Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 15

E.Masiulis piktinasi, kodėl Vilniaus apygardos teismas „MG Baltic“ byloje jo parodymus išklausė paslapčia

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį visą dieną vyko kyšininkavimu kaltinamo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio apklausa, tačiau žurnalistams nebuvo nei pranešta apie tai, kad bylos nagrinėjimas bus tęsiamas, nei leista klausyti teismo posėdžio. Teismo atstovė nurodo, kad salėje žurnalistams neliko vietų, kad posėdis galėtų saugiai vykti karantino sąlygomis. Pats E.Masiulis tikino norėjęs kalbėti viešai – esą negali taip būti, kad kaltintojų kalbas žiniasklaida gali aprašyti akimirksniu, o kaltinamieji lieka neišgirsti.
Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis
Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismo atstovė spaudai Lina Nemeikaitė 15min patvirtino, kad formaliai garsioji „MG Baltic“ byla yra nagrinėjama viešai, tačiau karantino metu posėdžiuose dalyvauja tik proceso dalyviai.

„Suprantame, kad ribojame visuomenės teisę žinoti, tačiau šiuo metu žmonių saugumas, sveikata ir gyvybė, yra svarbiau“, – 15min teigė L.Nemeikaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Nemeikaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Nemeikaitė

Teismo atstovė papasakojo, kad posėdžio išvakarėse metu buvo baigta susipažinti su E.Masiulio parodymais, duotais ikiteisminio tyrimo metu.

Ši procedūra pradėta anksčiau, tačiau reikalavo daug laiko, tad užsitęsė keletą posėdžių. Tai pabaigus, kaltinamasis E.Masiulis sutiko duoti teismui paaiškinimus. Ar teisiamasis tik pats papasakojo, ką norėjo, ar ir sutiko atsakyti į teismo, kitų proceso dalyvių klausimus, atstovė konkrečiai atsakyti negalėjo.

Kai kaltinamiesiems žodis duodamas, tai jau neleidžia žurnalistų, – sakė E.Masiulis.

L.Nemeikaitė minėjo, kad gegužės 14-osios dienos posėdyje Vilniaus apygardos teismo rūmuose sostinės Gedimino prospekte visi proceso dalyviai susirinko fiziškai, išskyrus kaltinamąjį Šarūną Gustainį, kuriam (jam posėdžių lankymas privalomas) buvo sudaryta galimybė sėsti į kaltinamųjų suolą nuotoliniu būdu, per elektronines ryšio priemones.

Teismo atstovės teigimu, proceso dalyviai, laikydamiesi vienas nuo kito saugių atstumų, užpildė visą teismo salę. Tad žurnalistams ar kitiems žiūrovams vietų esą tiesiog neliko.

E.Masiulis: kaltinamuosius išgirsti teisė apribota

Pats E.Masiulis tikino, kad visiems į teismo posėdį ketvirtadienį buvo nurodyta ateiti su kaukėmis, nurodyta, kad negali būti daugiau nei 20 žmonių salėje, tačiau jų nebuvo nė tiek.

„Keista, kad niekas nedalyvavote. Pasigedau, – 15min penktadienį sakė E.Masiulis. – Kai kaltinamiesiems žodis duodamas, tai jau neleidžia žurnalistų“.

Jis tikino, kad tokiu būdu buvo pažeistos jo teisės, nes šios bylos nagrinėjimas stebimas itin atidžiai.

„Dabar, man atrodo, iškrenta (iš žiniasklaidos dėmesio – red.) vieni svarbesnių dalykų viso proceso metu. Aš suprantu, kad yra karantinas, yra kitos sąlygos, bet o jums bent buvo išplatintas pranešimas? Labai keista, nes kai buvo kviečiami liudytojai į apklausas, prokuroro kaltinamasis aktas, kai buvo skelbiamas, tai visi buvo informuojami“, – teigė E.Masiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

Jis tikino ketvirtadienį pildęs savo parodymus. Tai darė visą dieną, o pirmadienį dar atsakinės į klausimus.

E.Masiulis tvirtino, kad dabar teismas privalo bent jau paviešinti ketvirtadienio posėdžio protokolą ir tokios klaidos nebekartoti.

Politinės korupcijos byloje kyšio ėmimu yra kaltinami E.Masiulis, Š.Gustainis bei buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Parlamentaras Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu nesant kyšininkavimo požymių.

Buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinimai byloje pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui. Kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

Kitas posėdis byloje yra numatytas gegužės 18 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius