-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 29

Vilkaviškio rajono gyventojams šokas: vandenyje rastas per didelis toksiško metalo kiekis

Šią savaitę Vilkaviškio rajono Užbalių ir Duonelaičių kaimų gyventojai išgirdo nemalonią žinią – dėl vandenyje rasto per didelio arseno kiekio jiems uždrausta vandenį gerti ar naudoti maistui.
Užbalių gyventojai Kęstutis Malinauskas su sūnumi
Užbalių gyventojai Kęstutis Malinauskas su sūnumi / A.Grygelaičio nuotr.

Lyg perkūnas iš giedro dangaus

Vilkaviškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad UAB „Vilkaviškio vandenys“, atlikusi savikontrolės tyrimus, dviejose vandenvietėse nustatė padidėjusį arseno kiekį vandenyje – Duonelaičių vandenvietėje – 20,6 µg/l, Užbalių – 16,61 µg/l (leistinas kiekis – 10 µg/l).

Duonelaičių vandenvietė tiekia vandenį 14, Užbalių – 44 namų ūkiams. Vilkaviškio VMVT inspektoriai laikinai uždraudė viešai tiekiamą geriamąjį vandenį gerti ar naudoti maisto gamybai. Gyventojai supažindinti su draudimu, jiems paaiškinta, kad kurį laiką vanduo bus tinkamas tik buitinėms reikmėms. UAB „Vilkaviškio vandenys“ įsipareigojo užtikrinti alternatyvų geriamojo vandens tiekimą, aprūpinti žmones vandeniu iš kitų šaltinių.

„Apie tai, kad arsenas kelia pavojų žmonių sveikatai neseniai buvau girdėjusi per televiziją. Tuomet padidėjęs jo kiekis buvo rastas Marijampolės rajone. Net nepagalvojau, kad ir mus ši problema gali užklupti. Kai tai pranešė, ištiko lengvas šokas“, – teigė Duonelaičiuose gyvenanti Aldona Savickienė.

Užbaliuose gyvenantis Kęstutis Malinauskas pripažino, kad dėl šios netikėtos žinios panika kilo visame kaime. Žmonės sutrikę, nežino, kaip elgtis toliau.

Moteris teigė, jog ją ramina tik tas faktas, kad į kambarį vanduo atiteka iš šulinio, o ne iš gręžinio, kuriame ir buvo nustatytas padidėjęs arseno kiekis. Gręžinio vandenį ji naudoja gyvuliams girdyti.

A.Grygelaičio nuotr./Užbalių gręžinys
A.Grygelaičio nuotr./Užbalių gręžinys

„Tiesą pasakius, prieš porą savaičių ir mūsų šulinio vanduo pasidarė įtartinai neskanus. Tuomet dar niekas apie jokį arseną net nekalbėjo. Pasidarėme ir šulinio vandens tyrimus, bet kol kas jų rezultatų dar nežinome. Jų laukiame su didele baime“, – teigė A.Savickienė.

Užbaliuose gyvenantis Kęstutis Malinauskas pripažino, kad dėl šios netikėtos žinios panika kilo visame kaime. Žmonės sutrikę, nežino, kaip elgtis toliau.

„Šią žinią sužinojau labai netikėtai. Buvau ką tik grįžęs iš užsienio ir vėlai vakare į namus atėjo kažkoks specialistas ir nieko per daug neaiškinęs pranešė, kad daugiau gerti vandens negalima. Tada net nelabai supratau, kas vyksta. Apskritai, ne man vienam nelabai aišku, kas apskritai tas arsenas yra. Žmonės žino, kad tai kažkoks nuodas ir visi to bijo“, – mintimis dalijosi K.Malinauskas.

Jis stebėjosi, kad gyvuliams užterštą vandenį gerti galima, o žmonėms ne. Vyras samprotavo, kad kaimo žmonės vis tiek savo reikmėms laiko gyvulių, valgo jų mėsą, geria pieną.

„Negi per mėsą ar pieną tas arsenas į mūsų organizmą nepatenka? Man tai neskamba logiškai“, – svarstė pašnekovas.

Šiuo metu Užbalių ir Duonelaičių kaimų gyventojams du kartus per dieną 5 litrų talpos buteliuose pristatomas švarus neužterštas vanduo. Jis paliekamas kaimo ugniagesių komandos patalpose, kur visada budi žmonės. Tad čia atėję gyventojai vandens pasiimti gali bet kuriuo metu. Kaip sakė čia dirbantys asmenys, jo atsargos greitai ištuštėja. Tiesa, jie apgailestavo, kad vandenį iš ugniagesių patalpų pasiimti gali ne visi – kaime yra keletas sunkiai vaikštančių ar automobilio neturinčių gyventojų.

„Vos tik atveža, tuoj pat jo nelieka. Bet juk taip neprivežios kasdien! Kai kurie žmonės bijo ir gyvulius girdyti užterštu vandeniu, tačiau šito atvežamo jiems tikrai neužteks. Nežinau, ką reikės daryti ateityje, jei tie gręžiniai, kuriuose rasta padidėję arseno kiekiai, nebus išvalyti“, – pečiais gūžčiojo prisistatyti nepanoręs Užbalių kaimo gyventojas.

A.Grygelaičio nuotr./Alvydas Savickas iš Duonelaičių kaimo vandenį geria iš nuosavo kieme esančio šulinio
A.Grygelaičio nuotr./Alvydas Savickas iš Duonelaičių kaimo vandenį geria iš nuosavo kieme esančio šulinio

Pavojus sveikatai

Gražiškių seniūnijos, kurioje yra Duonelaičių kaimas, seniūnė Ramutė Didvalienė sakė, kad sužinojus apie vandenyje tykantį pavojų gyventojus ištiko lengvas šokas. Žmonės bijo, kad užterštą vandenį naudojo jau seniai, tik paprasčiausiai iki šiol jo niekas netyrė.

„Gavome raštą, kuriame skelbiama, kad pernelyg didelis arseno kiekis gali sukelti įvairius uždegimus, regėjimo ar klausos sutrikimus. Taip pat rašoma, kad per didelė arseno koncentracija gali patekti į negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščiosioms gerti užterštą vandenį itin pavojinga. Tai gali sukelti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą. Tokie pranešimai optimizmo mums neprideda. Tiesa, rašoma, kad didžiausias pavojus tyko, kai litre nustatoma 21 ir daugiau mikrogramų arseno, o Duonelaičių ir Užbalių kaimuose šie rodikliai yra kiek mažesni“, – pasakojo R.Didvalienė.

Užbaliuose parduotuvėje dirbanti Inga Bindokienė teigė dar nepajutusi, kad gyventojai pirktų daugiau nei įprastai geriamojo vandens. Anot jos, kol kas jo užtenka tiek, kiek atvežama į ugniagesių komandos patalpas. Tiesa, į parduotuvę užsukantys vietiniai gyventojai dažnai pasiskundžia esama situacija, tačiau masinės panikos bent nekelia.

„Mūsų kaime dauguma gyventojų vandenį naudoja iš šulinio. Ten jis – švarus. Tiesa, gręžinio vandeniu gyvulius girdo beveik visi. Aš pats asmeniškai iš to nedarau didelės tragedijos, bet, aišku, kad tokios žinios tikrai nedžiugina“, – teigė Duonelaičiuose gyvenantis Romas Ščiuplys.

Netoli jo įsikūręs Alvydas Savickas taip pat nenudžiugo išgirdęs, jog jo kaimo gręžinyje rastas pernelyg didelis arseno kiekis. Vis dėlto vyras džiaugėsi, kad jis, kaip ir dauguma kaimo žmonių, geriamąjį vandenį naudoja iš kieme iškasto šulinio.

„Šulinio tyrimus dariau prieš porą metų. Tada lyg ir viskas buvo gerai. Ko gero dabar reikės vėl pakartotinai juos atlikti, nes žinia apie arseną pasėjo tam tikrų abejonių. Nelabai įsivaizduoju, kaip į vandenį jis galėjo patekti. Nenustebčiau, jei užterštą vandenį geriame jau ne vienus metus“, – mintimis dalijosi A.Savickas.

A.Grygelaičio nuotr./Atvežamas vanduo sparčiai senka
A.Grygelaičio nuotr./Atvežamas vanduo sparčiai senka

Tikėtina, kad buvo seniau

Vilkaviškio rajone nustatytas per didelis toksiško metalo – arseno – kiekis vandenyje nėra pirmasis toks atvejis Lietuvoje. Kiek anksčiau šio metalo rasta Jurbarko, Marijampolės, Raseinių ir Lazdijų rajonų vandenvietėse.

Vandeniu Vilkaviškio rajono gyventojus aprūpinantys UAB „Vilkaviškio vandenys“ atstovai kol kas negali pasakyti, kaip bus sprendžiama ši problema. Ji pirmiausiai bus aptarta su kitų institucijų atstovais, o tada, jei senieji gręžiniai bus pripažinti netinkamais, bus sprendžiama, ar minėtose gyvenvietėse reikia gręžti naujus gręžinius, ar kaimų vandentiekius galima prijungti prie kitų gręžinių.

Iš kur Užbalių ir Duonelaičių kaimų vandenvietėse atsirado arseno, kol kas pasakyti taip pat negalima. Spėjama, kad jis – gamtinės kilmės. Aišku viena – šio sunkiojo metalo į vandenį niekas specialiai neįmaišė. Tikėtina, kad arseno vandenyje buvo ir seniau, tik niekas to paprasčiausiai netyrė. Anksčiau mažose vandenvietėse, tiekiančiose iki 100 kubinių metrų vandens per parą, sunkiųjų metalų kiekio tyrimus buvo reikalaujama atlikti tik kas 10 metų. Pavyzdžiui, Užbalių gyvenvietės gręžinyje sunkiųjų metalų kiekis buvo tirtas 2008 m.

Per pastaruosius du metus UAB „Vilkaviškio vandenys“ panašius tyrimus atliko visose 55-iose šio rajono vandenvietėse. Kitur arseno norma viršyta nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius