Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 15

Viešieji pirkimai: septynios partijos – septyni skirtingi požiūriai į skaidrumą

Politinės partijos skirtingai supranta ir ne visos laikosi Viešųjų pirkimų įstatymo, pagal kurį privalo teikti informaciją apie savo pirkinius. Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė sako, kad tokiu būdu partijos demonstruoja prastą pavyzdį, kaip nesilaikyti savo priimamų įstatymų.
Slepiami pinigai
Slepiami pinigai / Vida Press nuotr.

„Politinės partijos nėra tas pavyzdys, kurios užduotų toną ir kurtų kultūrą, kaip reiktų elgtis. Deja, atėjusios į valdžią, jos nesilaiko tų įstatymų, kuriuos pačios priima“, – 15min apibendrino politinių partijų gebėjimus informuoti apie viešuosius pirkimus D.Vilytė.

Pasak jos, partijoms yra privaloma kasmet iki sausio pabaigos pateikti viešųjų pirkimų procedūrų ataskaitas, viešinti didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės sutartis per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą.

Vienintelė išlyga – rinkimų kampanijos, per kurias politinės partijos viešinimo paslaugas gali įsigyti nesilaikydamos viešųjų pirkimų taisyklių.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Diana Vilytė
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Diana Vilytė

Dėl mažos vertės pirkimų – sumaištis

Anksčiau politinės partijos įstatymu buvo įpareigotos mažos vertės pirkimų išklotines skelbti savo oficialiuose tinklalapiuose, tačiau ši prievolė tyliai panaikinta tuo metu, kai iš įstatymų buvo išbraukiami reikalavimai informaciją skelbti „Valstybės žiniose“, kurios nebėra leidžiamos.

Anksčiau partijos privalėjo šiame leidinyje skelbti apie visas didesnės nei 3 tūkst. eurų vertės raštu sudaromas pirkimų sutartis, o informaciją apie mažesnės vertės pirkimus nurodyti savo oficialiuose tinklalapiuose.

Politinės partijos nėra tas pavyzdys, kurios užduotų toną ir kurtų kultūrą, kaip reiktų elgtis. Deja, atėjusios į valdžią, jos nesilaiko tų įstatymų, kuriuos pačios priima, – sako D.Vilytė.

Tačiau nuo pernai liepos tokios prievolės nebeliko. Taigi dabar mažos vertės pirkimų išklotinių skelbimas liko tik pačių partijų skaidrumo reikalu.

„Ar partijos skelbia šiuos duomenis viešai savo tinklalapiuose, tai jau politinės kultūros dalykai. Ar jie nori atsiskaityti visuomenei, kam išleido lėšas, ar ne? Čia partijų skaidrumo dalykai“, – teigia D.Vilytė.

Tiesa, VPT yra numačiusi Seimui siūlyti taisyti įstatymą ir įpareigoti politines partijas skelbti visas raštu ir žodžiu sudaromas pirkimų sutartis, jei jų vertė viršija 3 tūkst. eurų.

15min nutarė palyginti, kaip parlamente atstovų turinčios septynios pagrindinės politinės partijos laikosi Viešųjų pirkimų įstatymo: ar pateikia ataskaitas VPT, ar skelbia didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės sutartis centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą, ar viešina mažos vertės pirkimų išklotines.

Tvarka ir teisingumas

  • Ataskaitos už 2016 m. VPT nėra pateikusi. (Paskutinė teikta ataskaita už 2015 m.)
  • Sutarčių neviešina.
  • Mažos vertės pirkimų savo tinklalapyje neskelbia.

Partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus 15min paaiškino, kad sutarčių partija neskelbia ir ataskaitų neteikia, nes pirkimų vykdo labai mažai.

„Mes labai mažai vykdome tų pirkimų ir jie yra kelių šimtų eurų vertės. Jų ir nereikia viešinti per tą sistemą. Aišku, tinklalapyje mes artimiausiu metu paviešinsime ir ataskaitas pateiksime. Ten visiškai nedaug tų pirkimų mūsų yra. Kelių tūkstančių eurų apimtys, nes mes pinigus išleidžiame rinkimų kampanijos metu, kai įstatymas negalioja ir ten nieko įspūdingo nėra. Kol kas net neturime žmogaus, kuris būtų atsakingas už viešuosius pirkimus. Kadangi susižiūrėjau, kad ataskaitos VPT nėra pateiktos, tai pateiksime jas ir už praėjusius metus, ir už užpernai. Tai nebus sudėtinga“, – kalbėjo A.Petkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Almantas Petkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Almantas Petkus

Anot jo, tinklalapyje partija ketina paskelbti ir mažos vertės pirkimų dalį. „Tų, už kelis šimtus tik, tai ne, bet tuos, kur partijos renginiams, sąskrydžiams už tūkstantį ar daugiau, tai šiuos skaičius paviešinsime“, – teigė „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius.

Tėvynės sąjunga

  • Teikia ataskaitas VPT. Pateiktoje ataskaitoje už 2016-uosius metus Tėvynės sąjunga nurodo vykdžiusi 696 pirkimus, kurių bendra vertė 550,6 tūkst. eurų.
  • Sutarčių neviešina.
  • Mažos vertės pirkimų savo tinklalapyje neskelbia.

Partijos vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė teigė, kad partija viešiesiems pirkimams vykdyti turi atskirą etatinį darbuotoją.

„Stengiamės viską daryti tvarkingai, nes žinome jautrumus. O tai tikrai yra sudėtinga sritis, reikalaujanti daug darbo. Ataskaitas visada teikiame, jas jau dabar ruošiame už praėjusius metus“, – teigė ji.

Tačiau sutarčių partija, pasak pašnekovės, neviešina, nes tiesiog nėra pirkusi nieko, ko vertė būtų didesnė nei 10 tūkst. eurų.

„Mes neturime tokių sutarčių“, – tikino A.Gedvilienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aistė Gedvilienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aistė Gedvilienė

Tuo tarpu mažos vertės pirkimų išklotinės Tėvynės sąjunga neskelbia, nes sulaukė teisininkų išaiškinimo, kad tai nebėra privaloma. A.Gedvilienė sako, kad surankioti visus pirkimus būtų ir gana sudėtinga.

„Mes turime specifiką, nes yra 70 skyrių, kurie beveik visi turi savo sąskaitas ir atskirus finansus. Tai mums suvaldyti viešuosius pirkimus yra didelis uždavinys, nors tikrai tai darome. Nuoširdžiai sakant, vyresni žmonės, kuriems partinė veikla nėra pagrindinė, neturintys nieko bendra su finansais sunkiai susigaudo sistemose, tačiau stengiamės maksimaliai informuoti žmones, kaip tai daroma“, – aiškino ji.

Darbo partija

  • Teikia ataskaitas VPT. Pateiktoje ataskaitoje už 2016-uosius metus Darbo partija nurodo vykdžiusi 621 pirkimą, kurių bendra vertė 274,2 tūkst. eurų.
  • Sutarčių neviešina.
  • Mažos vertės pirkimų savo tinklalapyje neskelbia.

Partijos atsakingoji sekretorė Ingrida Karpuškaitė tikina, kad didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės pirkimų Darbo partija nevykdo, todėl ir neskelbia tokių sutarčių. O visus mažos vertės pirkimus, pasak atsakingosios sekretorės, netrukus rinkėjai galės rasti partijos tinklalapyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbo partijos tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbo partijos tarybos posėdis

„Mes neturime didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės pirkimų, o visų mažos vertės pirkimų sąrašą planuojame skelbti. Šiuo metu atnaujinamas partijos tinklalapis ir dirbame su programuotojais, kad atsirastų techninės galimybės šią išklotinę skelbti. Tikrai tvarkome visus šiuos reikalus ir artimiausiu metu skelbsime“, – teigė ji.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis

  • Teikia ataskaitas VPT. Pateiktoje ataskaitoje už 2016-uosius metus Liberalų sąjūdis nurodo vykdęs 1433 pirkimus, kurių bendra vertė 293,1 tūkst. eurų.
  • Sutarčių liberalai neviešina.
  • Mažos vertės pirkimus skelbia savo tinklalapyje. Šiuo metu galima rasti partijos 2017 m. sausį – lapkritį vykdytus pirkimus.

Laikinai partijos atsakingojo sekretoriaus pareigas einantis Vytautas Mitalas tikina, kad sutarčių partija neviešina, nes neperka nieko, kas kainuotų brangiau nei 10 tūkst. eurų. Bent jau pastaruoju metu, kai partijos atsakinguoju sekretoriumi tapo V.Mitalas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Tačiau Liberalų sąjūdžio oficialiame tinklalapyje skelbiamame mažos vertės pirkimų sąraše yra ir vienas brangesnis pirkinys. Čia nurodyta, kad birželį Liberalų sąjūdis iš Jordano Kenstavičiaus už 16,1 tūkst. eurų pirko apgyvendinimo ir renginio organizavimo paslaugas.

Dėl praeities pirkimų V.Mitalas rekomendavo kreiptis į anksčiau atsakingosios sekretorės pareigas ėjusią Justiną Kisinaitę, tačiau ji antradienį telefonu neatsiliepė.

LVŽS

  • Teikia ataskaitas VPT. Pateiktoje ataskaitoje už 2016-uosius metus LVŽS nurodo vykdžiusi 163 pirkimus, kurių bendra vertė 56,5 tūkst. eurų.
  • Sutartis viešina. 2016-aisiais partija paviešino 36,3 tūkst. eurų vertės viešinimo paslaugų sutartį su LNK. 2017-aisiais metais LVŽS paviešino iš įmonės „Zitauda“ už 10,8 tūkst. eurų metams pirkusi buhalterines paslaugas ir dar 12 tūkst. eurų tai pačiai įmonei sumokėjusi už viešųjų pirkimų paslaugas, teikiamas dvejus metus.

Taip pat LVŽS nurodė už 25,9 tūkst. eurų iš fizinio asmens Liutauro Ulevičiaus metams pirkusi viešųjų ryšių ir komunikacijos paslaugas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius

Be to, LVŽS nurodo su advokatų profesine bendrija „Leximum“ sudariusi metinę teisinių paslaugų pirkimo sutartį už 14,4 tūkst. eurų.

Sutartį su partija pasirašė advokatų vardu pasirašė iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio „Agrokoncerno“ neturtines valdymo teises perėmęs bei su R.Karbauskiu sietos buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės verslą savo nuomojamose patalpose priglaudęs Evaldas Valčiukas.

  • Mažos vertės pirkimus vėl skelbia. Mažos vertės pirkimų savo tinklalapyje partija šiemet nebeskelbė, nors dar pernai buvo įkėlusi 2014, 2015 ir 2016 m. pirkimų žurnalus. Šie žurnalai kurį laiką buvo panaikinti.

Tačiau po 15min klausimų į LVŽS tinklalapį grįžo ne tik ankstesnių metų mažos vertės pirkimų žurnalai, bet ir buvo patalpintas naujas – 2017 m. pirmo pusmečio pirkimų sąrašas.

Partijos atstovas spaudai L.Ulevičius tikina, kad nepaisant to, kad įstatymas šių dokumentų skelbti nebeįpareigoja, partija ketina ir toliau viešinti visą informaciją apie pirkimus.

„Mes sugebėjome greituoju būdu atstatyti tai, kas buvo paslėpta ir vėl visa mūsų viešųjų pirkimų informacija yra paskelbta ir netgi 2017 m. informacija iki birželio 30 dienos yra paskelbta. Manau, kad ir toliau skelbsime viską. Neturime, ką slėpti“, – teigė „valstiečių“ atstovas.

LSDP

  • Teikia ataskaitas VPT. Pateiktoje ataskaitoje už 2016-uosius metus LSDP nurodo vykdžiusi 266 pirkimus, kurių bendra vertė 329 tūkst. eurų.
  • Sutartis viešina. Išvis LSDP yra paskelbusi 60 sutarčių: 18 – 2015-aisiais, 24 – 2016-ais, 18 – 2017-aisiais metais. Partija viešina ne tik didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės sutartis. Pavyzdžiui, pernai ji skelbė už 145 eurus įsigijusi mobilųjį telefoną. Didžiausias pernykštis socialdemokratų pirkinys – iš įmonės „Fleet union“ už 47,1 tūkst. eurų dvejų metų laikotarpiui įsigyti degalai.

Nemažai partija išleido ir renginiams. „Litexpo“ konferencijų salės nuoma ir maitinimas renginio metu socialdemokratams kainavo 28,5 tūkst. eurų. 12,4 tūkst. eurų partija sumokėjo už Šventosios poilsinės „Energetikas“ stovyklavietės nuomą.

Dar 10,9 tūkst. eurų partija sumokėjo už metines advokato Lino Blažulionio paslaugas.

  • Mažos vertės pirkimus skelbia savo tinklalapyje. Šiuo metu prieinama informacija apie pirkimus vykdytus pirmąją praėjusių metų pusę. Tiesa, tarp šių pirkimų yra ir nurodyta 10 tūkst. eurų sumą viršijančių pirkinių, kurių pirkimo sutartys nėra pateikiamos centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje.

Vienas tokių pirkimų – vizitinės kortelės už 43 tūkst. eurų, įsigytos iš įmonės „Spaudmeta“. Kitas – už 31,7 tūkst. eurų iš įmonės „Vellera plius“ pirkti reklaminiai marškinėliai.

Tačiau pradėjus aiškintis, kodėl šių pirkimų sutartys nebuvo skelbtos centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje, paaiškėjo, kad nei vizitinių, nei marškinėlių socialdemokratai nepirko.

Socialdemokratų partijos atsakingasis sekretorius Linas Jonauskas surado duomenis apie vizitinių kortelių ir marškinėlių pirkimus bei pranešė, kad įsivėlė klaida, nes šie pirkiniai atitinkamai partijai kainavo 12 ir 72 eurus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Jonauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Jonauskas

L.Jonauskas sako, kad socialdemokratai ketina ir ateityje skelbti visą informaciją apie viešuosius pirkimus, nepaisydami fakto, kad tokios prievolės nebėra.

„Nematau problemų ir toliau skelbti absoliučiai visus pirkimus, jei tik to reikia žmonėms. Drąsiai skelbsime tai labai daug darbo nepareikalaus“, – teigė L.Jonauskas.

Lenkų rinkimų akcija

Partijos atsakingoji sekretorė Renata Sobieska-Monkevič tikina, kad didesnės nei 10 tūkst. eurų vertės pirkimų partija nevykdo, todėl ir neskelbia jokių sutarčių centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje.

„Tokių sutarčių nebuvo. Gal viena tiktai, turėčiau pasitikslinti, bet greičiausiai nebuvo, nes būtume paskelbę. Mažos vertės pirkimų išklotinę skelbiame pusės metų, nes to nebeprivalome daryti. Neprivalome ir neskelbiame. Internetinio puslapio nebenaujiname“, – sakė atsakingoji sekretorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius