-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 19

Vilniaus Balsių progimnazijos bendruomenė: mūsų mokykla tuoj sprogs

Naujausia Vilniaus mokykla netenkina rajono gyventojų poreikių. Taip tvirtina sostinės pakraštyje esančios Balsių progimnazijos bendruomenės atstovai, baimindamiesi, kad jau rugsėjį vaikų į mokyklą ateis trečdaliu daugiau, nei ji gali priimti. Sprendimų, kaip situaciją pakeisti, yra keli, tačiau nė vienas iš jų nėra greitas.
Balsių mokykla
Balsių mokykla

„Vilniaus Balsių progimnazijos bendruomenė labai sunerimusi. Šiais metais mokinių skaičius mokykloje projektinį pajėgumą viršija 11 proc., o ateinančiais mokslo metais viršys jau 30 proc. Kiekvienais metais į mokyklą ateina po 8 pirmokų klases. Tėvai mano, kad savivaldybė privalo užbaigti mokyklos statybas, sudarydama galimybę mokytis augančio Balsių rajono vaikams“, – toks Balsių bendruomenės skundas pasiekė 15min.

Antros pamainos dar nebus

Balsių bendruomenės atstovai tvirtina, kad jų vaikams kol kas į pamokas antroje pamainoje nereikės eiti – mokyklą stengiasi išnaudoti laisvas erdves ir pritaiko jas ugdymo proceso organizavimui bei nustato skirtingą pamokų pradžios laiką įvairioms klasėms.

Tačiau svarstoma, kad vėlesniais metais, jei nebus pakeista mokinių priėmimo į mokyklas tvarka, antros pamainos nepavyks išvengti. Esą darbo organizavimas dviem pamainomis darys didelę įtaką vaikų mokymosi rezultatams, o pasikeis ne tik mokinių dienotvarkė.

„Neaišku, kaip mokyklos vadovybė sugebės užtikrinti gerus ugdymo rezultatus ir kokiu būdu prisivilios mokytojus į mokyklą, nes daugelis dabartinių mokytojų neketina dirbti mokykloje, dirbančioje dviem pamainomis. Pasikeitus pamokų laikui, Balsių progimnazijoje nebeliks daugelio būrelių, užtikrinančių mokinių popamokinį užimtumą ir sudarančių galimybes vaikams atrasti savo gebėjimus, kurie vėliau gali būti pritaikomi, pvz., renkantis specialybę“, – tvirtina bendruomenės atstovai.

Iš pagrindinės – pradinė?

Ši mokykla pradėjo veikti 2011 metų rugsėjo 1-ąją, tuomet tai buvo pagrindinė mokykla. Tačiau nuo 2014-ųjų statusas jau pakeistas į progimnazijos ir iš dešimties klasių liko aštuonios. Tėvai neslepia baimės, kad dar metai kiti ir Balsiuose teliks pradinė mokykla, nes vyresniesiems nebeliks vietos.

Tėvai neslepia baimės, kad dar metai kiti ir Balsiuose teliks pradinė mokykla, nes vyresniesiems nebeliks vietos.

Projektuodamas Balsių mokyklą architektas Sigitas Kuncevičius buvo numatęs tris papildomus korpusus pradinukams, tačiau tuomet Vilniaus miesto savivaldybė nesitikėjo, kad jau po penkerių metų mokykla nesutalpins visų norinčiųjų, ir priestatų atsisakė. O tėvai skaičiuoja kilometrus, skiriančius jų atžalas nuo kitų miesto mokyklų, – iki artimiausios Jeruzalėje 8 km, Vilniaus centre esančių – 15–17 km.

Balsių bendruomenės pirmininko Rimanto Mickos teigimu, Balsių gyvenamųjų namų kvartale suformuota apie 900 namų valdų, apie 200 šitų sklypų vis dar tušti. Auga ir aplinkui esančios sodų bendrijos. Bendruomenės duomenimis, 1980 metais jose buvo suformuota apie 7 tūkst. sklypų, plėtra vyksta nuolat – dygsta nauji namai, keliasi jaunos šeimos su vaikais.

Rajonai aplinkui plečiasi

„Be to grąžintuose žemės ūkio paskirties sklypuose formuojami ir jau statomi nauji gyvenamųjų namų kvartalai Naujaneriuose ir Sakališkėse (dar apie 750 būstų) bei vietoj vienbučių namų atsiranda daugiabučiai. Panašu, kad Balsių mikrorajono plėtrai galo nematyti, o statybų vystytojai būsimiems pirkėjams – rajono gyventojams parduodami nekilnojamąjį turtą vienu iš rajono prioritetų įvardina Balsių progimnaziją, esančią netoliese“, – teigė R.Micka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Balsių mokykla

Tačiau Balsių naujakuriai net nenumano, su kokiomis problemomis susiduria ši progimnazija.

„Būtų labai apmaudu, jei mokyklai tapus pradine didžiulės lėšos, Vilniaus miesto savivaldybės investuotos į mokyklos specializuotų dalykinių kabinetų, sporto salių bei stadiono įrengimą, nebūtų tinkamai panaudotos, nes kabinetai turėtų tapti pradinėmis klasėmis. Visiškai neaišku, kurią mokyklą tuomet turėtų lankyti 5–8 klasių mokiniai, kuriuos iš Basių progimnazijos išstums nenutrūkstantis pradinių klasių mokinių antplūdis“, – nerimauja Balsių bendruomenės atstovai.

Greitų sprendimų nėra

Vilniaus savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Mitalas teigė susitikęs su Balsių ir Balsių mokyklos bendruomenėmis, tad problema miesto savivaldybei žinoma.

„Esame susitikę ir susidėlioję visas priemones, kad šių metų rugsėjo 1 dieną visi moksleiviai eitų į pirmą pamainą. Vadinasi, mokykloje bus šiek tiek daugiau klasių ir savivaldybė, Švietimo departamentas, mano žiniomis, užtikrins, kad jose netrūktų inventorių“, – 15min sakė V.Mitalas.

Tačiau tai sprendimas tik ateinantiems mokslo metams, nes dar po metų kitų patalpų nebeužteks.

„Svarstome keletą variantų. Vienas dalykas – galima priestato, kuris buvo numatytas projekte, statyba, reikėtų įvertinti, kiek tai yra realu. Antras variantas – bus išbandytas lanksčių konstrukcijų modelis, tai irgi pakankamai realus variantas, kai prie mokyklos būtų įrengtos laisvų konstrukcijų papildomos klasės, kur galėtų vaikai mokytis“, – apie sprendimo būdus pasakojo komiteto pirmininkas.

Dar viena priežastis, kodėl ši mokykla tokia perpildyta, yra besimokantys vaikai, kurie neturėtų jos lankyti. Pasak V.Mitalo, su Balsių bendruomene kalbėta ir apie tai, kad būtina keisti priėmimo tvarką ir išvengti fiktyviai gyvenamąją vietą deklaruojančių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius