-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 09

Viešuoju transportu keliauti su vaiku: iššūkis ar patogumas?

Gyvenimas didmiestyje nestebina beprotišku tempu. Minios pėsčiųjų ir, atrodytų, iki akimis sunkiai aprėpiamų tolybių besidriekiančios transporto eilės gatvėse įprastos tiek pat, kiek ir rytinis dantų valymas. Skubančiųjų sraute – ir į darbą išsiruošę sostinės gyventojai, ir senjorai, ir vaikai, ir net mamos su vežimėliais.
Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai
Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atvykusiems iš nedidelio miesto toks vaizdas atrodytų lyg lengvas chaosas, tačiau viešuoju Vilniaus transportu besinaudojantys sostinės gyventojai paneigia tokį įspūdį: „keliauti paprasta, patogu, greita, susisiekimo infrastruktūra išvystyta, maršrutai – pritaikyti gyventojų poreikiams“.

Į autobusą – su vežimėliu

Renata Vaikšnorienė į sostinę atvyko gyventi prieš penkerius metus. Dviejų dukterų mama sako, kad kelionės viešuoju transportu – neatsiejama jos ir vaikų kasdienybės dalis.

Fabijoniškių mikrorajone gyvenančios vilnietės nuomone, Vilniaus viešojo transporto maršrutai, atvykimo grafikai – puikiai suderinti.

„Vyriausioji, dabar jau paauglė dukra nuolat naudojasi viešuoju transportu, juo vyksta į mokyklą, susitikti su draugais centre, į užklasines veiklas. Kai atsikėlėme į sostinę, greitai supratome, kad baimė pasiklysti dideliame mieste pagrindo neturi – net nepažinodamas miesto, bet naudodamasis programėlėmis (Trafi, m.Ticket), gali rasti informaciją apie bet kurį maršrutą, transporto atvykimo laiką, net susimokėti už bilietą gali tiesiog telefonu.

Iš pradžių drauge su dukra nuvažiavau reikalingą maršrutą, viską paaiškinau, tačiau ir be mano pasakojimo mergaitė greitai perprato sistemą, todėl net ir tokios kelionės mieste, kuomet reikia persėsti, neatrodo kažkoks neįveikiamas iššūkis.“

Drauge su Upe viešuoju transportu vykstame nuo tada, kai mergaitei sukako 5 mėnesiai.

Vis dėlto, sako Renata, šiokių tokių iššūkių yra. „Auginame ir dviejų metų dukrytę Upę. Pati automobilio nevairuoju, todėl kelionės viešuoju transportu man yra įprastas susisiekimo būdas. Drauge su Upe viešuoju transportu vykstame nuo tada, kai mergaitei sukako 5 mėnesiai. Žinoma, ji keliauja būdama vaikiškame vežimėlyje.

Dalis autobusų ir troleibusų yra pritaikyti mamoms su vežimėliais, juose įrengtos ir pažymėtos specialios vietos, kuriose mama su savo „transporto priemone“ gali keliauti iš taško A į tašką B.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujieji Vilniaus viešojo transporto autobusai

Programėlės telefone parodo, kuriuose konkretaus maršruto autobusuose tokios „mamų salelės“ yra. Aš šia galimybe pasinaudoju ir laukiu būtent tokio transporto, į kurį galėčiau patekti su vežimėliu.“

Pasak Renatos, įlipus į autobusą ar troleibusą maršruto pradžioje, tikrai nesudėtinga su vežimėliu išsitekti transporto priemonėje, tačiau, jei tenka įlipti maršruto vidurio stotelėje, iškyla nepatogumų: „Tokiu atveju transportas jau būna pilnas žmonių, ir, nors vietos mamos su vežimėliais yra specialiai pažymėtos, ne visiems užtenka sąmoningumo tas mamas į nurodytą vietą praleisti.“

Dažniau sutikdami mamas su vežimėliais viešajame transporte, žmonės ims laikyti tai norma ir elgsis daug sąmoningiau.

Renata mano, kad ateityje, tikėtina, situacija keisis į gerą pusę: „Dažniau sutikdami mamas su vežimėliais viešajame transporte, žmonės ims laikyti tai norma ir elgsis daug sąmoningiau tiesiog neužimdami pažymėtos vietos mamai su vežimėliu. O ir pačias mamas paraginčiau nesibaiminti tokių kelionių, kuo mūsų bus daugiau – tuo greičiau ir aplinkiniai pripras.“

Viešuoju transportu keliauja ir lopšelinukai

Vilnietė Lina Steikūnė mieste naudojasi nuosavu automobiliu, tačiau vieną iš privačių darželių lankantiems dviem jos mažamečiams kelionės viešuoju transportu – ne naujiena.

„Bent kartą per savaitę darželio bendruomenė organizuoja išvykas mažiesiems, į kurias išsiruošiama viešuoju transportu. Turint galvoje tikrai šauniai išvystytą susisiekimo viešuoju transportu sistemą, tokios kelionės vaikams tampa smagia pramoga, neprailgsta, be to, pasiekti pasirinktą kelionės tikslą yra nesudėtinga, važiuojant atskira susisiekimo juosta, netenka laukti spūstyse.“

Asmeninio albumo nuotr. /Lina Steikūnė
Asmeninio albumo nuotr. /Lina Steikūnė

Lina sako, kad nuo mažens žvalgydamiesi į miestą pro viešojo transporto langus, vaikai patys įgyja daugiau savarankiškumo ir ateity nebijos keliauti vieni.

„Manau, ir pradėjus lankyti mokyklą, nebereikės aiškinti, kaip pasiekti ugdymo įstaigą, vaikams toks susisiekimo būdas jau bus įprastas, – džiaugiasi Lina. – Be to, įpratę prie viešojo transporto, vaikai, tikėtina, būtent jį noriai rinksis ir užaugę, užuot važiavę automobiliu, o toks įprotis prisidės ir prie mūsų aplinkos tausojimo.“

Sutaupo ir laiko, ir pinigų

Kristina – trijų vaikų mama. „Viešuoju transportu naudojuosi ir aš, ir vaikai. Šeima turi automobilį, tačiau dėl didžiulių srautų gatvėse pati asmeniškai renkuosi keliauti autobusu ar troleibusu. Man tiesiog gaila ir automobilyje švaistomo laiko, kai įstringi spūstyse, ir pinigų parkavimui, jei tenka turėti reikalų tose miesto dalyse, kur automobilio stovėjimas mokamas.“

Kristinos vaikai lanko skirtingas mokyklas ir jas dažniausiai pasiekia pėsčiomis, tačiau į užklasines veiklas vykstama būtent viešuoju transportu. „Gyvename Šiaurės miestelyje, vaikai lanko B.Dvariono mokyklą, teniso treniruotes, jei tektų visur juos nuvežti automobiliu, turbūt reiktų dirbti asmenine vairuotoja, – juokiasi Kristina. – Dabar gi – viskas paprasčiau.“

Pasak Kristinos, jos vaikai maršrutus ir atvykimo tvarkaraščius peržiūri per programėlę: „Viešasis transportas paprastai nevėluoja, žinoma, visko nutinka, bet tai įvyksta tikrai retai. Net tuomet apie transporto vėlavimą galima sužinoti programėlėje. Mano nuomone, labai aiški, suprantama informacija ir laukimo stotelėse – ir vaikui, ir suaugusiajam susigaudyti nėra sunku.“

Kristinos vaikai įprato ir prie kelionių su persėdimu. Nors kitam tai gali atrodyti kiek baugoka, bet, vilnietės nuomone, sistema išvystyta tikrai gerai, net ir maršrutuose, kur reikia persėsti, nereikia gaišti laiko laukiant kito transporto.

„Viskas labai patogu. Ir, žinoma, kelionės kaina vaikams – tikrai prieinama. Kitaip tariant, sudarytos sąlygos nebrangiai, patogiai ir nešvaistant laiko pasiekti norimą kelionės tikslą“, – kalbėjo Kristina.

Dėmesys – ir besilaukiančioms

Viešojo transporto erdvėje siekiama suteikti kuo geresnes sąlygas ne tik mamoms su vežimėliais, bet ir besilaukiančioms sostinės gyventojoms.

Dar vasarą sostinėje prasidėjo socialinė kampanija „Čia vienu daugiau“, kuria viešojo transporto keleiviai skatinami pasirūpinti saugesne besilaukiančių moterų kelione. Vilniaus miesto savivaldybė, kartu su SĮ „Susisiekimo paslaugos“, būsimoms mamoms dovanoja specialius ženkliukus, raginančius kitus keleivius pastebėti jas, užleisti vietą.

„Tokiu būdu prisidedama prie draugiško elgesio ir bendravimo kultūros kūrimo sostinės autobusuose bei troleibusuose“, – sakė įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė, kuri pati augina du vaikus.

Patogumas ir saugumas viešajame transporte svarbus visiems, o būsimoms mamoms tai dar aktualiau.

Pasak M.Gusarovienės, patogumas ir saugumas viešajame transporte svarbus visiems, o būsimoms mamoms tai dar aktualiau – juk joms būtina pasirūpinti ne tik savimi, bet ir netrukus pasaulį išvysiančiu kūdikiu.

„Dažnai besilaukiančios moterys yra kuklesnės, linkusios neišsiskirti iš minios, tačiau aš labai raginu įsisegti ženkliuką ir taip aplinkiniams parodyti, kad keliaujate ne viena. Tik visi kartu galime sukurti saugesnę aplinką į pasaulį keliaujantiems mažyliams ir jų mamoms, taip pat ir jaukesnę viešojo transporto atmosferą“, – kalbėjo M.Gusarovienė.

  • „Čia vienu daugiau“ ženkliukai būsimoms mamoms dovanojami Vilniaus gimdymo namuose, Antakalnio poliklinikoje, Centro poliklinikoje, Grigiškių sveikatos priežiūros centre, Naujininkų poliklinikoje, Naujosios Vilnios poliklinikoje, Lazdynų poliklinikoje, Karoliniškių poliklinikoje, Šeškinės poliklinikoje, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure, Medicinos diagnostikos centre, „Maxmeda“ medicinos centre, „Susisiekimo paslaugos“ klientų aptarnavimo centruose: Gedimino pr. 9A ir Geležinkelio g. 16, VšĮ „Versli mama“, studijoje „Vilkės namai“ ir UAB „Sanum medicale“ .
VIDEO: „Zuikiai“ viešajame transporte: kiek naujų autobusų jie kasmet kainuoja?

Medžiaga parengta pagal SĮ "Susisiekimo paslaugos" užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius