Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 18

Vidaus reikalų ministras T.Žilinskas nori peržiūrėti veiksmų planą dėl Vilniaus taboro

Naujasis vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas sako norinti peržiūrėti Vyriausybėje svarstomas priemones, kuriomis būtų skaidomas Vilniaus romų taboras.
Tomas Žilinskas
Tomas Žilinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš ir pats paprašiau, kad man duotų laiko (...) iš naujo įvertinti visas siūlomas priemones ministerijų ir pasižiūrėti, ar mes iš tikrųjų galime tvirtinti jas atskirai“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė T.Žilinskas.

Pasak jo, Vyriausybė pirmadienį nepriėmė sprendimo dėl tarpinstitucinių priemonių, nes nemažai jų kartojasi su kultūros ministro Šarūno Biručio patvirtintos programos dėl romų integracijos nuostatomis.

Be kitų priemonių, Vyriausybė planavo nustatyti Vilniaus romų tabore gyvenančių šeimų socialinio būsto poreikį ir jo prieinamumą, kelti romų vaikų aktyvumą ir pilietiškumą, konsultuoti narkotikus vartojančius asmenis reabilitacijos ir integracijos klausimais bei organizuoti policijos operacijas, skirtas neteisėtai narkotikų prekybai tabore.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė buvo parengusi romų integracijos programą, kuria būtų numatomos lengvesnės galimybės suteikti socialinį būstą. Ketinama skirti subsidijas būsto už taboro ribų nuomai. Šią programą planuojama patvirtinti balandį.

Savo ruožtu socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis teigė, kad patys romai vangiai naudojasi valstybės teikiamomis galimybėmis.

„Aš neįsivaizduoju, ką būtų galima pasiūlyti žmogui, kad staiga pasikeistų jo nuomonė ir sąmonė, kad jo požiūris pasikeistų“, – sakė viceministras.

Pasak jo, romams siūlomos galimybės įsilieti į darbo rinką, bet tai neduoda norimų rezultatų.

Tuo metu policijos generalinis komisaras Linas Pernavas teigė, kad policija tęs vykdomas priemones tabore ir jo apylinkėse, tačiau pabrėžia, jog taboro išardymui būtinos ilgalaikės priemonės.

„Jeigu mes tikimės, kad mes per keletą mėnesių suvaldysime šią problemą, na, matyt, būtų naivu tikėtis“, – sakė L.Pernavas.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų – vaikai. Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, vien rugpjūčio-spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius