-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 18

Vilniaus krematoriumo idėja pajudėjo: pradėtas poveikio aplinkai vertinimas

Vos prieš mėnesį viešai pasklido žinia apie planuojamą Vilniuje, Olandų gatvėje, statyti krematoriumą, o prieš pat Kalėdas aplinkiniai gyventojai sunerimo dar labiau – prasidėjo poveikio aplinkai vertinimas. Kai išvadas pateiks visos institucijos, sprendimą leisti ar ne įrengti krematoriumą netoli Vilniaus centro priims Aplinkos apsaugos agentūra.
Vilniaus laidojimo rūmai
Vilniaus laidojimo rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Norime pranešti, kad Vilniaus miesto valdžia rengia šventinę dovanėlę vilniečiams – krematoriumą Vilniaus centre, Olandų gatvėje. Aplinkos apsaugos agentūroje pradėta derinti Poveikio aplinkai vertinimo programa dėl krematoriumo statybos Vilniaus miesto Olandų gatvėje“, – su tokiu skundu į 15min.lt redakciją kreipėsi vilnietis Povilas.

Jo teigimu, prieššventinis laikas pasirinktas tyčia: „Tikriausiai siekiama per šventes nepastebėtiems prastumti projektą, kai visuomenė švenčių metu praradusi budrumą. Kitais metais valdininkai pareikš, kad viskas buvo atlikta pagal įstatymą ir procedūros nepažeistos. Nuo poveikio aplinkai vertinimo iki statybų vienas žingsnis. Žinant, koks landus laidojimo verslas, dovanėlė tikrai bus įgrūsta vilniečiams.“

Išvadas dėl poveikio aplinkai vertinimo privalės pateikti Vilniaus savivaldybė, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. 

Programą tvirtins ir sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos leistinumo pasirinktoje vietoje priims Aplinkos apsaugos agentūra.

Krematoriumą Olandų g. įsirengti nori čia laidojimo paslaugas teikiantys Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“. Bendrovė kreipėsi į savivaldybę dėl leidimo tokiai veiklai ir gavo teigiamą atsakymą – savivaldybės administracija iš esmės neprieštaravo krematoriumo įrengimui, jeigu bus įvykdyti visi teisės aktais bei normatyviniais dokumentais reglamentuoti reikalavimai tokios paskirties objektui. 

Tokį atsakymą lapkritį gavo 15min.lt, o jau po dienos Vilniaus savivaldybė suskubo savo atsakymą tikslinti. Esą pagrindo nerimauti nėra, su visuomene bus tariamasi, kitaip krematoriumas Olandų g. neiškils. 

Pasak laikinosios Miesto plėtros departamento direktorės Rūtos Matonienės, „norėdama Laidojimo rūmų pastate sumontuoti kremavimo įrangą, bendrovė turės kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą dėl kremavimo poveikio aplinkai vertinimo“. Atlikus vertinimą su jo išvadomis bus supažindinami gyventojai. Savivaldybė leidimą išduoti galės tik po to, kai bus patvirtinta, kad tokia veikla Laidojimo rūmuose leistina.

Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ direktorė Jolanta Sprainaitienė tokius savo vadovaujamos įstaigos planu grindė tuo, kad siekiama „maksimaliai patenkinti klientų lūkesčius bei užtikrinti kokybišką ritualinių paslaugų atlikimą, lanksčiai reaguoja į žmonių poreikius“. 

Poveikio aplinkai vertinimo procedūros jau pajudėjo. Krematoriumo įrengimas Vilniaus laidotuvių rūmuose Olandų g. 22, Vilniuje Poveikio aplinkai vertinimo programa UAB „AF-Consult“ interneto puslapyje paskelbta gruodžio 11 dieną. Susipažinti su ja galima dešimt dienų, tad pirmadienis jau bus paskutinė diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius