Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 05

Vilniaus Bernardinų sode – paskutiniai potėpiai prieš sekmadienio atidarymą

300 suolų, per hektarą gėlynų ir dar daugiau takų. Nauji fontanai, iš kurių vienas bus šokantis pagal muziką, atnaujinti tvenkiniai, botanikos sodo ekspozicija, vienuolyno daržas. Tai tik dalis naujų dalykų, kurie nuo sekmadienio pasitiks visus, norinčius pasivaikščioti rekonstruotu Bernardinų sodu, neretai tebevadinamu Sereikiškių parku.
Bernardinų sodas nuo sekmadienio bus atidarytas vilniečiams ir miesto svečiams
Bernardinų sodas nuo sekmadienio bus atidarytas vilniečiams ir miesto svečiams / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Ketvirtadienio rytą darbai Bernardinų sode virė: darbininkai tvarkė pagrindinio tako dangą, moterys ravėjo gėlynus, valė suolus, vaikų žaidimų aikštelę. Tačiau didieji darbai jau baigti ir sekmadienį laukiama parko atidarymo.

Anot Bernardinų sodo atnaujinimo projekto vyr. architektės Jurgos Večerskytės-Šimeliūnės, projektavimo metu didžiausias sunkumas buvo  žmonių nepasitikėjimas. „Tai buvo didžiausias projekto iššūkis ir sunkumas. Projektas buvo sustabdytas dviem metams dėl skundų ir nepasitenkinimo. Jeigu žmonės tą suprastų, tuomet piktindamiesi, kad kažkas nebaigta laiku, galėtų pasipiktinti tais žmonėmis, kurie sustabdė savo skundais projektą dvejiems metams“, – teigė projekto architektė.

J.Večerskytės-Šimeliūnės teigimu, Bernardinų sodas jau dvejus metus galėjo būti atviras lankytojams. Vis dėlto jos pagrindinis iššūkis buvo parengti tokį projektą, kuriame pavyktų sujungti parko istoriškumą su dabarties poreikiais.

„Reikėjo išsaugoti istorinę šios vietos svarbą. Bet kartu parkas turi tikti atsipalaiduoti, pailsėti, erdvė turi būti funkcionali. Yra tokie trys etapai – pirmas, kai pradedi rengti projektą, antrasis – kai prasideda įgyvendinimas, o paskutinis punktas – kai ateina žmonės ir parkas pradeda gyventi. Tuomet tik pamatai, ar funkcionuoja visa tai, ką suprojektavai, numatei, ar nieko reikšmingo nepraleidai. Tai labai svarbūs momentai“, – pasakojo architektė.

Vos įžengus į parką kairėje pusėje įrengta botaninė ekspozicija: plotas išskirstytas atskirais ploteliais, kuriuose pasodinti įvairūs augalai. Projektuotojai stengėsi atsižvelgti į tai, koks planas buvo anksčiau, ir bandė atkurti autentišką vaizdą, būdinga šiai vietai prieš kelis šimtus metų.

Ar jums patinka atsinaujinęs parkas? Pasidalinkite savo nuomone su mūsų draugais 15min.lt „Facebook“ paskyroje. Spauskite čia.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Botanikos sodo ekspozicija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Botanikos sodo ekspozicija

Botanikos sodo ekspozicija įrengta toje vietoje, kurioje pernai vasarą buvo atkastos senojo Vilniaus liekanos. Aptikta, kad sodo teritorijoje iki XVII amžiaus vidurio buvo gyvenama, išlikusios ir gynybinės sienos liekanos. Archeologai tuomet neslėpė – radiniai unikalūs, kadangi iki šiol net nebuvo žinoma, kad sodo teritorijoje gyveno žmonės.

Prie parko vartų dešinėje pusėje įrengtas vienuolyno sodas. Ši vieta taip pat atkurta remiantis istoriniais duomenimis, kokie būdavo vienuolynų sodai. Čia auga arbatiniai, prieskoniniai, valgomieji augalai. Projektuotojai juokauja: čia galima bus ir mėta arbatą pagardinti, ir svogūno laišką nusiskinti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vienuolyno darže augs prieskoniniai, arbatiniai augalai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vienuolyno darže augs prieskoniniai, arbatiniai augalai

Šioje vietoje ateityje gali atsirasti nedidelė kavinė, tačiau Bernardinų sodo atnaujinimo projekte tai nebuvo numatyta. Sutvarkytame parke įrengta ir petankės aikštelė, pastatyti stalai žaisti šachmatais.

Pagrindinis parko takas – autentiškas, panašus į tokį, koks buvo XVI amžiuje. Centre – naujas fontanas, kuris tam tikromis valandomis šoks muzikos ritmu. Fontanų parke bus ir daugiau, tik kiek mažesnių.

Centrinis fontanas bus išskirtinai ir apšviestas. Apšvietimas įrengtas visame parke, tad iki rekonstrukcijos vakarais buvęs visiškai tamsus, dabar Bernardinų sodas švies. Visą naktį jame, tiesa, vaikščioti nebus galima – 22 valandą vartai bus rakinami.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Atnaujinti Bernardinų sodo tvenkiniai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Atnaujinti Bernardinų sodo tvenkiniai

Tvoromis aptverto parko teritorija siekia per 7 ha. Vien gėlynų Bernardinų sode įrengta daugiau nei hektaras. Takų – 1,5 ha. Likusi dalis yra vejos, dalyje jų žolė jau sužėlusi ir ūgtelėjusi, kitur dar dygsta, tikimasi, kad pirmieji lankytojai nepuls jos trypti.

Projekto vertė yra 18 mln. Lt, iš kurių 10 mln. Lt skyrė Europos Sąjunga, 8 mln. Lt – Vilniaus savivaldybė. Parku rūpinsis Vilniaus savivaldybės įmonė „Vilniaus miesto parkai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius