Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02 /15:13

Vijūnėlės dvaro pabaiga – pastatas pamažu lyginamas su žeme

Kelerius metus vykusi kova dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro Druskininkuose baigėsi – fotografas trečiadienį fiksavo, kad po pastato kiemą važinėja sunkiasvorės mašinos, vienas Vijūnėlės kraštas jau yra visiškai sunaikintas.
Griaunamos Vijūnėlės dvaro sienos
Griaunamos Vijūnėlės dvaro sienos / Alvydo Lukoševičiaus nuotr.

Druskininkų savivaldybės atstovas spaudai Laimutis Genys 15min trečiadienį sakė, jog darbus vykdo pastato savininkai, kurie priėmė tokį sprendimą.

„Taip, ten viskas griaunama. Bet pastato griovimas – ne savivaldybės reikalas. Savininkas vykdo Aukščiausiojo Teismo sprendimą, mes šiuo atveju nesikišame. Manau, kad savivaldybė padarė viską, ką galėjo“, – pabrėžė jis.

Druskininkų savivaldybė, aiškindama, kad dėl pastato griovimo reikės mokėti milžinišką kompensaciją, įvairiais būdais siekė, kad pastato griauti nereikėtų.

BNS rašo, kad šiomis dienomis su žeme jau sulyginta beveik pusė 600 kvadratinių metrų ploto namo.

„Darbai vyksta, viskas tvarkingai (...). Būtų gerai ir per dieną, bet nesigauna. Per dieną tikrai nesidaro, savaitė–dvi – kaip orai, kaip seksis“, – BNS sakė darbus vykdančios bendrovės „Ekspolita“ vadovas Vytas Arbačiauskas.

Namo savininkas Žilvinas Povilonis BNS sakė, kad griovimo darbų detaliai neseka, tačiau tikisi, kad jie bus baigti kuo greičiau.

„Nelabai kontroliuoju: sutartis pasirašyta, avansai sumokėti, o jie ten vyrai dirba. Aš tikiuosi, kad kuo greičiau nugriautų, nes moku baudas už kiekvieną dieną“, – sakė jis.

Pasak savininko, darbai turi būti baigti iki gruodžio pirmos, tačiau priklausomai nuo oro ir kitų aplinkybių, šis terminas gali būti ankstesnis arba vėlesnis.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šiemet liepos viduryje antrą kartą paskelbė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas.

Po šio sprendimo savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę ir prašė leisti pastatą atiduoti Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokyklai, tačiau Teisingumo ir Aplinkos ministerijos pareiškė, kad reikia vykdyti teismo sprendimą, kuriuo pastatas pripažintas pastatytu neteisėtai.

Paskutinis žingsnis, kuriuo mėginta išsaugoti pastatą, buvo kreipimasis į visas suinteresuotas šalis, kad dėl jo būtų sudaryta taikos sutartis, tačiau Generalinė prokuratūra pareiškė nematanti tam jokių galimybių.

Po to pastatą pamažu imta griauti.

Kauno apygardos administracinis teismas neseniai baigę nagrinėti vadinamojo Vijūnėlės dvaro savininkų bylą dėl žalos, sprendimas bus skelbiamas spalio 28 dieną. Vijūnėlės savininkai Žilvinas ir Zina Poviloniai bando įrodyti, kad valstybės veiksmai, kai buvo išduoti namo statybos dokumentai, kuriuos vėliau teismas pripažino neteisėtais, jiems padarė apie 1,8 mln. eurų siekiančią žalą.

Teisėjui – kalakutas ir 5 tūkst. eurų?

Rugsėjo 24 dieną Seimas iš pareigų atleido teisėją Egidijų Laužiką, sulaukusį įtarimų teisėjų korupcijos byloje.

Kaip anksčiau skelbė 15min, ikiteisminio tyrimo duomenimis, už sprendimą Vijūnėlės dvaro byloje E.Laužikas galėjo gauti 25 kg kalakutą ir 5 tūkst. eurų. Tyrėjai mano, kad teisėją suinteresuoti asmenys galimai pasiekdavo per Vilniaus verslininkę Oksaną Sakalauskienę, kuri 15min neslėpė su E.Laužiku draugaujanti 20 metų, bet neigė jį papirkusi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Laužikas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Laužikas

15min žiniomis, byloje surinkti duomenys, kad 2018 m. gruodžio mėnesį susitikimų, telefoninių pokalbių ir susirašinėjimo SMS žinutėmis metu E.Laužikas, būdamas LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjas, galėjo susitarti su Oksana Sakalauskiene šališkai veikti Ričardo Malinausko, Žilvino Povilonio ir Zinos Povilonienės naudai nagrinėjant Vijūnėlės dvaro bylą.

VIDEO: Griaunamas Vijūnėlės dvaras

Ž.Poviloniui, Druskininkų merui R.Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui yra pateikti įtarimai teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius