dar aktyviau imsime pavyzdį iš skandinavų. Vilniuje per kelerius metus atsirado šeši nauji moduliniai darželiai. Nors pastatyti per labai trumpą laiką, visi jie yra pilnaverčiai pastatai – turi pamatus, yra prijungti prie visų inžinerinių tinklų. „Pradžioje vaikų tėveliai su nuostaba žiūrėjo į modulinių darželių idėją, bet dabar visi yra laimingi ir patenkinti“, – tai, kad vilniečiai priėmė modernią idėją, patvirtina R.Čeponytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moduliniame darželyje „Vandenis“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moduliniame darželyje „Vandenis“

Anot jos, moduliniai darželiai yra modernūs, spalvingi ir suplanuoti ergonomiškiau, todėl daug geriau atitinka darželinukų poreikius negu senieji darželių pastatai. Jokia paslaptis, jog pastatuose, kur didžiąją dalį dienos praleidžia maži vaikai, reikia ir atsparių, ir savo sudėtimi švarių ar net ekologiškų medžiagų, naudojamos moduliniuose statiniuose tokius kriterijus ir atitinka.

Beje, ir pati VVK, pastaraisiais metais vienu metu valdanti net apie 200 statybos projektų, neseniai įdiegė svarbią naujovę savo darbo procesuose. Tai vadinamieji BIM (angl. Building information modelling & management) principai ir technologijos, padedantys efektyviau valdyti statybų ir projektavimo procesą. „BIM mums padeda išvengti projektinių klaidų, nenumatytų papildomų darbų, gauname tikslesnius kiekių žiniaraščius. Be to, naudojame elektroninį statybos darbų žurnalą, o jei, tarkime, rangovas bankrutuoja, visi dokumentai lieka pas mus. Elektroninis žurnalas taip pat leidžia pagerinti ir vidinę darbų kontrolę“, – pasakoja VVK vadovė, sakanti, jog tapo lengviau efektyviau planuoti statybos procesus, laiką ir biudžetą.

Šimtai naujų vietų mažyliams

Ko gero, daugeliui kirba klausimas, kiekgi papildomai vaikų priimta į darželius atsiradus naujiems jų priestatams? Pavyzdžiui, viename pirmųjų, Fabijoniškių mikrorajone prie darželio „Vandenis“ pastatytame moduliniame priestate sulaukta 100 vaikų. Karoliniškėse modulinis dviejų aukštų priestatas atsirado prie lopšelio-darželio „Strazdelis“, jis sutalpino beveik 80 vaikų. Pastate tilpo ne tik vaikų žaidimams, ugdymui bei poilsiui skirtos zonos, bet ir nedidukė sporto salytė.

Moduliniu darželiu džiaugiasi ir Pašilaičių gyventojai, prie lopšelio-darželio „Gabijėlė“ išdygo priestatas, leidęs papildomai ugdyti per 100 vaikų. Panašus skaičius vaikų buvo pakviestas lankyti naują lopšelio-darželio „Gintarėlis“ modulinį priestatą Baltupiuose, Didlaukio gatvėje.

Pagaliau šių metų rugsėjį penktuoju ir šeštuoju atvertais moduliniais priestatais džiaugėsi antakalniečiai ir Karoliniškių gyventojai. Antakalnyje priestatas atidarytas prie darželio „Atžalėlė“, o Karoliniškėse – prie lopšelio-darželio „Medynėlis“. Kiekviename iš šių dviaukščių priestatų įsikūrė per 100 vaikų, lankančių 6 grupes.

Dabar daug dėmesio sutelkta į augantį Pilaitės mikrorajoną, kur yra didžiulis vaikų darželių poreikis.

Pasak R.Čeponytės, dabar daug dėmesio sutelkta į augantį Pilaitės mikrorajoną, kur yra didžiulis vaikų darželių poreikis. Tad neatsitiktinai čia suprojektuoti 2 moduliniai pastatai su vidiniais kiemeliais, lauko žaidimų ir sporto erdvėmis. Tolminkiemio gatvėje iškilsiančiame pastate, tiesa, jau antruoju etapu numatytos netgi baseino patalpos. Kiekvienas šių darželių Pilaitėje turėtų priimti apie 300 vaikų.

Bendrovės „Atamis“ vidualai/Planuojamas naujas darželis Pajautos g., Pilaitėje
Bendrovės „Atamis“ vidualai/Planuojamas naujas darželis Pajautos g., Pilaitėje

Medžiaga parengta pagal UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius