-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29

Vilniaus garbės piliečiu tapęs G.W.Bushas padėkojo: „Atsimenu savo vizitą Lietuvoje“

Vilniaus garbės piliečiu praeitų metų vasaros pabaigoje tapęs buvęs JAV prezidentas George'as Walkeris Bushas laišku padėkojo už tokią garbę ir prisiminė savo kelionę į Lietuvą. Vilniuje jis lankėsi 2002 metais, kai Lietuva buvo pakviesta pradėti derybas su NATO dėl narystės šioje organizacijoje.
G.W.Bushas paskelbtas Vilniaus garbės piliečiu
G.W.Bushas paskelbtas Vilniaus garbės piliečiu / Baltųjų rūmų nuotr.

Dėkodamas už garbę gauti Vilniaus garbės piliečio regalijas, G.W.Bushas prisiminė savo vizitą Lietuvoje 2002 metų lapkritį. Praeitos savaitės pabaigoje jo laišką gavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Aš su malonumu prisimenu savo vizitą Lietuvoje 2002 metais, kad kartu su jumis atšvęsčiau jūsų šalies prisijungimą prie NATO (2002 m. lapkritį Lietuva kartu su dar šešiomis kandidatėmis – Bulgarija, Estija, Latvija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija – buvo pakviestos pradėti derybas su NATO dėl narystės. Visateise NATO nare Lietuva tapo 2004 m. kovo 29 d. – red. past.).

Kaip sakiau tą dieną, „ilga baimės, netikrumo ir vienišumo naktis baigėsi. Jūs prisijungiate prie stiprios ir didėjančios NATO šeimos. Mūsų aljansas pasižada ginti, ir tie, kas pasirinks Lietuvą savo priešu, taps ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“, – rašoma G.W.Busho laiške.

G.W.Busho laiškas
G.W.Busho laiškas

Atminimo lenta būtent su šitais buvusio JAV prezidento žodžiais iki šiol puošia Vilniaus rotušę.

„Per ilgus priespaudos metus Lietuvos žmonės niekada neprarado laisvos ir nepriklausomos šalies svajonės. Šiandien aš didžiuojuosi, kad mūsų šalys dirba kaip partnerės, sąjungininkės ir draugės, kurias vienija bendros vertybės ir meilė laisvei“, – perduodamas linkėjimus nuo savęs ir žmonos Lauros laišką baigia G.W.Bushas.

R.Šimašius 15min teigė, kad garbės piliečio regalijos G.W.Bushui buvo perduotos per diplomatus. „Laišką gauti yra labai smagu. Dar smagiau, kad laiške yra prisiminimas apie tuos garsiuosius žodžius, kuriuos jis pasakė būdamas Vilniuje, gražus prisiminimas apie buvimą Vilniuje ir Amerikos ir Lietuvos draugystės bei bendradarbiavimo dalykus. Tikrai viltingai ir gerai nuteikiantis laiškas Vilniui bei visai Lietuvai“, – teigė Vilniaus meras.

Sprendimą suteikti G.W.Bushui Vilniaus garbės piliečio vardą Vilniaus taryba priėmė pernai rugpjūčio pabaigoje vienbalsiai.

Šį titulą taip pat turi buvęs JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hannibalssonas (jis buvo pirmasis), monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, dirigentas bei violončelininkas Mstislavas Rostropovičius, buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Dennis Hastertas, Nobelio premijos laureatas, poetas Czeslawas Miloszas, poetas Justinas Marcinkevičius, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis, matematikos profesorius Jonas Kubilius, poetas ir vertėjas, JAV Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius