-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 22

Viešosios bibliotekos atsiveria lankytojams, turintiems autizmo sutrikimų

Viešosios bibliotekos nuo lapkričio pritaikytos lankytojams, turintiems autizmo sutrikimų.
Vaikas, turintis autizmo spektro sutrikimą
Vaikas, turintis autizmo spektro sutrikimą / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Biblioteka Autizmas

Kultūros ministerija šią savaitę informavo, kad nuo lapkričio mėnesio šalies viešosiose bibliotekose pradėti taikyti infrastruktūriniai sprendimai, rengiami darbuotojai, o naujos paslaugos kuriamos ne tik autizmo spektro, bet ir kitų kalbos, komunikacijos bei elgesio sutrikimų turintiems lankytojams.

Anot ministerijos, autizmo spektro sutrikimai dažniausiai apima socialinę sąveiką, kalbinį ir nekalbinį bendravimą, pasikartojantį elgesį ir ribotus pomėgius. Remiantis tyrimais, asmenys, turintys autizmo spektro sutrikimų, biblioteką įvardija kaip poilsio ir edukacijos vietą.

Apie 90 proc. apklaustųjų teigia, kad bibliotekose lankytųsi dažniau, jeigu fizinė aplinka būtų geriau pritaikyta.

Dauguma asmenų, turinčių autizmo spektro ir kitų kalbos ir komunikacijos sutrikimų, informaciją geriau supranta tada, kai ją mato. Tokie asmenys nemėgsta nekonkretumo ir nežinomos aplinkos.

„Todėl visos Lietuvos viešosios bibliotekos nuo šiol turi parengtas vizualines socialines istorijas ir plakatus, padedančius šiems lankytojams pasiruošti vizitui į biblioteką. Socialinė istorija ir plakatas, kuriuos lankytojai ras bibliotekų interneto svetainėse, leidžia dar prieš atvykstant susipažinti su bibliotekos erdvėmis, taisyklėmis, darbuotojais, kurie juos pasitiks“, – teigiama pranešime.

Bibliotekos bus pažymėtos specialiu lipduku – spalvota dėlione „Biblioteka visiems“, kuri, ministerijos teigimu, žymi bibliotekų ketinimą didinti paslaugų prieinamumą neįgaliesiems, skatina visuomenės informavimą ir ugdo toleranciją.

Pažymima, kad vaikams su autizmo spektro sutrikimais būdingas jautrumas ir reakcija į sensorinius dirgiklius, sukeliančius nerimo, panikos priepuolius.

„Tad kiekvienai viešųjų bibliotekų parengtas specialus rinkinys („sensorinis gesintuvas“), kurį sudaro palapinė bei lytėjimo, garsinės ir vizualinės priemonės, padedančios lankytojams suvaldyti kilusį nerimą, nusiraminti, atsipalaiduoti. Šios priemonės skirtos ne tik autizmo spektro, bet ir kitų kalbos bei komunikacijos sutrikimų turintiems lankytojams“, – informuoja ministerija.

Bibliotekų specialistams, be jau minėtų priemonių, parengtas ir kvalifikacinis-pažintinis vaizdo filmas, supažindinantis su autizmo spektro sindromu, teikiantis patarimų, kaip elgtis, į ką atkreipti dėmesį bendraujant su autizmo spektro ir kalbos bei komunikacijos sutrikimų turinčiais asmenimis – tiek vaikais, tiek suaugusiaisiais.

Naujovės diegiamos bendradarbiaujant su autizmo spektro sutrikimų specialistais, kalbos ir komunikacijos sutrikimų turinčių vaikų šeimomis. Šias naujoves finansuoja Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius