-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

Vilkų antpuoliai: per naktį papjovė aštuonias avis

Netikėtai „Tauragės kurjerio“ redakciją pasiekusi gąsdinanti žinia, kad vilkai apdraskė žmogų, pasirodė esanti neteisinga. Tačiau visuose ganduose yra krislas tiesos. Tad ir šįkart jos buvo: vilkai tikri ir į ūkininko sodybą naktį tikrai atslinko. Tik apdraskė ne žmogų, o jo avis. Žygaičių seniūnijos ūkininkas, savo reikmėms laikęs vos aštuonias avis, per vieną naktį neteko jų visų.
Paminklas stovi Vytauto Kondrato žemėje, kur ganosi ir avys
Avis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Keletą rado visai suėstų

Praėjusią savaitę „Tauragės kurjerį“ pasiekė gąsdinanti žinia: paskambinęs vyras pranešė, kad Žygaičių seniūnijoje vilkai apdraskė žmogų, esą jis gydomas ligoninėje. Laimei, tikrinant informaciją paaiškėjo, kad buvo kiek kitaip – ieškodamas vilko papjautos avies, ūkininkas susižalojo pats.

Nedideliame Žygaičių seniūnijos kaime ūkininkas gyvena vienas. Jis sutiko savo ūkį aprodyti „Tauragės kurjerio“ žurnalistei. Vienkiemio sodyboje vyras visai neblogai tvarkosi. Sako, kad sveikata kartais paveda, bet aplinka graži, sutvarkyta. Tačiau ramiai gyventi tokioje laukinėje aplinkoje sunku, ūkininkas sako, kad nykstantiems kaimo žmonėms (kitaip esą ir nepavadinsi, kai visi iš kaimų bėga) tenka konkuruoti su kita nykstančia rūšimi – vilkais.

„Auginau aštuonias avis savo reikmėms. Turiu draugų, kurie man pagelbsti reikalui esant, yra vaikai su šeimomis. Tai ta užauginta aviena ir pasidalindavom visi. Ganyklos čia visur aplink – vien skardžiai, pamiškės. Bet va nė vienos avies neliko“, – pasakojo jo pavardės prašęs neviešinti ūkininkas.

Vyras žurnalistei aprodė savo žemes – avys ganėsi vadinamuoju elektriniu piemeniu aptvertose ganyklose prie pat namų. Aplinkui nedideli miškeliai, dauba, pakalnėje – tvenkinys, didelė lanka.

„Suvarydavau vakarais į daržinę. Kai lydavo, irgi pareidavo pasislėpti. Praėjusį penktadienį vakare jau pasiruošiau daržinę, atidariau duris, visos parėjo, išskyrus vieną. Bet parėjusiosios buvo labai neramios. Ta viena, matyt, buvo jau užspeista. Kai ji pradėjo bliauti nesavu balsu pievoje, kitos avys man pro šoną išlėkė, nespėjau nė durų uždaryti. Ką man tamsoj daryti? Taip ir liko jos išsilaksčiusios. Ryte su draugu ėjom ieškoti, tai radom šešias papjautas. Viduriai išversti, iki pat stuburo išėsta. Dvi avis suėdė visai. O kitos tiesiog išdraskytos ant pievos. Vienos avies ir ėriuko nė žymės neradom – ir šiandien nežinau, kur juos nuvilko“, – apie nelaimę pasakojo ūkininkas.

Paklaustas, ar rašė prašymą kompensacijai gauti, ūkininkas patikino apie tai nė negalvojąs. Esą daug popierizmo, baiminasi dar ir pats už nepriežiūrą baudą gauti.

„Yra buvę ir daugiau tokių užpuolimų. Šiemet karvę netoliese papjovė, dar girdėjau, kad už kelių kilometrų telyčios ūkininkai neteko. Tik tie žmonės nesiskelbia. Vilkai žmogaus nepuola, tai gyventi čia nebaisu. Pasirodo ir prapuola“, – kalbėjo pašnekovas, čia pat rodydamas daubą, kurioje rado pirmosios avies liekanas.

Dieną su ūkininku dairytis po jo valdas nebuvo baugu, net smagu – apylinkės vaizdingos. Tačiau kai vyras parodė nelaimės vietą, tapo nejauku – vos už 10 metrų stovi sodybos ūkinis pastatas. Du aplink lakstantys šunys negelbsti – ūkininko teigimu, ir jie bijo vilkų, todėl juos pajutę slepiasi.

Kompensavimo prašymų netrūksta

Savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėja Ramutė Noreikienė įvardijo, kad šiemet jau gauta prašymų kompensuoti vilkų padarytą žalą. Iki rugpjūčio vidurio pateikta 10 prašymų. Viename prašyme iš Žygaičių seniūnijos kompensacijos prašoma netekus dviejų avių, tiek pat avių neteko ir Mažonų seniūnijos ūkininkai.

„Pernai rajone buvo papjauti 32 gyvuliai, 17 jų – avys. Iš viso ūkininkams pernai išmokėta 7217 eurų kompensacijų. Gavus pranešimą apie vilkų papjautą gyvulį, į vietą vyksta komisija su medžiotojų būrelio atstovu ir tikrina, ar tai tikrai galėjo būti vilkų darbas. Jei taip, žiūrime, kaip gyvulys buvo saugomas. Jei jis buvo laikomas pririštas prie grandinės, neturime teisės tokiam ūkininkui skirti kompensacijos“, – kalbėjo R.Noreikienė.

Paklausta apie papjauto gyvulio likučių utilizavimą, skyriaus vedėja įvardijo, kad tai mokama paslauga, už kurią kol kas nekompensuojama.

Populiacija didėja

Gamtininkų teigimu, dabar tas metas, kai vilkai moko savo paaugusius jauniklius medžioti. Būtent todėl pagausėja bandų užpuldinėjimų atvejų. Dėl patiriamų nuostolių skundžiasi kone visos šalies ūkininkai ir ragina Aplinkos ministeriją ko nors imtis, kol dar aukomis netapo žmonės. Visgi Tauragės medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Vitas Anulis tikina, kad žmogų vilkas pultų tik visai išbadėjęs.

Taip pat žiniasklaidoje skelbiama, kad kasmet vilkų keliami nuostoliai didėja – papjaunama nuo 800 iki 1000 gyvulių. Sumedžiojamų vilkų kvota nedidinama, nors valdžia ir raginama tai daryti. V.Anulis sakė neturintis tikslių duomenų, tačiau Tauragės rajone vilkai skaičiuojami jau ne dešimtimis, o šimtais – manoma, kad jų populiacija siekia 200. Paklaustas, kodėl šie plėšrūnai taip pamėgo būtent Žygaičių seniūniją, medžiotojas paaiškino – ten pelkėtos vietos, kemsynai, kuriuose niekas nesilanko, todėl vilkai gali šeimininkauti kaip patinka. Pasak medžiotojo, vienintelis bent kiek patikimesnis būdas apsaugoti bandą yra būti per naktį lauke su gyvuliais, tarškinti tarškyne ir vaikštinėti, mat elektrinio „piemens“ ar vėliavėlių šie gyvūnai nesibaimina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius